Kategorier
Smslån i Google

Anledningen till att jag nobbade 1,1 miljoner läsare

Idag blev jag kontaktad av ett företag i Göteborg (Bulldog Media Group AB) som ville göra ett reportage om mig och min webbplats SmslånOnline.se i Aftonbladets julbilaga. Denna bilaga skulle  nå 1,1 miljoner människor så där lagom till julhandeln. 

Första tanken

Uääääh, det är lite läskigt med exponering, speciellt i samband med smslån. Hur många greppar storyn? Hur många bryr sig om att greppa storyn i förhållande till hur många som vill döma? Folk älskar i allmänhet att döma, missförstå eller att tolka ett ord som blivit fel på ett så negativt sätt som möjligt. Det har väl aldrig varit tydligare än i sociala medier just nu exempelvis.  Läskigt – jag är ingen talare, jag valde datorn av en orsak.

Andra tanken

Det är ändå lite coolt om man ser till ren publicitet. Det känns lite mer som äkta varumärkesbyggande och möjligheten att öka avståndet till konkurrenter blir mer uppenbar.

Tredje tanken

Ett reportage, men det skulle kosta en slant. Dock mycket mindre än en vanlig annons. 25 000:- halvsida. 45 000:- helsida.

Tankarna hoppade lite fram och tillbaka och lite lockad var jag nog även om min sprakande telefon, promenad i snöslask och i princip obefintlig mottagning när jag väl var inne i trapphuset gjorde det mer eller mindre möjligt för mig att snappa upp hela samtalet. Man kan lugnt säga att jag inte riktigt kunde bestämma mig för vad jag ville direkt. Skräck vs benefit. Vill jag det här? Jag bad henne skriva ett mail med all viktig info så att jag enklare kunde ta ställning så skulle vi prata mer dagen efter.

Nu har jag tänkt klart

Nej, jag kan inte kan ställa upp på ett betalt reportage för smslån. Det har inte att göra med att jag inte tror att det ev. skulle kunna löna sig, för det skulle det. Iallafall långsiktigt och med varumärkesbyggande i åtanke. Anledningen till att jag säger nej är för att syftet med projektet var att vända mig till dem som redan söker efter ett smslån i första hand. Det var ju så det startade. Att göra smslån lite snyggare –  inte att få folk att ta fler smslån.

Ett reportage med tydlig text ovanför ”Det här reportaget är en annons” rimmar  illa med ursprungstanken.

Om folk redan bestämt sig för att ta ett smslån så kan de lika gärna göra det via SmslånOnline.se, men jag tänker inte pressa upp smslån i fejset på läsare som inte letar efter smslån – speciellt inte under jultider. Det har jag som privat aktör fattat och tagit ansvar för.

Nej, det här är inget ont mot Stefan och det var mer skämtsamt menat. Men jag är ingen hycklare och har aldrig varit. Smslån är smslån och jag har från start redovisat klart och tydligt varför jag jobbar med skit som smslån. Därav alla hysteriskt grammatiska fel i ovanstående tweet :).

Det blir lite ”lustigt” när Svenska Spel som är statligt och länge påstått sig  vara de enda som kan ta ansvar för spel samtidigt jobbar aktivt för att få folk att spela mer. Den här sortens hyckleri har jag svårt för. ”Spela lagom”, men samtidigt lägga 414 miljoner på reklam år 2013; deras egna uppgifter, det kan vara mer. 2007 lade de exempelvis  hela 700 miljoner på reklam. Statligt ansvar är inte snyggare än så. Det är även bevisat att Svenska Spel bryter mot marknadsföringslagen. Att motivera sin existens med argument som låter bra, men där handlingen går tvärtemot…

”Kartläggningen visar att bolaget bröt mot villkoren i över hälften av de granskade fallen, men att andelen av de granskade objekten som bröt mot villkoren var betydligt lägre i november (48 %) än i juli (88 %). Undersökningen visar dock på att det fortfarande finns brister och Lotteriinspektionen utövar fortsatt regelbunden tillsyn över Svenska Spels marknadsföring.”

Till sist dras nu Sverige inför EU-domstolen:

”Kommissionen anser också att den svenska statens monopol på marknaden, genom Svenska spel, är oförenligt med syftet att förebygga spelberoende och kriminell verksamhet. Enligt kommissionen saknas nödvändig statlig kontroll av systemet.”

Jag är lite smickrad av att ha blivit tillfrågad om att vara med i reportaget (även om det skulle ha kostat mig en del) och detta är absolut inget negativt mot Bulldog Media Group som kontaktade mig. Men någon här i landet måste ju ta lite ansvar när inte staten gör det 😉

Mailet i sin helhet:

Hej Simon!

Här kommer det utlovade mailet med info.

Tidningen ”Julhandeln” kommer att ligga i mittuppslaget 9 dec i Aftonbladet. Tidningen är på 24 sidor, och innehåller en bra mix av olika reportage och vi handplockar våra annonsörer för att få en så läsvärd och attraktiv tidning som möjligt.

Tidningen är i tabloidformat och har samma teckensnitt som ordinarie Aftonbladet.
Vi har idag ca 1,1 miljoner dagliga läsare i hela Sverige.

Efter överenskommelse på telefon kommer är förslag på hel- eller halvsida reportage.

Halvsida (251x 178mm) 25 000sek
Helsida (251 x 365mm) 45 000 sek

Gällande reportage – Reportaget görs oftast via telefon och tar ca 30-45 min. Därefter skrivs ett första utkast som ni får korrekturläsa.  Ni inkommer själva med de bilder ni önskar ha med.

 

Frågan är bara hur man bygger varumärke lite sådär ”lagom”? Jag får försöka komma på något smartare helt enkelt.

6 svar på ”Anledningen till att jag nobbade 1,1 miljoner läsare”

Jodå. Men skulle inte förvåna mig om det sitter en liten Google-medarbetare med ETT admin och EN knapp som säger ”Marknadsför de sig i stora medier – välj Ja eller Nej” och plötsligt rankar webbplatsen som bedöms i topp eller om svaret är nej ”jaha, men då kan de ju inte vara så seriösa! *drop!*” 😉

Skämt åsido. Ser väl närvarobiten i andra medier som ännu en möjlig kvalitetsparameter. Eventuellt. Om vad jag egentligen menar med detta tvista de lärde. Inget som man normalt ska bry sig om inom sökmotoroptimering är det iallafall! 🙂 Bla bla… ett ton nypor salt på denna nonsenskommentar.

Svara

Missförstår jag mailet eller handlare det inte om ett klassiskt ’köp en halvsida reklam så klämmer vi in ett kort reportage’. D.v.s. man betalar för att tidningen ska skriva om en men det framställs som ett reportage?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *