Kategorier
Sökmotoroptimering

Därför är SEO:are rädda för sociala signaler

SEO:are vet att något hänt med Google och att allt inte ”fungerar som det gjorde förut”. Ändå verkar folk vara livrädda för att släppa in tanken på att sociala signaler spelar roll. Här får du min syn på varför folk är skeptiska.

  • 90% av företagagen har ingen erfarenhet eller missförstår sociala medier helt.
  • 90% har inte viljan.
  • 99% av företagen har inte ekonomin.
  • Jag tror att det är viktigt att du läser hela inlägget för att du inte ska tro att jag blivit komplett galen.

90% har ingen erfarenhet eller missförstår sociala medier

Det är mer komplext än att klicka på  ”gilla”
Sociala signaler är mer komplext än Facebook likes. När jag pratar om social media och i första hand signaler menar jag i första hand att det ska bli så mycket spridning och tryck att det resulterar i att bloggposter skapas, att länkar byggs till tidsstämplade inlägg och att storyn som skapas hela tiden även skapar referenser till vad som sagt tidigare. Addera tajming, och att Google till viss del kan koppla diskussionen till verkliga personer samtidigt som Googles produkter snappar upp signaler lite överallt, statistikkungar som de är.

Facebook-liken, tweeten eller Google+:en bidrar i sig inte någonting, däremot är det startknappar som kan få människor att agera på ditt budskap om du har byggt upp en social närvaro. Det kommer att lämna avtryck på ett sätt som inte är enkelt att kopiera. Jag snackar i första hand om det agerande som social media sätter igång utanför det sociala mediet. Indirekta signaler alltså. Trafik och beteenden som sätts igång oavsett om det skulle finnas en knapp att tweeta med eller ej. Knappen är oviktig bortsett från att det exponerar ett budskap. (Klicket mäts dock inte på något sätt).

Det fungerar inte utan följare och social närvaro
Har du inte  redan byggt upp någon sorts social närvaro så är det inte troligt att något speciellt händer överhuvudtaget. Jag tror att många gör fel eftersom de knappt förstår sig på Twitter och har en naiv önskan om att det bara är att sätta sig och skicka ut tweets för att nå önskat resultat. Men först och främst måste du ju ha byggt upp en social närvaro och få folk att se dig – med intresse! Har du inga naturliga följare så får du skapa en story, som jag gjort med Smslånonline.se.

Du gör det inte för att du tror att den sociala trafiken säljer
För att inte kapsejsa totalt i din ekonomi måste du i princip helt räkna bort sociala medier som säljkanal.  Det är helheten kombinerad med länkar som ger ökad ranking i min hypotes. Undantag finns såklart: om du redan har en solid affärsmodell för att sälja via sociala medier som exempelvis King’s Candy Crush. Majoriteten har dock inte det och organiskt sök krossar alltid social media som säljkanal.

90% har inte viljan

För att överhuvudtaget komma igång och få lite spridning på det du gör så måste du verkligen vilja göra det, ha en plan men ändå vara anpassningsbar i takt med att du jobbar. Du måste hela tiden vara intressant och det är svårt. Att klicka på Google+-knappen och påstå att det är ett test är inte något test. Jag tror att det överhuvudtaget är svårt att göra ett positivt test där bara sociala signaler spelar in. Sociala signaler klarar sig inte ensamt, de måste kombineras med länkar, det är först då det ger tryck.

De flesta av oss SEO:are har förmodligen inte valt yrket för att skriva artiklar och att socialisera på nätet. Själv valde jag mitt yrke för att kunna sälja utan att behöva tjata. Med SEO tar besökaren ett beslut beroende på hur väl du utformat landningssidan. Det är bekvämt! De flesta, inklusive mig, tycker nog även att den tid de slår ihjäl på Facebook kunde använts till något bättre. De flesta vet hur värdelös trafiken är och därför avfärdas allt inom social media enkelt och det mesta med rätta. SEO:aren är förmodligen dessutom  lite mer av en tekniknörd och inte  en historieberättare, kanske ibland även lite för tråkig för sitt eget bästa. Då är det en självklarhet att det kan bli svårt att komma igång med sociala medier. Att vi helst undviker obekväma omställningar är inget nytt.

För att du ska lyckas i långa loppet måste du nog först och främst räkna bort sociala medier som säljkanal.

De flesta agerar för ”företagsmässigt” och ”slipsmässigt” inom sociala medier. Istället måste du agera som en helt vanlig människa och inte bara satsa på sälj. Du ska kommunicera ditt budskap eller story och vara en trevlig kille. Eller vilket sätt som helst egentligen så länge folk lyssnar. Kommunikation inom social media handlar inte om att sälja (för social media säljer bevisligen ingenting!).

Jag tror att det är sjukt svårt att som företagare betala en anställda för att leverera den passion som krävs inom social media för att det ska få effekt. Tyvärr. Däremot premieras små team av eldsjälar som verkligen brinner för det de gör.

99% av företagen har inte ekonomin.

Eftersom sociala mediers eventuella rankingpåverkande effekter är indirekta går det heller inte att mäta. Lycka till att sälja in något som inte är mätbart och som kräver en massa resurser, planering och möten under lång tid till ett företag om du inte kan mäta resultaten.  Det är inte många som vill eller vågar testa med dessa förutsättningar och då blir det givetvis inget stort genomslag i branschen heller. Belöningen kommer mycket långsammare än vad den gör om du kör med mer traditionellt länkbygge.

Billigt och kortsiktigt är alltid enklare att sälja. Priserna i SEO-branschen måste upp, även om man inte vill blanda in sociala signaler.  Billig SEO är inte bra SEO men så länge ett dyrt alternativ inte går att sälja, samtidigt som det säkert är mer än 50% chans att det görs helt fel, är det självklart att det blir tyst i SEO-branschen om sociala signalers eventuella effekt.

Vi får heller inte gömma att den perfekta lösningen är den som faktiskt går att tillämpa i praktiken. Där tror jag en stor svårighet ligger.

Men sociala medier skrämmer SEO:are på andra sätt också

Dyr SEO går exempelvis inte att sälja till affiliates. SEO måste säljas till mer etablerade och kända företag som gör stora cash, har signalerna av ett brand och, ajdå, kanske inte riktigt är beroende av SEO på samma sätt som tidigare längre eftersom Googles uppdateringar redan premierat dem… Skrämmande! Nu går jag lite till överdrift, SEO behövs även för dem, men själva länkbygge behövs inte i lika stor skala.

Det skrämmer nog skiten ur många SEO:are. Att inte vara behövd längre.  Alla har slösat bort sin tid på att skaffa länkar och behövs inte dem är allt borta. Identitetskris deluxe! Jag kan själv säga att minst halva 2012 gick åt till att tänka ”vad fan händer?” och jag är säker på att massor av SEO:are sitter med samma tankar. Det är därför jag skriver av mig, inte för att jag tappat tron på länkar – för de behövs alltid. Det handlar bara om omställning.

Jag tror att det som händer med Google tillåter oss att ha ganska olika uppfattningar om saker, beroende på vilket behov som ska fyllas.

Jag har skrivit om min syn på det hela och hur länkbygge med sociala medier fungerat för en affiliatesajt inom smslån och det är ju en typisk nisch där lite ”äkta närvaro” faktiskt sticker ut rejält. Självklart vill ni ha tyngre namn än mig som förespråkar sociala signaler och därför bidrar jag med Aaron Walls intervju med Jim Boykin. Aaron Wall borde vara bekant för många av er, och har nog rena länkbyggares respekt också. Han är den jag respekterar mest när det kommer till SEO. Jag tycker nog att Jim är spot on och jag väljer att citera rakt av utan översättning:

Aaron: One of the phrases in search that engineers may use is ”in an ideal world…”. There is always some amount of gap between what is advocated & what actually works. With all the algorithmic changes that have happened in the past few years, how would you describe that ”gap” between what works & what is advocated?

Jim: I feel there’s really been a tipping point with the Google Penguin updates. Maybe it should be ”What works best short term” and ”What works best long term”….anything that is not natural may work great in the short term, but your odds of getting zinged by Google go way up. If you’re doing ”natural things” to get citations and links, then it may tend to take a bit longer to see results (in conjunction with all you’re doing), but at least you can sleep at night doing natural things (and not worrying about Google Penalties).  It’s not like years ago when getting exact targeted anchor text for the phrases you want to rank on was the way to go if you wanted to compete for search rankings. Today it’s much more involved to send natural signals to a clients website.  To send in natural signals you must do things like work up the brand signals, trusted citations, return visitors, good user experience, community, authors, social, yada yada….SEO is becming less a ”link thing”…and more a ”great signals from many trusted people”, as well as it’s a branding game now. I really like how SEO is evolving….for years Google used to say things like ”Think of the users” when talking of the algorthym, but we all laughed and said ”Yea, yea, we all know that it’s all about the Backlinks”….but today, I think Google has crossed a tipping point where yes, to do great SEO, you must focus on the users, and not the links….the best SEO is getting as many citations and trusted signals to your site than your competitors…and there’s a lot of trusted signals which we, as internet marketers, can be working on….it’s more complicated, and some SEO’s won’t survive this game…they’ll continue to aim for short term gains on short tail keyword phrases…and they’ll do things in bulk….and their network will be filtered, and possibly penalized.

Jag tycker nog att den svenska SEO-communityn missat en del viktiga bloggposter som faktiskt talar positivt om signaler från sociala medier och där källorna är tunga.

En SEO:are förstår att relevans och länkar är av betydelse. Den bästa signalen för relevans kommer helt enkelt från en mix där tajming, länktillväxt och händelser sker någorlunda synkat. Skulle man ställa sociala medier och länkar  mot varandra så skulle jag givetvis välja länkar eftersom sociala medier inte ensamt klarar att åstadkomma någonting. Men SEO kan år 2013 ses som en mur: Tegelstenen är länken, sociala signaler är murbruket. Det blir inte mycket mur av bara murbruk, men tegelstenar kan man iallafall bygga något av.

Läs gärna artikeln ”SEO 2013 är som lerduveskytte” där jag beskriver hur jag tänker mig länkar som skapas via relationer och sociala medier.

Jag tycker att det är viktigt att folk vågar stå för vad de tror på, vågar fundera och testa lite på egen hand och redovisa resultat utan att bli påhoppade för hårt.  Jag hoppas frångå det genom att tydligt märka upp mina inlägg med varningstexter.


Vad jag inte pratar om:

  • Jag pratar inte om vad folk gör på Facebook.
  • Jag pratar inte om hur många som klickar på ”Like” på din Facebookkampanj.
  • Jag pratar inte om att sälja tjänster eller produkter via Facebook.

Jag pratar om att exponering av ett budskap och vad som händer utanför det sociala mediet om du har skapat starka sociala relationer som får folk att agera på olika sätt och i slutändan belönar dig med höga organiska rankings.

EFTERSOM DETTA ÄR EN ÅTERSKAPAD BLOGGPOST KLISTRAR JAG IN TIDIGARE KOMMENTARER I FORM AV EN BILD:

Återskapade kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *