Kategorier
Smslån i Google

”Min sajt har fått på käften – så här löser jag det!”

content-not-interested1I helgen kom nya Pandan*. I samband med detta tappade min sajt ordentligt på de viktigaste varianterna av smslån. Nu skulle man i princip kunna se detta som ett slutgiltigt bevis för att det inte är någon som helst idé att jobba med innehåll och faktum var att jag ett tag var sugen på att skriva en ”dra åt helvete Google”-post och lägga ner projektet. Jag väljer istället att vara transperent som lovat, och berätta vad som egentligen hände och hur jag eventuellt löser problemet (inom förhoppningsvis någon/några veckor).

* Pandan är ett av Googles filter (numera inkluderad i Googles algoritm) som i korthet går ut på att sortera ut tunt innehåll som enligt Google försämrar resultatet på olika sökfrågor.

En orsak att vara bitter

Ni som följt bloggen vet att min smslånesajt sticker ut och har dels uppdaterad information om smslån på sajten samt en blogg som handlar om själva smslånebranschen i Google och där i princip varje inlägg delats flitigt. Sajten sticker helt klart ut. Det lustiga är att jag ALDRIG tappat så här mycket med en egen sajt, någonsin,  trots att jag aldrig jobbat så här AKTIVT med att försöka skapa något vettigt där de andra helt strntar i innehåll, om än i ett halvrisigtsegment som smlån. Jag gör i princip allt som ingen annan vågar göra i smslånesegmentet: står för vad jag gör, har tydlig kontaktinfo, flashar företagets namn,  har k o r r e kt info, hyfsat trogna läsare. Bara en sådan sak som att visa sitt fula fejs i ett sådant här kaotiskt segment borde vara en fördel när ingen annan gör det. Och då menar jag verkligen ingen av de andra affiliatesajterna. Ä n d å går det åt helvete.

Jag har tidigare rankat bättre, t.o.m #13 med både sämre länkar och ett innehåll som skulle få vem som helst att börja kvälja och som inte heller roade någon överhuvudtaget.  Jag har varit uppe på #2 i forntiden (förra året…) när jag sysslade med länkköp men fortfarande hade en skitdålig sajt utan kontaktinfo osv. Sedan jag styrde upp sajten rejält, tog den ur filtret, satsade på innehållet och  började blogga och skapat visst engagemang (jäkligt bra engagemang för att vara smslån!)   har jag gått från att ranka #24 på smslån till att vara uppe på #13 för ”smslån” och ”sms lån”. I helgen droppade jag alltså till #30 (!) på ”smslån” efter att ha peakat lite snabbt till #7, vilket ju i princip säger att ”Hej, du! Ditt innehåll suger ap-pung och du är en jävla lurendrejare. In i filtret med dig!”. Piss und scheisse!!! Knappast i jämförelse med andra iallafall!

Men… jag är inte bitter…

Till viss del kan man, och ska, propagera för att Google faktiskt använder sig av en algoritm som inte har känslor och som  bara styrs av signaler. Man skulle kunna ta ovanstående händelser som ett bevis på dittens och dattens och att sociala signaler inte fungerar*, men det är det inte. Det är inte  bevis för någonting, bara att något gått snett. Det kan vara många faktorer som spelar in och du bör inte dra slutsatser så enkelt. Du ska undersöka.

Faktum är att jag tror att jag klantat mig helt och hållet själv den här gången. Så låt oss undersöka.

* = Jag säger inte att sociala signaler spelar någon roll heller.

Möjliga orsaker till tappet

Problem vid serverbyte – duplicate content

I jakten på gratispositioner på smslån så bestämde jag mig för att bytta till egen server hos Glesys (ALL creds till dom för duktig support och allt annat!). Jag ville helt enkelt se om Google skulle ge mig högre trovärdighet om jag bytte från shared hosting till egen server. Jag menar, om man tänker efter:  Hur trovärdigt är det att toppa ett högkommersiellt sökord och använda shared hosting som vilken random svennebanan somhelst? Någon slags påverkan borde det ju rimligtvis ha, och samtidigt har jag inte sett ett enda konkret bevis på att det faktiskt har det, well, förutom att alla konkurrenter har det då…Säg att du toppar ”kläder” i Google och ligger hos One.com, ett fattigmansval (trots att jag inte har något emot One.com). Det är väl inte så troligt att man är den mest seriösa då?  En annan orsak till att köra med egen server är att andra webbsajters aktiviteter kan smitta din sajt om de engagerar sig i suspekta saker. Obs, igen, jag har själv ingen erfarenhet av detta så jag blir väldigt glad om du kommenterar detta om du sitter på kunskapen! Bla bla…

Iallafall. Til saken. Eftersom jag är så otroligt jäkla driven nu när jag bara jobbar åt mig själv och mina egna projekt så kunde jag naturligtvis inte vänta på att DNS:er osv skulle resolva innan jag importerade min smslåneblogg. Och ja, det slutade med att varje inlägg indexerades som IP-nummer istället för domännamn. Eftersom i princip allt värde onsite ligger i mina bloggposter de senaste 1,5 månaderna så tappar jag ju en hel del värde om dessa bloggposter verkar vara stulna från någon annan.

Så här ser det ut just nu:

smslan-ip

Tjing tjong. Så kan det gå! Jag håller på att styra upp det här just nu och även om jag inte fått fason på modrewrite [Edit: Jag vill förtydliga att en sådan här grej s k a, i vanliga fall och under alla omständigheter, lösas med modrewrite!] just nu så kommer Google att fixa det vid nästa cachning. Jag gjorde som så att jag skapade ett extra konto för Webmaster Tools där jag lade in IP-adressen för servern. (Jag har redan konto för DOMÄNEN). Sedan valde jag ”hämta som Google bot” och hoppas helt enkelt på att återcachningen går lite snabbare och att rel=canonical som nu är implementerad på sidorna upptäcks snabbare. Rel canonical säger åt  vilken sida som är den egentliga sidan som ska rankas i Google. Att bara redirecta går ju inte eftersom det skapar en oändlig loop mellan domännamnet och IP:et.

Eller förresten: vad vore mer effektivt än att länka in alla bloggposter  inom smslån som jag pratar om ovan? Let’s do it och se om Google cachar om sidorna snabbare.

Det här har jag bloggat om smslån förut:
[Edit: Nedanstående länkar är ändrade efter omstrukturering av sajten och eftersom problemet är löst sedan länge.]

”Beam me up, Scotty!”
EDIT: FAN, jag skulle ju länka till IP:et för att få det där att fungera…

Så här såg det för övrigt ut när jag importerade bloggen så att IP:et blev cachat. Bilden visar antalet Googlebesök. Det verkar ganska troligt att det här problemet kan vara orsaken om man ser till det datum då problemet uppstod. Det är ju oftast en viss delay på händelser i rankings beroende på vad som görs eller händer med sajten:

genomsokningsstatistik

Vad som talar emot att det inte är det här som ligger bakom: Google borde möjligtvis förstå att det är samma sajt iallafall.

Pandan är ju faktiskt ett reellt problem

En ny uppdatering av Pandan är ute. Det är en stor risk att mitt eget klanteri ovan angrips av Pandan om det filtret tycker att jag snott innehållet. Faktum är att det verkar mycket troligt eftersom Pandan angriper precis sådant.

Affiliatelänkar

Andra saker som eventuellt kan göra att Pandan biter mig är sajtens utformning. Jag är mycket väl medveten om vad Google tycker om affiliatesajter och därför försöker jag hålla ner antalet utlänkar.

Det länkas nästan enbart ut från recensionssidorna och det länkas till alla recensioner ur sidomenyn. Som människa och besökare tycker jag faktiskt att detta är bra (det är totalt relevant för en sökning på smslån eftersom de flesta faktiskt vill åt den informationen) , men Google som baseras på en dömande algoritm kan förmodligen tycka att jag är en girig bastard och att mitt syfte enbart är att tjäna pengar och dömer mig för det istället. Google har som du vet patent på att vara girigt.

tjejInte bara det. Google är för övrigt ungefär som en flickvän som blivit less på dig och enbart lägger märke till när du gör något hon inte gillar. #karlslok.

Ska man vara skeptisk, det ska jag, så är det att jag lärt mig ännu mer om att Google är väldigt dömande,  silar mygg och sväljer kameler. Det är inte så mycket vad du gör som spelar roll helt enkelt, det är vad Google upptäcker a l go r i t m i s k t vad du gör. Kvalitet är bara en signal och kan du manipulera den så gillar Google dig. Missförstår Google dig så får du smisk.

 ”Dolt innehåll”

Jag har använd mycket ”Spry tabbed panels” dvs flikpaneler för att bygga innehållsrika sajter som samtidigt är lätta att navigera eftersom du slipper scrolla neråt lika mycket för att komma åt innehållet. Dessa används även på recensionssidorna. Kanske kan Google tycka att det är ett sätt att dölja innehåll – det är det ju – även om jag tycker att det ökar användarvänligheten. Ta en titt på hur det ser ut på Ferratum-sidan som exempel. Keep it simple fungerar oftast bäst, men eftersom jag är tveksam till intresset av att läsa recensioner så lade jag sammanfattningsbiten i första fliken medan det mesta av innehållet finns i andra fliken. Nu när jag kollar en extra gång så är ju i och för sig recensionerna värda en ansiktslyftning, men ska man jämföra med andra smslånesajter så tycker jag heller inte att det här är värre än något annat. Kanske t.o.m bättre. Troligtvis.

Summa summarum

Jag tror jag vet vad problemen är och  jag ska försöka ta mig ur detta genom att angripa problemen listade ovan i tur och ordning och se vad som händer. Jag kan garanterat lova att om jag INTE kommer ur filtret så finns det inte en jäkla chans i världen att jag lägger en sekund till på den här sajten vad gäller bloggande.

Då blir det dessutom mer bevisat att:

sociala-signaler

Eftersom:

likes-pa-bloggposter-om-smslan1

…och ingen konkurrent inom smslån kunnat skapa det här engagemanget.

Herregud vad långt inlägg igen. Snyggt jobbat av dig som orkar läsa och välkommen tillbaka!

 

 

 

10 svar på ””Min sajt har fått på käften – så här löser jag det!””

”Att bara redirecta går ju inte eftersom det skapar en oändlig loop mellan domännamnet och IP:et.”
Givetvis kan du göra en 301 redirect och är väl att rekommendera framför canonical.
Antingen löser du det med .htacess eller i din kod, kika på http_host-fältet, där lär det stå domännamnet eller ip-adressen beroende på hur sidan besöks.

Hm, modrewrite går ju och är givetvs målet, men det vill sig INTE av någon skum anledning. Måste nog snacka med någon serverkunnig. Jag har pillrat in koden och egentligen ska det ju vara exakt samma grej som att redirecta www till utan ”www”, men av någon jäkla anledning strular det precis här. Har gjort det en babiljard gånger… Undras om jag måste snacka med Glesys. Självklart är det att fördra.. Men: Om nu IP ska 301 redirecta till Billigtsmslan via exempelvis en vanlig PHP 301 redirect så blir det knas och det är mest det jag menar. IP/sida -> domännamn/sida -> domännamn/sida -> domännamn/sida osv.

Svara

Exakt. Det tråkiga är att det är att det där inte fungerar… 🙂 Lösningen ligger någonstans i WP tror jag.. Ska dock tillägga att jag provat även där… #¤#¤%#”!#”¤ 🙂 Helt klart SKA det ju gå att lösa. Htaccess brukar lira nästan av sig självt i vanliga fall…

Svara

Yohoo, klarade hela artikeln utan att tappa intresset, är inte detta vad google sägs vill ha? makes me wonder.
Pndan kom ut i Fredags, alltså 3 dagar innan du drog dina slutsatser, är inte det lite för tidigt att döma Pandan och det som påverkat din rankning? och inte glömma strulandet med IP och URL konflikten?

Jag tycker att du bör avvakta någon vecka innan du tar nästa steg ( gör som dina konkurrenter ), att endast få trogna följare på denna blogg och läsa mycket om smslån sidorna betalar inte din hyra.

Jag längtar redan till ditt nästa inlägg. Keep em coming.

Mvh

Tjena John,

Ja, jag tror att det är IP-problemet som strular helt klart. Att Pandan uppdaterades bryr jag mig mindre om, vad jag ville sätta fingret på var att det uppkommer situationer där flera saker händer samtidigt och då kan det vara svåt att lokalisera det exakta problemet.

Har redan vidtagit de åtgärder jag tro kan behövas för både Pandor och server – återstår att se om det hjälper. Annars blir det mer länkar och mindre snack. 🙂

Ordnar det sig inte så är målet i princip nått iallafall. Då kan det nästan sägas vara fastställt att innehåll, engagemang och öppenhet inte är värt ett skit i jämförelse med länkar. Det jag gör finns ju inte på någon annan smslånesajt, det är så tydligt i just det här segmentet. Ändå går det illa. Googles hyckleri ska fastställas… det är mitt mål. Alternativt nå topp 10 utan att köpa länkar 🙂

Svara

Håller med dig, ge ett sista chans och hoppas att vi få se lite roligare bilder på din nästa inlägg.

Så förresten att länken till bloggen på startsidan ger 404 error, ”länk i content” bör kolla detta innan farbror Google kommer förbi 😉

Tjena!

Såg att felsidan blev fel på samma gång. Mycket lek med servrar och robotstexter dag 😛

Tack för tipset och ha det gott!

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *