Är du trovärdig om du inte vågar bemöta kritik?

Inom loppet av 60 min efter att jag postade denna på fick jag blockera två personer från min linkedinprofl då bägge anklagade mig för negativ SEO enbart för att jag delade denna artikel. Har nog inte sett så mkt känslor inom SEO sedan den där Druggekvinnan anklagade branschen, ja, ngt jag inte ens kan komma ihåg. Ngt säger mig att det bådar gott för Sökmotorkonsults naturliga länkprofil när folk blir tom provocerade av de som delar innehållet.

Så skriver en av Sveriges mer välkända SEO-profiler om mig då jag svarade honom i en kommentar på LinkedIn.

Personen postade följande:

 

Felaktig slutsats

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Problemet är att påståendet inte stämmer. Han delade inte bara en artikel – han varnade folk att länka till affiliatesajter. Det är en tramsig varning då det man länkar till alltid ska kvalitetsbedömas – affiliate eller ej. Ingenstans framgår det heller att han  har ett egenintresse i uppmaningen eftersom han jobbar i lånenischen och skulle vinna positioner om folk blev skraja och plockade bort länkar till hans konkurrenter. Jag skriver en kort och saklig kommentar som resulterar i en omedelbar radering + blockering.

Ser ni ett motiv att skapa rädsla? Det gör jag.

Jag är affiliate. Jag jobbar inom lån med toppositioner. Jag är den som får en släng av sleven i värsta fall om folk skulle lyssna på uppmaningen. Jag har lagt ner heltidsjobb motsvarande ett halvt decennium med två (!) sajter SmslånOnline.se och Sekina.se vilket gör att jag tycker att jag har rätt att uttala mig i frågan. Jag är framgångsrik i mitt arbete. Jag älskar kvalitet. Jag jobbar som ett svin. Jag kör inga ”thin sites” som Google hatar. De som vet vem jag är och följt mig vet att jag lyckats trots att mitt arbetssätt är ungefär så långt det går att komma från N:s rekommendationer. Kanske är jag den ständiga pinnen i ögat? Kanske kommer N aldrig mer att fira julafton så länge det går bra för mig? Jag köper inte hans generaliserande snack om att alla affiliates är farliga iallafall. Det handlar om vad man vill uppnå och att erbjuda något av värde. Om man generaliserade på samma sätt som person N skulle det vara livsfarligt att länka till SEO-konsulter då de i allra högsta grad jobbar med suspekta metoder (i Googles ögon) och har lika stora anledningar att bli drabbade av negativ SEO. Plus att det inte finns någon som pratar länkar mer än han = den största risken. Uttalandet kan således lika gärna användas mot hans eget företag.

Tyvärr fick jag inte kommentera detta på normalt sätt. Därför denna post.

Eftersom jag lägger noll energi på länkanskaffning och istället lägger nästan all min tid på  webbplatsernas övriga delar (en liten Google-lärjunge…) är det av yttersta vikt att försvara de länkar som finns. När en ”auktoritär”  person inom SEO som folk lyssnar på gör tramsiga uttalanden är det viktigt att bemöta. Branschens inställning brukar för övrigt vara att felaktiga påstående ska kunna bemötas. Visst blir det gruffigt emellanåt men det är väl även det som är charmen…  Konstigt nog är det ofta nybörjare som får ta den hårda behandlingen. De auktoritära tycker massor – och erkänner aldrig sällan fel. Inte ens när tiden gått och det är pinsamt uppenbart och bevisat att personen hade fel. It just keeps going and going…

Så här kommenterade jag:

“Haha vilken strategiskt placerad skräpkommentar för att minska konkurrensen. Är bra SEO verkligen att skrämma andra att inte länka till vad de vill som de finner länkvärt? Bedriver du inte själv en sorts negativ SEO på det sättet?”

Utöver det länkade jag till en bloggpost där jag skrivit om en seo-konsult som försökt sabotera mina projekt tidigare. Att det är ungefär samma sak han försöker göra med sitt påstående = skrämma folk att plocka bort länkar till sina konkurrenter. En hint om att det inte är snyggt gjort men inte ett direkt anklagande. Det är mycket möjligt att just det missförstods. Isåfall hade man enkelt kunnat reda ut detta – men det fungerar dåligt om man dyker in med radering + block i varje diskussion där man ifrågasätts. Något som för övrigt satts i system. Då blir det fult på riktigt. Jag kan lova er att det inte är speciellt skoj att drabbas av idioter som försöker montera ner ens framgångar när man slitit i flera år för att uppnå resultat.

Problemen:

  1. Mitt svar var inte ett anklagande men väl en hint om att jag tyckte hans status var fult skriven och kräver ett bemötande.
  2. Hans påstående kan i värsta fall drabba min och andras business.
  3. Det är fult att använda sin auktoritet till att skrämma folk för att gynna sina egna intressen.
  4. Mitt svar var enkelt att bemöta men istället blev det block. Vad fan är DET? Inte signalerar det trovärdighet iallafall.

Faktum är att du ljög och får oss att framstå som lättkränkta och känsliga när det i själva verket är precis tvärtom.

Update 2017-10-20: Jag har fått förfrågan om att länka till artikeln. Här är den.
Läs även kommentarerna under artikeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *