Googla mjölk & hälsa? Nej jag dricker hellre!

”Har du testat att googla mjölk någon gång? Det borde du. Man får upp hur många intressanta träffar som helst! ”

Så inleder Oatly sin kampanj ”Googla Mjölk” De vill att människor ska läsa specifika artiklar som hittas via Google för att fler ska ta del av den information som företaget vill sprida. I kampanjen uppmanas man lägga till ord som ”Hälsa” och ”Miljö”.

Klart man hänger på för att se vad de vill förmedla för budskap. Alltid kul när företag använder Google i sin marknadsföring och det inte enbart handlar om att synas via Adwords.

Jag valde att söka på ”Mjölk Vitaminer”. Det borde väll ge en hel del förslag på intressanta artiklar.

Mjölk vitaminer

Bland de fem första träffarna finns information om att mjölk innehåller 18 av 22 näringsämnen som finns med i de offentliga Svenska Näringsrekommendationerna, att drycken innehåller proteiner, mineraler och massa nyttigheter m.m. Men var det verkligen detta som Oatly ville visa? Knappast…

Nej, kampanjen handlar inte om att bygga sig ett starkt varumärke genom att lyfta fram hur många vitaminer, mineraler och näringsämnen som mjölk innehåller. De vill inte att man ska Googla på ”Mjölk Vitaminer”. De vill att man ska Googla på exakt den sökfras som passar deras syfte och det är här som kampanjen får en besk eftersmak.

I kampanjen skriver de även ”Du kan hoppa över den första artikeln från Wikipedia”

Så – Oatly vill att man ska Googla vissa unika fraser, hoppa över unika sökträffar och sedan se vad man hittar. Känns trovärdigt, stabilt och marknadsföringsmässigt schysst? Resonerar man så kan ju vilken information som helst lyftas fram från internet där ordet källkritik är ett ord som lyser med sin frånvaro.

Kampanjen har fått stor uppmärksamhet (vilket till stor sannolikhet var meningen) och en av de som bloggat om den sammanfattar det kort och korrekt gällande sökningen på Google.

”Givetvis får du upp drivor av trams, fantasier och galenskaper. Men det är poängen.”

För visst är det så att de som skriker högst också hörs mest – även om de inte har rätt.

Googla ”Invandring” och en av de fem första träffarna är Flashback.  Men det är klart – man kan alltid göra som Oatly och säga ”Googla Invandring och lägg på ordet X, hoppa över X antal sökträffar – se vad du hittar….”

Vad kan man hitta?

I kampanjen skriver de att man på Google kan hitta ”fakta vi aldrig skulle våga skriva om i den här annonsen”  Orsaken att de inte vågar skriva ut faktan är att Oatly redan en gång blivit fälld av marknadsdomstolen på grund av marknadsföring som sker på någon annans bekostnad. För det är precis så denna kampanj är uppbyggd. Det är en hårfin gräns.

Skulle det vara okej att köttindustrin skapade en kampanj där de uppmanade folk att söka på ”Är Fisk Farligt?”. Sökresultatet skulle knappast gynna fiskindustrin.  Det visar sig till och med att fiskpedikyr kan vara farligt. Så håll mun och fötter borta från dessa livsfarliga vattendjur.

farligt fisk

Vad vill Oatly diskutera?

Kampanjens peak kom den 13:e augusti då Alex Shulman och Sigge Eklund ”Googlade hejvilt och avhandlade sökresultatet med allt från mathistoriker till miljöexperter”. Detta på den helt mjölkfria festivalen Way Out West.

Undrar om de vågade Googla ”Mjölk Vitaminer” eller Googlade de enbart de fraser som passade Oatlys agenda?

Skulle de Googlat ”Hetsjakten mot mjölk” är chansen stor att de hittar Håkan Persson inlägg ”Mjölk +Hälsa som sökfras i hetsjakten mot mjölk”. Håkan diskuterar där hur genomtänkt det är av ett företag att uppmana sina kunder att Googla vissa fraser. Men det är nog inte heller den diskussionen som Oatly är ute efter.

De vill knappast heller att man söker på ”Oatly Slaktavfall” – som leder till Aftonbladets artikel om havredryck. Alla företag har sina lik i garderoberna – för Oatly handlar det om slaktavfall.

Oatly säger själva att de vill föra en diskussion. Vore det inte bättre att prata om och diskutera sin egen produkt? Hur god den är, dess låga pris, hur smidig den är att bära med sig eller vad det nu finns för fördelar?

Mjölk eller inte Sigge?

En liten kuriosa är att Sigge inte verkar ha stenkoll på sin kollegas mjölkvanor. Den 23:e juni 2015 publicerade Alex Shulman följande text på Instagram

Genom att upphöra med denna sjuka syssla, att dricka mjölk, så kommer vi ett steg närmare att rädda jorden

Ett tydligt ställningstagande mot denna hemska, fruktansvärda och miljöfarliga dryck.  Den 25 september sa sedan hans kollega i en intervju till Resume att:

Alex har ett sätt att beskriva saker på som alltid blir intressanta. Det har med hans språk att göra. Han skulle kunna prata om när han går och köper mjölk på 7-Eleven och det blir intressant.

Hade inte Sigge koll på Alex starka ställningstagande? Eller så hade han helt rätt – skulle Alex köpa mjölk skulle det bli intressant. Inte minst när Oatly är en stor sponsor.

Sällan har den gamla dängan varit mer passande ”Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt”. Denna gång fungerade troligtvis den mördande reklamen. Och havredryck bör inte vara mer än just utspädd konserverad gröt . En dryck som kan vara god, som kan vara nyttig – men inte om det sker på bekostnad av att svartmåla andra produkter.

Ta dig nu tid och lyssna igenom denna gamla mjölkdänga – vi hörs!

Sångtext:

I woke up, can’t wait to eat
Got my cereal, boy was I beat
Opened the fridge, and to my dismay
There was no milk, my mother will pay

I want some milk!
My coffee grows cold
I want some milk!
I should’ve been told

I wish I had some goddamn milk
My Cheerios just ain’t the same
I wish I had some goddamn milk
Too bad the milkman never came

I can’t go, out to the store
I’ll just wait ’till Mommy buys more
I’ll just have, wheat thins and beer
If I get sick the toilet is near

4 thoughts on “Googla mjölk & hälsa? Nej jag dricker hellre!

 1. Jag är helt amazed hur en kalv kan skriva ett så långt blogginlägg. För inte skulle en vuxen man fortfarande sitta och snutta bröstmjölk från en ko för att hans mamma sagt det gör en stark och hälsosam. Dags att öppna ögonen om du såklart inte har någon sjuk fetish om djur.

  1. Det är intressant att din kommentar kommer nu när Håkan träffar etta i Google på “mjölk hälsa”. Jag har haft fullt upp med annat och så kommer du med en massa mjölk-prat…
   Jag är nog mer “amazed” hur en anonym orkar sitta och störa sig på en post som handlar om marknadsföring och mjölk än vad jag är över att jag skrev en relevant post med tips för mina läsare. Än värre – varför du kände dig tvungen att Googla mjölk, läsa OCH kommentera om det är så ointressant.

   Mjölk & hälsa. Hetast just nu… Or not?

   Det här bloggposten har iallafall blivit mer relevant eftersom den visat sig ha rätt i sitt antagande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *