Intern länkning
Intern länkning är ett viktigt element för att uppnå en bra sökmotoroptimering och för att öka trafiken till din webbplats. Genom att skapa interna länkar kan du hjälpa dina besökare att navigera runt på din webbplats, samtidigt som du förbättrar din SEO. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad intern länkning är, hur man använder det för SEO-syften och några vanliga fallgropar.
Vad är intern länkning?
Intern länkning innebär att du länkar från en sida på din webbplats till en annan sida. Det är ett viktigt verktyg som hjälper både människor och sökmotorer att navigera runt på din webbplats. Det finns olika typer av interna länkar, inklusive navigationslänkar, inbäddade länkar, fotnoter och relaterade länkar. Navigationslänkar är de som används i din webbplatsnavigering; inbäddade länkar är de som finns i innehåll som blogginlägg; fotnoter visas vanligen i slutet av en artikel; och relaterade länkar visas vanligen i slutet av en artikel eller i sidfoten.
Varför är intern länkning viktig?
Intern länkning är viktig eftersom det hjälper sökmotorer att indexera din webbplats ordentligt. Sökmotorer kommer att följa dina interna länkar för att kunna kategorisera och ranka dina sidor. Om du inte har några interna länkar kan sökmotorerna inte hitta alla dina sidor, vilket betyder att de inte kommer att indexeras ordentligt. Det betyder inte bara att dina sidor inte kommer att rankas bra, utan det kan också innebära att du missar potentiella besökare.
Intern länkning används också för att hjälpa besökare att navigera runt på din webbplats. Genom att ha tydliga interna länkar kan du visa besökare vilka andra relevanta sidor de kan ta del av. Genom att använda relaterade länkar kan du också visa besökarna vilka andra inlägg de kan ta del av om de vill veta mer om ett visst ämne.
Hur man använder intern länkning för SEO-syften
När det gäller SEO är det viktigt att skapa relevanta, tydliga och viktfokuserade interna länkar. Det är viktigt att se till att alla dina sidor har en klar navigationsstruktur och tydliga, relevanta interna länkar mellan dem. Försök också undvika onödiga dubbelklick – se till att inte ha flera olika vägar som leder till samma sida.
Det är också viktigt att se till att använda riktiga ord i dina interna länks titlar. Du bör undvika ord som ”klicka här” eftersom det inte ger någon relevant information till sökmotorer eller användare om vad den aktuella sidan handlar om. Se istället till att ta med relevant information i titeln på dina interna länkar.
Vanliga fallgropar med intern länkning
En vanlig fallgrop med intern länkning är om du har för många internt lankade sidor på en sida – detta kan göra det svårt för både människor och sökmotorer att navigera runt på din webbplats. Försök hålla antalet internt lankade sidor på en sida nere till ett minimum – 3-4 internt lankade sidor bör vara tillräckligt.
En annan vanlig fallgrop är om du har externa lankar som leder till 404-felmeddelanden. Detta är ett stort problem ur SEO-synvinkel eftersom det visar sökmotorerna att din webbplats inte har några fungerande externa lankar, vilket kan leda till en nedgraderad ranking.
En annan fallgrop som många webbplatser gör är att de inte använder HTML-format för deras internt lankade rubriker. Om du vill ge sökmotorerna ytterligare information om dina sidor bör du se till att använda HTML-format för dina rubriker när du skapar internt lankade sidor.
Slutsats
Intern lankning är ett viktigt element för SEO och trafikkonverteringar. Genom att skapa relevanta, tydliga och viktfokuserade internlankar kan du hjalpa sokmotorerna att indexera din webbplats ordentligt, samtidigt som du ger anvandare en mer smidig navigering pa din webbplats. Se dock till att undvika vanliga fallgropar som for manga internt lankade sidor pa en sida, externa linkar som leder till 404-felmeddelanden och otillrackliga HTML-format pa rubriker.