Maler du fortfarande på med ditt länkprat fastän det är 2015?

Sant är att länkar ger tryck. De behövs. De är absolut nödvändiga. Men vad folk samtidigt vägrar inse är att länkfokuset är på tok för överdrivet nuförtiden. Fortfarande. Du kommer långt med att göra allt tekniskt korrekt, informativt och helt enkelt göra saker lite annorlunda. Och bra som fan. Faktiskt. SEN mer fokus på länkar.

Sanningen är att du förmodligen kommer att blunda för det eftersom de som säljer länkar har mest behov att få fram sitt budskap att länkar är viktigast, viktigast, viktigast.

Men om vi ska vara SEO- demokrater: ja, länkar ger kraft. De är en nödvändighet, men de är längre från allt än någonsin. Gör saker bra och gärna lite annorlunda. Ge dig själv en anledning att synas. Om alla gör saker lika så räknas bara länkar. Ungefär.

Jag  är (nästan)  bäst på SEO med en konstig approach

Jag tänkte visa ett exempel. Först och främst vill jag påpeka att den här rankingen självklart beror ganska mycket på domännamnet, men jag kan nästan lova att det finns folk som satsat mycket energi på det här sökordet. Även om det är ett litet ord så är det ju faktiskt lite prestigefyllt (och kaxigt) bland alla sökmotoroptimerare. Säljer man sökmotoroptimering så vill man såklart vara “bäst på SEO”:

Därför gjorde jag den något annorlunda plojtjänsten BästpåSEO.se som Kurbanov skriver lite om här. Den är t.o.m tillfälligt nere, men jag kan lova att den blev mer intressant nu.

Vad tycks?

Bäst på SEO - resultat

Och det kan ju vara skoj att kaxa ut sitt tryne också:

Bäst på SEO - resultat bildsök

Looki, looki. No links. No links! (men domänen har stor betydelse, självklart).

Inte för den skull sagt att jag verkligen är bäst på SEO eller påstår mig veta exakt hur saker ska göras. Jag vet bara en sak: länkar är långtifrån allt och SEO är inte så himla självklar. Den är inte heller på något sätt som helst död. Snarare är det viktigare än aldrig förr att vara lite duktig.

Edit: Jag skrev detta hastigt då jag nyligen gjort en ögonlaseroperation och varit borta från jobbet i en vecka. Ett sug efter att kaxa lite och ett krav på snabbhet, eftersom jag inte ville att mina stackars ögon skulle torka till russin, fick mig att kräkas på ungefär halva SEO-Sverige (iallafall kanske det lät så, men det var inte min mening).  En person som jobbar hos ett företag jag respekterar hörde av sig till mig och undrade om jag startat ett länkkorståg och gått med i anti-länk-maffian. Svaret är att nej, det har jag absolut inget intresse i. Men det är viktigt att vända sig till rätt personer när du behöver hjälp med SEO. Det finns anledningar att överdriva länkars värde för den som säljer länkar.  Länkars värde ÄR överdrivet även om de fortfarande är viktiga.
Ex: Varför skulle ett företag inte kunna tänkas ha ett intresse i att en sajt växer långsamt i takt med att länkar adderas istället för att den först rankar med hjälp av bra onpage och övrigt arbete och maximerar sin förmåga att lyfta sin egen vikt först och främst (och betalar mindre för länkar samtidigt som risken minskas)?
Bra webbutveckling, onpage, information och övrig marknadsföring ger mycket tryck och när länkar alltid handlar i centrum är det  enkelt för webbplatsägaren att tro att han gjort 100% av det som krävts rent innehållsmässigt fastän han kanske bara nått 15% och hade fått “gratis rankings” om han satsat mer på det. Ett seriöst SEO-företag har koll på det här och blåser inte kunden. Min åsikt är mest för att ge balans åt diskussionerna. för alla sanningar som cirkulerar är nämligen inte sanningar (enligt mig). Däremot, för att vara objektiv, är det i mitt fall med mitt huvudprojekt faktiskt  just bristen på länkar som är problemet. Man måste veta när länkar är rätt väg eller fel väg och vara åtminstone lite misstänksam mot länksäljaragendan. Vilka som klarar att leverera den kvalitet på länkar som krävs är en ännu intressantare fråga. Tro bara inte att  min bloggpost handlar om att länkar inte behövs. Det vore att göra dig en otjänst. en bra länk är en bra länk, vare sig den är köpt eller “naturlig”.
Det är fortfarande min åsikt att SEO har blivit mer holistisk.

8 thoughts on “Maler du fortfarande på med ditt länkprat fastän det är 2015?

 1. Håller med dig helt! Enligt mina egna analyser så är starka relevanta länkar värda väldigt mycket. Driver en sida, som i princip har en inlänk, men ändå fått sitelinks i google på flera bra sökord.

 2. Faktiskt inte speciellt viktigt. Bara min åsikt.
  På samma sätt som det talas lite luddigt om “tomtarna som talar om annat än länkar”.

  Det skvittrar ganska brett på samma sätt som “tomte” skvittrar på mig, men det är inte min mening egentligen. Och det har inget med “vi ska vara snälla mot Google att göra” utan mer än “kunden bör upplysas om möjligheterna på ett ordentligt sätt”. Jag tror helt enkelt att det glöms bort eftersom så mycket snack låter ungefär lika som om det vore 2010. Den som gör sin SEO genom att läsa på nätet och prova själv kommer helt enkelt att göra saker för enkla om de bara hör “länkar”.

  Dock har det ju med kunden att göra också. Noll synlighet och ingen vilja att lära sig någon SEO och webbutveckling: då är det enkelt att säga: ja – du bör satsa på länkar. Nästan enbart. Eftersom det förmodligen är mycket bättre än ingen SEO alls, förutsatt att priset är ok.

 3. Sen ligger det såklart en svårighet i att kunder vill ha billig SEO och ett bra resultat på det. Det är sjukt motsägelsefullt och jag har all förståelse för problematiken som det ger för ett SEO-företag.

 4. Håller helt och hållet med. Jag arbetar personligen inte med att bygga länkar men förnekar ingenstans att de är viktiga. Däremot är det precis som du skriver att många har ett egenintresse i att överdriva precis hur viktiga länkar är.

  Som jag ser det är det är det betydligt effektivare att börja med en bra optimering onpage och bra innehåll för att sedan börja fundera över länkar. Jag skrev själv ett inlägg häromveckan på bloggen http://dinwebbstrateg.se/blogg/2015/03/16/att-arbeta-med-externa-lankar-2015/ om just hur man kan tänka kring arbetet med externa länkar.

 5. Intressant! Har du gjort något experiment med en sida som har bra onpage men inga eller få länkar till sig och jämfört den med en sida som har kass onpage men däremot en eller flera bra länkar till sig?

  1. Hej. Jag har träffat #1 på både kreditkort och hemsida för ett antal år sedan. På den tiden var det “bra onpage”. Kan säga att min kreditkortssajt hade 10 länkar till sig. I dagsläget skulle jag säga att sajterna är värdelösa på ett eller annat sätt, mest för att jag inte uppdaterat på flera år och för att det krävs mycket mer för att vara med i matchen. Kan väl säga så att mina sidor rankade för att de var lite mindre värdelösa än alternativen :). Men, det var ändå onpage som gjorde att de syntes i första hand. Kvalitetskraven har ökat sedan dess något oerhört så i dagsläget skulle jag inte säga de sajterna har “bra onpage”. De förtjänar inte att synas längre.

   Dock: Det är det och andra projekt som gjort att jag trodde att jag skulle kunna lyckas med SmslånOnline.se och fått mig att stå för åsikten att on page är underskattat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *