Är det oetiskt att sälja etisk SEO?

Lucas KolpingDebatten om “etisk SEO” blossade upp en del efter inlägget av Lucas som baserar sig på Swedmas etiska riktlinjer för sökmotoroptimering.

Egentligen tycker jag att det är en debatt som redan är uppförstorad.  Kortfattat är väl det de flesta stör sig på detta::

”Länkar som skapas enbart i syfte att påverka en webbplats placering i en sökmotor är inte tillåtna.”

Ett SEO-företag som blint följer detta i alla lägen har en svagare/svårare/mindre garanterad metod att göra SEO än de företag som frångår detta. Så man vill helt enkelt vinna poäng i budskapet istället:  “vi är lite finare – de andra är lite fulare“.

Kanske är det därför debatten om “etisk SEO” utspelar sig främst bland dem som säljer SEO. De andra bryr sig inte helt enkelt. Jag bryr mig inte alls egentligen, jag gillar en bra sajt, naturliga länkar och content fastän jag lever på SEO. På det sättet jag jobbat det här året skulle jag förmodligen “gynnas”. Jag säljer dock inte SEO och jag vet att jag står över en del cash genom att jobba som jag gör, men det tillfredsställer mig i hjärnan och det är väldigt viktigt för mig för att jag överhuvudtaget ska vilja jobba med det jag gör. Om jag skulle sälja SEO skulle jag nog bry mig betydligt mycket mer om debatten etisk SEO.

Vad är i så fall oetisk SEO?

Om det finns det etisk SEO så innebär det också att det finns oetisk SEO. Vad är egentligen oetisk SEO? Om man inte nämnder “etisk sökmotoroptimering” på sin sajt  som säljer sökmotoroptimering och till 100% inte står bakom detta så är man alltså plötsligt oetisk och någon som inte riktigt är att lita på? Klart man blir pissed om någon försöker plocka poäng med det budskapet när det viktigaste när man säljer SEO är att kunden ska vara införstådd med de arbetsmetoder som används vid optimeringsarbetet. Att lura en maskin som Google faktiskt är är inte oetiskt utan på sin höjd irriterande om någon ockuperar förstapositionen med skit. Kanske får vi ta upp frågan igen år 2100 då Google eventuellt börjat utveckla egna känslor…? Bra sökmotoroptimering utförs enligt överenskommelse mellan köpare och säljare. Punkt.

episk-seoDet är inte kul att vara ful

Folk gillar inte att framstå som “lite fulare”, vare sig det är befogat eller ej.  Faktum är ju att jag på något sätt själv är inblandad i budskapet som “etisk SEO” ger och försöker förhålla mig till detta när jag kränger sms-lån med Smslånonline.se. En del av mitt budskap är att vara lite mindre ful än de andra fastän det handlar om ful-branschen smslån. Etisk SEO skulle väl i det här fallet helt enkelt vara att jag vågar stå för att jag ligger bakom sajten, att jag jobbar mycket med innehåll, att jag skapar relationer, att jag får länkar tack vare relationerna, skänker 3% till Barncancerfonden, att jag jobbar i enlighet med Googles riktlinjer så mycket det går.  Det är ungefär samma budskap: “min sajt är lite bättre”, ett budskap som jag dock står för till 100%. Och jag framhåller det och använder det i min strategi. Borde jag lägga till “Den här sajten är etiskt optimerad av Simon Nyström” i footern, haha, humor. Nu blev jag nästan lite frestad. (min SEO är episk med den sajten ;)) Jag har dock försökt göra något mer än att bara trycka upp fejkade topplistor i fejset på besökaren. Klart att folk blir förbannade eftersom jag fått en del att framstå som fula då de sett sina sajter framlyftas som dåliga exempel. Deras sätt att jobba har varit fungerande och så kommer jag och blabbar bort alla sajter samtidigt som jag underhåller läsarna och skapar en massa läsvärt innehåll om smslån helt plötsligt –  som dessutom sprider sig! Jag tycker dock att jag gjort det med rätta – jag ligger i framkant och jag utnyttjar det. De flesta har ju faktiskt inte försökt mer än att bygga ett länknätverk. På liknande sätt kan man tänka sig att företag utnyttjar  “etisk SEO” för att det är ett budskap som går att utnyttja i säljet. Men i slutändan… om nu inte etisk SEO är det bästa sättet att nå framgång, är det då verkligen etiskt att sälja etisk SEO utan att upplysa om att andra metoder, som stryker en del innehåll ur dokumentet, kanske vore mer effektiva? Hur många rader måste strykas ur dokumentet för att det ska bli oetisk SEO?

Klart att många som säljer SEO blir arga när de framställs som oetiska när de egentligen kommer med ett vinnande recept för att kunden ska synas i Google. Jag tycker nog att ordet etisk är reserverat för människor, inte åt en maskin som Google som definitivt har mat på bordet så det räcker och blir över. Det är inte synd om Google. Ganska långt ifrån faktiskt.

Jag tycker heller inte att “etisk SEO” är en stor fråga överhuvudtaget. Till största delen håller jag med huvudbudskapet: att kunden ska få en metod som inte riskerar deras synlighet, om de vill det,  och att kunden ska vara 100% införstådd med arbetsmetoderna som används. Det behöver man dock inte skapa nya uttryck som “etisk SEO” för att göra. Det gör alla seriösa SEO-företag.

Negativ SEO är sabotage

Och den som attackerat min sajt med negativ SEO sysslar inte heller med oetisk SEO, snarare sabotage, som borde kunna leda till åtal. Det är utöver det bara en helt klassisk dumfan som borde ha en smäll på käften. Hårt.

Käftsmäll

Det finns ingen etisk SEO

Det är helt enkelt ett onödigt ord.

4 thoughts on “Är det oetiskt att sälja etisk SEO?

 1. Angående länkar skriver du “Ett SEO-företag som blint följer detta i alla lägen har en svagare/svårare/mindre garanterad metod att göra SEO än de företag som frångår detta.”

  Tror du inte det är stora poängen med att det från början står med i riktlinjerna som Google har, att alla ska ha en chans att jobba på lika villkor. Även de utan seo-konsulter som besitter stora länknätverk.
  En länk ska ju betyda att någon “röstar” på sidan för att ge den värde, att då fejka detta vore ju som att du fejkade omdömen på din sms-sida, eller vad vore skillnaden?
  Börjar en skapa länkar måste ju övriga göra samma sak för att ha en chans, se bara inom spelområdet såsom poker där det enligt min mening flippat ur.
  Vet inte hur många mail jag fått genom åren angående att de vill köpa länkar.

  Sen finns troligen etisk seo, varför ska så många annars ta upp frågan och diskutera något som de inte ens anser sig finnas.

  1. Jag gillar väldigt mycket att följa Googles riktlinjer faktiskt. Och jag tror att det i många lägen går att göra det OCH att gynnas. Och när det väl fungerar är det ett VINNANDE koncept.
   Det är bara det att SEO är lego. Man har ett antal personer (legobitar) och förutsättningarna är olika. De flesta kan inte påta ihop en lösning som baseras på att lyckas genom att följa Googles riktlinjer med de legobitar som är tilldelade, inte när alla andra gör tvärtemot.
   Saker ska koordineras, det ska hållas möten, följas upp, skrivas rapporter osv osv. Allt kostar pengar. Det finns risk att pengarna tar slut innan det ger resultat helt enkelt?

   Jag tror att bra innehåll/onpage är underskattat, det har jag alltid trott och tyckt. Egentligen är det bara ordet “etisk” som känns överflödigt och som jag är emot. Det känns lite som att vi själ värde från ordet “etiskt” där det egentligen ska användas, som exempelvis i oljebolagens skövlingar av byar.

   Njae, man måste inte göra som alla andra. Jag gjorde tvärtemot som alla andra och jobbade ju med innehåll och lyckades. SEO är som poker och dagens SEO tillåter fler strategier. Google har ju faktiskt blivit mycket bättre med att skjuta ner “de som bara fejkar” och de kommer att bli ännu bättre på det. Det finns garanterat en massa värde i att jobba med annat än bara länkar if you ask me. Det svåra är bara att komma någon vart om man gör fel eller inte skapar tillräckligt bra grejor.

   Jag gillar Google, är lite rädd för deras monopolambitioner men anser inte att vi har några skyldigheter mot en maskin som baseras på algorithmer. Däremot har vi skyldigheter mot varandra.

   Att bara jobba med länkar tycker jag är skittråkigt och personligen anser jag att man har ett slags ansvar att bli bra när man väl syns i toppen, men det är ju bara min egen värdering och inget som jag kan värdera i SEO.
   Att få alla andra att sluta bryta mot Googles riktlinjer är en lönlös kamp. SEO är att synas. Googles uppgift är att skapa en algorithm som sorterar ut innehåll som inte gynnar deras business.

   Men som sagt – jag gillar innehåll. Det borde jag ha bevisat vid det här laget :)

  2. Själva tanken att man som konsult ska sälja en tjänst som går ut på att man ska ha samma möjligheter som alla andra är i sig oetiskt. Uppdraget som konsult är att göra det bästa för kunden, att göra det som är bäst för Google eller bäst för konkurrenterna är bedrägeri.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *