Kategorier
Smslån i Google

Så här ser 10 dagar av 100% ångest ut

En lång period arbete och så poff – ”manual action”. Så här ser 100%-ig ångest ut mellan 17:e juni då SmslånOnline.se åkte på en propp och den 27:e juni då det släppte. 10 dagar – det får nog anses som snabbt för en stackars smslånekrängare….

Synlighet för huvudsökorden: smslån, sms lån osv (blå linje):

top

Alla sökord, synlighet (blå linje):

AllaNästan noll organisk trafik till mig alltså. Ångest.

Man kan väl säga att Google inte var nådig och  jag är riktigt glad att jag hade hela projektet i bagaget att hänvisa till i arbetet med att ta mig tillbaka. Arbetet slutar inte med detta utan nu är det fullt fokus på att förbättra webbplatsen rejält.

Jag har inte fått tillbaka mina gamla rankings men ligger bra till. Det har egentligen gått för lite tid för att jag ska kunna se hur det här slutar. Indexsidan cachades exempelvis först i förrgår.

Och du som missat hur jag tog mig ur detta straff:

Varför hände det?

Trist nog är att det är omöjligt att hitta det exakta problemet. Egentligen tror jag att straffet (”thin content” på några sidor) berodde mycket på otydligheter och kombinerade problem som du kan läsa om i mitt öppna case här ovanför. Addera det faktum att jag inte framhävde vad projektet är och hur det utmärker sig tillräckligt bra – och andra kombinerade ”småproblem”, så har du tillsammans tillräckligt mycket för att ett sömnig Googlegranskare ska  klicka på röda knappen, luta sig tillbaka och slurka i sig sista droppen av morgonkaffet…. ”. Du blir inte dömd för vad du är utan för vad Google ser. Glöm inte att du alltid till viss del kommer att vara blind för problem på din webbplats eftersom du alltid jobbar med den och förstår den. Hur är det med andra? Google är i slutändan din viktigaste besökare när du trängs i toppen. Är du 100% säker på att kunna levera god service när fulbesöket finbesöket kommer?

Jag utgick ifrån att allt behövde åtgärdas och ställde in mig på detta, men faktum är att det lika gärna kunde ha varit godtycklig småsak. Jag kunde gissa, göra saker långsamt – eller ändra allt radikalt och effektivt för att verkligen visa att jag tog saken på allvar och det var det sistnämnda jag gjorde.

Konverteringsoptimering? Pfffft! Jag fokuserade på att lyfta fram information, ta bort kassa sidor och struntade i konverteringen helt. Det sistnämnda är ju nästan en dödssynd, men är det bråttom så är det. Konverteringen verkar som tur är inte ha påverkats negativt.

[ EDIT: Ska jag se detta självkritisk så tycker jag nog i efterhand att jag själv gömde undan recensionerna lite för bra. De borde även ha skrivits på ett mer tidsbeständigt sätt. Som det var nu så kunde datan visserligen vara uppdaterad men recensionen innehöll gammal information. Detta löses enklast genom att framhäva texten i recensionerna samt skriva om det mesta på ett sätt som håller bättre över tid. Inga färskhetskrävande data i recensionerna – det blir lätt mupp av det! Det blir mycket enklare nu när jag kommer att ha en anställd som hjälper till att hålla ordning. Visst är tabbar bra, och användarvänligt, men det gäller att inte glömma bort att kvalitetschecka informationen emellanåt – innan Google gör det.]

En förädlingsprocess?

Kanske ska du inte se manual action som slutet. Kanske är det bara en förädlingsprocess som du råkar ut för när du legat i toppen för länge? Om du somnat till åker du på en propp. Har du jobbat aktivt för att sätta dig i skiten innebär det slutet men om din sajt bara har skavanker som borde rättas till så är det Googles sätt att få dig att vakna till: ”Hej du, vi har liksom dig i toppen, du verkar populär, men du verkar inte bry dig så mycket om vissa sidor…? Är du fejk eller?”  Om du löser detta blir du förlåten och har en anledning att få vara kvar. Det är kanske bättre med en manual action än att du straffas algoritmiskt och aldrig riktigt förstår vad som hände? Med en manual action räknar du med att ALLT hände och fixar ALLT. Du får garanterat en uppfräschning av din sajt i high speed-tempo iallafall. Pust.

Efter återinkluderingen

Jag har till stor del en bättre webbplats, men det är inte klart. Det finns fortfarande mycket kvar att städa och strukturen har blivit lite märklig på vissa ställen eftersom sidor tagits bort. Det, och en allmän vilja att förbättra allt kommer att ta sin lilla tid…

Var straffet fel?

Jag kan definitivt hålla med om att det fanns problem – omedvetna sådana, skapade av det faktum att det man gör själv ser man inte alltid felen i och det faktum att jag är min egen chef och jag är helt OK med att jag jobbar snabbt och fuckar upp ibland. Jag kan tycka att Google var ”onödigt” hårda. Å andra sidan tog jag mig ur straffet ”enkelt” och jag tror att det öppna sätt jag jobbat på hjälpte mig. Hårt men rättvist. Sen kan jag väl fortfarande tycka att de i det här fallet silat mygg och svalt kameler; det räcker med ett fåtal sökningar för att konstatera det.

DU fuskar mest!Du vet vem du är 🙂

Men som sagt. Om jag fick välja mellan en manual action som jag tog mig ur så här snabbt och ett filter som jag aldrig riktigt skulle förstå så tar jag manual action alla dagar i veckan.

Att jag blev skraj så inåt h-e ska jag dock inte förneka. Brrr.

Till alla affiliates är lärdomen, det vi redan visste: var paranoid, var mycket paranoid! Bli bättre, jobba smartare, kämpa, förbättra eller bered dig för att gå under. En fot i verkligheten. Försök framförallt bort stämpeln affiliate. Du är ju en tjänst – ingen jäkla affiliate. Det är åt det hållet du måste jobba.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *