Därför fungerar inte naturliga länkar i vissa nischer

I den här posten tänkte jag mala på lite om köpta länkar och vad som fungerar respektive inte fungerar i samband med Google senaste elaking – Google Penguin. Jag inriktar mig på i första hand länknätverk och hur det ser ut där. Jag skriver även lite om svårigheten att attrahera naturliga länkar i vissa nischer och varför manipulerade länkar vinner, i alla fall just just nu.

Let’s go.

Dolda länknätverk

Tittar du i toppen på en del på många kommersiella sökord så kommer du fortfarande att hitta sajter som nästan helt bygger sin ranking på manipulerade länkar även efter Penguin. Nätverk av sajter som fusklänkar i ”stealth mode”. Ägarna har egna nätverk, eller hyr in sig hos dem som gör det riktigt bra.

De som bygger manipulerade länkar lite försiktigare ur dolda nätverk verkar ofta klara sig medan de som länkat alldeles för aggressivt i många fall har tappat rankings eller blivit penaliserade på grund av Penguin-uppdateringen.
Med ett nätverk kan du skapa stordåd just nu. Hur det ser ut om några år är omöjligt att veta.

Öppna länknätverk

Om dolda nätverk är det bästa sättet att fullänka så är det mest riskabla du kan göra för att manipulera länkkraft att satsa pengar på ett öppet länknätverk/bloggnätverk. Dessa fungerar ofta på så sätt att vem som helst kan blogga för pengar – du betalar för en länk och de skriver ihop något passande. I många fall är visserligen bloggarna aktiva och i alla fall måttligt ambitiösa bloggar (om än i typisk irrelevant vardagsblogganda).  Men eftersom det oftast inte finns någon tillräcklig kontroll av hur saker implementeras och eftersom bloggaren lockas alldeles för mycket av pengar så är detta sätt att skaffa länkar förenat med riktigt stora risker. Många bloggare länkar ut till allehanda ickerelaterade sajter och ungefär samma sajter börjar trängas på likvärdiga sajter om och om igen och det framträder ett mönster för Google Penguin att attackera. När detta sker spelar det ingen roll att sajterna i sig själva ofta är starkare och mer aktiva än i det ”dolda” nätverket och förmodligen har ett större värde rent generellt. Google Penguin förstår enkelt att något fuffens pågår och länkarna är ofta rena giftet.

Negativ SEO någon? Jag kan garantera att det fungerar på rätt mål. Det enda som krävs är en svart själ.

Därför vinner inte naturliga länkar i vissa nischer

Google Penguin har visserligen lyckats slå ut många aggressiva länkköpare, men om du tittar lite mer på vissa nischer, som exempelvis smslån, ser du att det fortfarande ändå inte går att dominera utan manipulerade länkar.

Låt mig förklara varför med ett exempel ur smslånebranschen:
I smslånebranschen försvann de stora spelarna i en smäll, de som matat på alldeles för aggressivt med köpta länkar och resultaten är nu shiftade till, ja, brands och sajter som har färre backlinks men annars i stort sett samma typ av länkar: de manipulerade.  ALLA manipulerar länkar på ett eller annat sätt. Skillnaden mot förut är bara att det är i mindre skala och mer dolt.  Det är ordet ”dolt” som är såsen i det hela.

Länkarna som leder till sajterna är i princip alltid värdelösa, svårbestämbara, en del av ett dolt nätverk, en 301 redirect eller en affiliatelänk. För en verklig besökare finns det inget äkta värde i länkarna och jag kan tänka mig att de flesta länkarna ligger på sajter som har ungefär 0-5 besökare om dagen via sök. Det sker egentligen ingen riktigt naturlig länkning någonstans och det är just detta faktum som paradoxalt nog gör att köpa länkar fungerar ännu bättre. För de naturliga länkarna existerar inte och ger inget motstånd. Den mest naturliga länkan som går att få är den ur media, men i dessa fall är det av en DÅLIG anledning som exempelvis ”Smslåneföretaget SmsLånDirekt24 hade en effektiv ränta på en babiljard %”. Knappast positivt och knappast något som är värt att rankas i toppen för. För det är knappast det bästa resultatet för en kund att hitta den som ger sämsta erbjudandet. Eller?

Affiliatelänkar talar visserligen om att ett företag är ett brand men är samtidigt inte en trovärdig röst för de flesta affiliates länkar ju faktiskt ut ut till det som ger mest pengar i fickan för publishern. Detta gör att det blir lite bakvänt och förmodligen extra knepigt att ta fram det bästa sökresultatet.

Kanske är det just därför som Google beter sig ytterst schizofrent i denna nisch, för faktum är att det vobblat rejält länge. Kommer inte Google på något riktigt bra så kommer länkfifflaren att vinna och dominera ett bra tag till eftersom länkar trots allt ger mest tryck. Det gäller bara att gömma sitt skit för automatisk upptäckt.

Google kan säkerligen gissa att i princip varenda länk är fuffens men så länge den inte algoritmiskt går att filtrera bort så kommer den att tilldelas ett visst värde – och ge tryck. Och eftersom naturliga länkar är ovanliga så får de manipulerade länkarna ännu mer värde.

Vilken signal ska Google annars gå efter om inte heller social media kan skapa starka signaler? För även där – smslån är inte direkt viralt. Det är inte direkt så att man gör i byxan (och gör man det vill man likväl inte stå för att man behöver ett smslån). De naturliga signaler som uppstår borde isåfall även där gå att imitera om man öppnar plånboken och betalar för sig vilket förmodligen bara öppnar en annan spamkanal.

Följ mitt smslån-projekt

Jag har nu startat en ärlig jämförelsesajt om smslån där jag bland annat bloggar om hur det ser ut i branschen. Sökmotoroptimering inom smslån skiljer sig ganska mycket från att jobba med saker som är mer allmänt accepterade bland majoriteten.

Följ mitt projekt där jag försöker städa upp i branschen och iallafall skapa något ärligt i en bransch som i övrigt är ganska ful. Du hittar bloggen här.

Jag tror dock att det så småningom kommer att bli viktigt att ha en tydlig koppling till någon sorts auktoritet via sociala kanaler för att förtjäna högre positioner i just dessa nischer, men just nu är det otänkbart.

Over and out. Skavsår på fingret.

3 thoughts on “Därför fungerar inte naturliga länkar i vissa nischer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *