Kategorier
Smslån i Google Spam

Kan Google höra dig skrika?

Att gnälla på folks metoder för att ranka i Google är lite som att synda när man jobbar med sin webbplats. Men när position #1 på en sökning i Google på ”smslån” ockuperas av en webbplats med dessa egenskaper är något väldigt galet:

 • 1 sida.
 • Ingen prisinformation.
 • Ingen kontaktinformation.
 • Felaktig svenska, förmodligen genom Google Translate eller liknande.
 • Uppbyggd med 100% självklara spamlänkar.
 • är en redirect av en sajt som tidigare straffats av Google.

Smslån spam som rankar

Tipsen Google ger oss

 • Jobba med kvalitet. Skriv unikt innehåll.
 • Skapa engagemang
 • Köp inte länkar eller delta i länkscheman för att höja din sajt rankings.

Ett exempel taget från Googles egna affiliate guidelines:

Google anser att rena (”tunna”) partnerwebbplatser inte tillför något mervärde för webbanvändarna, särskilt om de ingår i ett program som distribuerar sitt innehåll på flera hundra partnerwebbplatser. De här webbplatserna ger normalt intryck av att vara skurna efter mall, utan något eget innehåll. Eftersom flera sådana webbplatser med samma innehåll kan visas på en sida med sökresultat gör de användarna frustrerade.

Exempel på detta:

 • Sidor med länkar till partnerns produkter där produktbeskrivningarna och recensionerna hämtats direkt från den ursprungliga säljaren utan att sidan tillför något eget innehåll eller mervärde.

Men Google, ni rankar ju det mest uppenbara skräpet som nummer ett just nu? Den har verkligen inget av värde. Inget. Ska det vara så svårt att se algoritmiskt?

Kolla här – klicka för större bild:

Smsalåna spam

Så här borde en bra webbplats inom smslån se ut enligt Google. Kommentarerna i grönt är om jag anser att jag själv uppfyller ”kraven”:

 • Partnerprogrammets material ska bara utgöra en liten del av innehållet på webbplatsen.
  Check!
 • Fråga dig varför besökaren skulle välja din webbplats i första hand istället för att besöka den ursprungliga säljaren direkt. Se till att webbplatsen har ett mervärde utöver att bara spegla innehåll från den ursprungliga säljaren.
  Check – jag vågar stå för vad jag jobbar med och på ett ärligt sätt, underhåller och skapar engagemang. Detta har lyckats trots att smslån är totalt stendött som samtalsämne egentligen.
 • När du väljer ett partnerprogram ska du välja en produktkategori som lämpar sig för din målgrupp. Ju bättre inriktat partnerprogrammet är på webbplatsens innehåll, desto mer värdefullt är det. Det blir också troligare att du hamnar högt upp i Googles sökresultat och kan tjäna pengar på programmet. En välskött webbplats som behandlar fotvandring i Alperna, till exempel, borde hellre ingå partnerskap med ett företag som säljer böcker om fotvandring än ett som säljer kontorsmaterial.
  Check!
 • Använd din webbplats till att bygga upp en användargrupp. På så sätt får du lojala läsare och du kan även skapa en informationskälla om det ämne du skriver om. Diskussionsforum, användaromdömen och bloggar innehåller till exempel unikt material som är värdefullt för användarna.
  Check – jag är den enda i Sverige med lojala läsare inom smslån!
 • Se till att materialet är aktuellt och relevant. Ny information inom ramen för ämnet ökar sannolikheten för att materialet genomsöks av Googlebot och lockar till sig användarnas klick.
  Check! Sajten är enkel att underhålla. Betyg och listor sorteras automatiskt efter tydliga kriterier när uppdateringar gjorts i admin.

Google ger hela tiden rådet att webmasters ska jobba med kvalitet. Visst har det generellt sett blivit mer värde i att jobba med kvalitet, men det hjälper inte när en sajt så enkelt kan promenerera in och plocka en förstaplats på en tuff sökning som smslån helt utan ansträngning.

För inse faktum. Sajtägaren bakom Smsalåna.com har inte lagt mer än 1h på själva sajten. Om sajten stannar på nummer ett i några månader så innebär det en timlön på flera hundra tusen kronor (före skatt, som kanske inte ens betalas) Förstaresultatet är en perfekt reklamskylt för att bli spammare!

Jag har filat på min sajt och engagerat via min blogg aktivt i cirka ett år även om den är äldre än så.

Ni säger att engagemang och innehåll ska vara en viktig del för att ranka. Det finns uppenbart bättre alternativ att ranka på smslån istället för den tunna sajt som ni väljer att visa som förstaresultat för de viktigaste sökningarna. Vanligtvis anser jag att folk som driver smslånesajter inte ens försöker att bygga något av kvalitet men även de sajter som jag dömt ut tidigare är t.o.m en fröjd för ögat jämfört med detta. Google är helt enkelt grundlurat.

Är spam ett vinnande koncept?

Hur kan en sajt så enkelt passera alla filter på en kommersiell sökning som smslån? Något är väldigt fel! Extra mycket fel blir det när ni rekommenderar webmasters att lägga ner tid på sina webbplatser och ni ändå rankar denna ”1 sida webbplats” som nummer ett.

Jag tvivlar inte på att sajten försvinner från förstaplatsen, men om den håller sig kvar under lång tid har detta resultat så uppenbart bevisat för många personer att det är ett vinnande koncept att spamma skiten ur Google. Det är mycket, mycket mer ekonomiskt försvarbart att spamma. Och jag är ändå en förespråkare för kvalité.

Men kanske kan detta öppna SKRIK få er att agera? Jag tror att det är enda sättet att få bort sajten snabbt från förstaresultatet.

Har ni glömt bort vilken sajt jag talar om? Här är en refresher:

Smsalana Sök

Och visst ja. Jag blev meddelad att precis samma sak hänt i Norge. En sajt som använder samma metod rankar etta:

Cherp

 

[Update: Spammet är borttaget nu, det tog två dagar!]

Relaterade artiklar:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *