Kategorier
Smslån i Google

Så slog Googles uppdateringar mot smslånen

explosionI den här bloggposten börjar jag spåna lite kring hur Googles uppdateringar slagit bland sajterna inom sms-lån efter alla uppdateringar som gjorts på sistone. Vilka är vinnarna och förlorarna? Vad fungerar och vad fungerar inte? Vad händer? Här kommer ett försök till sammanfattning.

EDIT: Innan du kommenterar kan det vara läge att läsa igenom de andras kommentarer och mina svar, speciellt om du inte har läst hela projektet. Läs mina svar på de vanligaste frågorna här. Observera att jag också tänker bli hårdare med att godkänna anonyma kommentarer.

Största hoten

Till att börja med råder det inga större positiva förändringar för sajter som funnits bland sökresultaten en längre tid. Det är egentligen bara 2 sajter bland affiliatesajter som utmärker sig som vinnare på senare tid och det är min egen Smslånonline.se och en annan affiliatesajt  Smslåna24.se som utmärker sig. Smslåna24.se har både backat och kommit tillbaka vilket jag inte gillar alls. Det betyder nämligen  att fokus på länkbygget är tillräckligt. Föregående affiliate och kreditgivaren Smspengar.nu är de som jag ser som de som kan ställa till det och ta position från mig i första hand, kanske inte bara kortsiktigt utan möjligen långsiktigt beroende på hur Google tolkar kvalitén.

Jag tycker dock när jag kollar in förändringarna överlag att min sajt Smslånonline.se sticker ut. Då menar jag i första hand hur den ökat helt plötsligt utan att jag fått speciellt mycket länkar. [EDIT: Majoriteten av länkarna som jag fått pekar mot Billigtsmslan.se som domänen hette för några månader sen innan jag pekade den till SmslånOnline.se.] Jag tyckte att en tiondeplats var bra med tanke på sättet jag jobbar, men jag ligger alltså #1 nu vilket gör det svårt att ifrågasätta att något väldigt positivt hänt. Varför? Kanske ger bloggen närvaro på ett annat sätt än hos de andra sajterna och gör sajten aktiv, engagerande och levande. I slutändan kanske alla dessa ”signaler” sammantaget (+ länkar) ge en fördel och att det är just detta som Google bättre börjat ta hänsyn till.
Isåfall vore det något helt nytt.

Man får inte glömma värdet i ett bra domännamn heller.

En jämförelse av synlighet

Jag mäter total synlighet över en mängd sökord som är typiska för sms-lån. De flesta är konverterande sökord på något sätt och har en hyfsad sökvolym. En del sökord är ”överflödiga”, en slags kontrollsökord som kanske inte borde varit med i testet men överlag är det en tillräckligt bra lista att jämföra med.Givetvis kan jag inte jämföra en smslånegivares synlighet på samma sätt som en affiliates eftersom en affiliate kan satsa på många fler sökord, bland annat alla företagsnamn. Det har jag tänkt på i jämförelserna.

En jämförelse av synligheten mellan Smslånonline.se och Smslåna24.se över 3 månader på alla sökord jag mäter ger:

Smslånonline.se vs smslåna245.se

Och om vi bara ska gå efter ”top generics” som ”sms lån”, ”smslån” osv:

Smslånonline.se vs Smslåna24.se top Generics

I ovanstående har vi orsaken varför enklare sajter byggs. Hårt fokus på länkbygge och mindre på sajten fungerar ofta för att träffa smalt men ändå på de sökord där det mesta av pengarna ligger.

Det ligger rimligtvis även pengar i smslåneföretagens namn. För att träffa brett på dessa torde det krävas en hel del grundförtroende i sajten. Agree?

Så här är synligeten på smslåneföretagsnamn för båda sajterna:

Synlighet på företagsnamn inom sms-lån

Det är en enorm skillnad och självklart börjar jag tro att annat än länkar spelar (en betydande) roll och dessutom mycket mer än för bara någon månad sen. Att jag alltid har varit en förspråkare för god optimering onsite och att onsite alltid underskattas är en annan femma. Det här är mer än så och det beror nog inte på det.

 – – – – –
Inte verkar det väl så himla konstigt om Google blivit bättre på att förstå sig på personerna bakom sajterna och att en viss auktoritet kan fås om man satsar hårt på bra content och knyter ihop sajterna i Google+? Addera sedan att personen har flera andra sajter som ger bra signaler för kvalitet och att kvalitet genom delat innehåll och länkar ger ytterligare boost. Jag tycker det verkar som att Google möjligen börjar få lite koll. De flesta kan hålla med om att massor har hänt de senaste månaderna men ingen vet egentligen exakt vad eller kan redovisa för det.
– – – – –

Det här förblir en känsla och en kvalificerad gissning, som så många andra gånger. Å andra sidan så lever jag ju på nätet som affiliate genom just kvalificerade gissningar. Jag lägger inte så mycket tid på analyser egentligen.

Nummer ett

 Spammiga smslånesajter poppar upp som svampar

Det råder massproduktion på smslånesajter. Det är riktigt många som plötsligt börjar ranka, får en slags storhetsperiod, och dör. Förut rankade de i längre perioder men den här gången är jag lite tveksam till att de ska överleva någon längre stund. Google har blivit f*n så mycket bättre på att sortera bort det mest manipulativa på sistone. Kommer de att klara sig? Några exempel på sajter som bara dykt upp från intet är: Smslånkungen.se (affiliate), Paxo.se (smslångivare), Cashbar.se (Kreditgivare eller fulare mellanhand…vet inte riktigt) och Sverigekredit.se (affiliate). Så här ser deras plötsliga uppenbarelser ut i GSERP.

Smslånkungen.se

Paxo.se

Cashbar.se

Sverigekredit.se

De gamla syndarna har fått på käften

Sajterna som jag skrev om i början ”Sms-lån som bevis att content inte är king” har nästan allihopa fått på käften och är på nedgång.

Givetvis är det intressant för dig att få bekräftat att det gick åt pipan för dessa sajter till slut. Det som återstår att korrigera för Google är alltså att slå ut dessa sajter snabbare för trots allt levde de ju länge nog för att göra det värt att bygga fler.

De största förlorarna

Bland de största förlorarna hittar du  sajter som i sig kan vara seriösa men som haft metoder som fått dem straffade och där de förlorat mycket. Här hittar vi både smslånegivare och affiliates: Vivus, Risicum, Kundfinans, Foxis.se (affiliate), Smslåntopplista.se (affiliate) och Meddelandelån. Det är ganska anmärkningsvärt att företagen drabbats så hårt och det visar väl ungefär på vilka metoder som används i branschen i stort. Som jag skrev i jämförelsen mellan SEO och poker så kan det vara bra att göra precis tvärtom vad dina motståndare gör.

Ser vi på synligheten för top generics så ser det ut så här för dessa sajter:

Smslån största förlorarna

En lista över förändringarna

Jag bjussar på en lista, ej komplett, över förändringar för de viktigaste sajterna. Jag har färgmarkerat en del:
Grönt: Största vinnarna
Rött: Största förlorarna
Svart: Plötsliga uppstickare som kan vara intressanta att undersöka länkbyggesmetoder på för att se vad som är effektivt under en iallafall kortsiktig period. Inte för att jag rekommenderar det. Rent kunskapsmässigt är det ju dock intressant.
Grått: Övriga uppstickare men som ännu inte riktigt hunnit lika långt. Kan vara intressant att titta på vilka länkbyggesmetoder som används och vilka sajter som länkar till dem osv. Går att utöka för att se om de har någon koppling till de andra mer aggressiva länkbyggarna osv. Det är dock inget jag kommer att orka undersöka (och inte heller presentera i bloggen).

”sms lån” Google Sweden (ranking)
Website Nuvarande Tidigare Förändring Bästa Typ
https://www.folkia.se 1 1 1
http://smslånonline.se 2 21 19 1 Affiliate
https://www.ferratum.se 3 2 -1 1
http://www.smslåna24.se 4 13 9 1 Affiliate
http://www.smspengar.nu 5 18 13 4 Kreditgivare
https://www.okmoney.se 6 7 1 5
http://smslånkungen.se 7 + 4 Affiliate
http://sv.wikipedia.org/wiki/SMS-lån 8 4 -4 2
https://paxo.se 9 + 5 Kreditgivare
https://www.risicum.se 10 6 -4 1 Kreditgivare
https://www.onea.se 11 22 11 11
http://www.strandiafinans.se 12 + 11
http://cashbar.se 13 + 12 Kreditigivare
http://www.sverigekredit.se 14 + 14 Affiliate
http://www.foxis.se 15 11 -4 2 Affiliate
http://www.smslåntopplista.se 16 3 -13 1 Affiliate
http://www.smslånonline.com 17 + 15
http://www.kredit365.se 18 23 5 16
https://www.meddelandelan.se 19 10 -9 6 Kreditgivare
https://www.kundfinans.se 21 5 -16 3 Kreditgivare
http://www.smslan-online.se 22 + 20 Affiliate
http://nyasmslåns.se 23 + 23 Affiliate
http://www.smslanaren.se 24 15 -9 11
https://www.easycredit.se/sms-lan/ 25 16 -9 15
http://www.sms-lån-utan-ränta.se 26 + 25 Affiliate
http://smslånen.se 27 + 27 Affiliate
http://cerwi.com/sv/smslan/ 28 + 28 Affiliate
http://www.sms-lån-5000.com 29 14 -15 11  Affiliate
http://www.smslanportalen.se 30 + 30 Affiliate
http://www.smslån-trots-kronofogden.se 31 + 29 Affiliate
http://1smslån.se 32 + 32 Affiliate
http://www.mobillan.se 33 + 22 Kreditgivare
http://taylorfinance.com/se/sms-lan 34 + 34 Affiliate
http://www.sms-lån-10000.se 35 + 35 Affiliate
http://www.dn.se/ekonomi/sms-lanet-blev-en-mardrom/ 36 + 36
http://www.lånaidag.com 37 + 37  Affiliate
http://www.wokaa.se 39 + 37  Affiliate
https://www.vippi.se 40 + 38
http://www.lån-sms.nu 41 + 39  Affiliate
http://www.ungkonsument.se/Pengar/Funderar-du-pa-att-lana-pengar/Sms—lan-ar-en-kortsiktig-losning-/Sms-lan-loste-ekonomin-for-stunden/ 43 + 43
https://www.vivus.se 44 9 -35 4 Kreditgivare
http://www.lånforum.se 45 26 -19 10
http://www.jämförsmslån.nu 46 + 36
http://www.sms-lån-utan-inkomst.se 47 + 47
http://www.jug.nu 48 + 48
http://www.sms-lån-delbetalning.se 49 + 49
http://www.smskontanter.se 50 + 46

Samma sak för ”smslån ger:

Vinnare:
Smslånonline.se 19 -> 2 (Bästa placering: 2)
Smslåna24.se 13 -> 5 (Bästa placering: 1)
Smspengar.nu 20 ->7 (Bästa placering: 7)

Förlorare:
Risicum 4->10 (Bästa placering: 1)
Foxis.se 8->15 (Bästa placering: 2)
Kundfinans.se 3 -> 16 (Bästa placering: 2)
Meddelandelån.se 11 -> 17 (Bästa placering: 4)

Tokspurtare*
Cashbar.se (-) till 4
Paxo.se (-) till 9
Smslånkungen.se (-) till 12
Sverigekredit.se  (-) till 14
*
= (sajter som kan vara intressanta att kolla om du vill se vilka fulbyggen som fungerar)

Övriga uppstickare
smslånonline.com (-) till 20
smslan-online.se (-) till 23
smslånen.se (-) till 24
sms-lån-utan-ränta.se 8 (-) till 25
nyasmslåns.se (-) till 27
smslanportalen.se (-) 28
1smslån.se (-) till 29
smslån-trots-kronofogden.se (-) till 30
sms-lån-10000.se (-) till 32
wokaa.se (-) till 34
lånaidag.com (-) till 35
smslannu.se (-) till 36
lån-sms.nu (-) till 39

Hur ser länkbyggena ut egentligen?

Med Majestic SEO kan du bulkchecka vad alla domäner har för typ av backlinks och dessutom göra mer ingående rapporter för varje domän. Vill du lära dig mer om hur du snabbt ökar i rankings på sms lån så skulle jag som sagt lägga krutet på att undersöka de sajter som jag markerat med svart. ”Tokspurtarna”.Jag säger inte att de är vinnare i längden och det finns inte en chans att jag skulle ge mig in på detta själv. Inte för att det inte finns pengar i det utan för att:

  1. Det måste vara dödligt trist.
  2. Det kastas i soporna till slut.
  3. Det lämnar inte något som helst kvar av värde som man kan glädjas åt och minnas (förutom möjligtvis cash då).

Börjar Google fatta galoppen?

Jag undrar om inte Google börjar hitta en metod som slår ut spamsajter tillräckligt snabbt för att det ska ta bort incitamentet för att sätta upp den från första början. Trots att det är enkelt att bygga en crap site så kräver det iallafall lite tid för att kunna ranka och en viss möda att sätta upp allt finns alltid. Slås sajten ut tillräckligt snabbt så blir det inte så stort värde i att skapa den överhuvudtaget. Är botemedlet då en ännu enklare sajt så kommer den inte att ranka överhuvudtaget. Lösningen blir då att sätta upp ännu mer avancerade och automatiserade lösningar. ”Battle of the bots”, som jag varit inne på förut eller hacka skiten ur nätet och sadla om till kriminell.

Jag börjar misstänka att Google över tid kommer att ta hem detta med bättre fokus på auktoritet och sociala signaler (genom autentisering om vem du är, vad du skriver och hur du uppfattas.) Det blir isåfall ett kraftigt vapen du som publicist förfogar över och borde dessutom vara relativt självsanerande eftersom du då  inte vill beblanda dig med dem som inte respekterar ordet ”kvalitet”.

 

30 svar på ”Så slog Googles uppdateringar mot smslånen”

Advanced Web Rankings för de grafer som jämför flera sajter åt gången (flerfärgade).

Gratisverktyget GSERP används i vissa fall för enstaka sajter. De grafer som endast är blå.

Svara

Det hade varit kul att se siffror från analytics som visar average time, bounce rate, genomsnittliga sidvisningar och utgångsprocent. Det borde ju vara parametrar som google kan använda för att bedöma hur bra en besökare tycker att innehållet är.

Det gjordes nog mest av känsla. Tog bort det i samband med detta: http://simonnystrom.com/min-sajt-har-fatt-pa-kaften-sa-har-loser-jag-det/

Ovanstående, i kombination med att Google blir mer och mer girigt. Ryckte analytics i stort sett som en tyst protest bara.

Sen är en anledning att jag redan bestämt vilka sökord jag vill synas på. Jag behöver inte datan så länge jag syns på de sökord jag vill. Fler än så är bonus och inget jag strävar efter. Risken blir bara att man överoptimerar. Jag vill helt enkelt inte frestas av att optimera sajten hårdare.

Är inte riktigt hundra om google belönar de fina värdena sajten har eller pissar på den för att ”oj då – det är en affiliate” utan att ta hänsyn till att sajten faktiskt är ok. Men det är nog bara spekulationer och klassisk paranoia.

Hade tänk ersätta med annat sätt att hålla reda på viktigaste statistiken, men har inte blivit av. Låter flummigt, jag vet, men en stor del av mitt sätt att jobba är just att strunta i statistik och Excel och pusha framåt istället när man vet att saker fungerar som det ska.

Använder ”Webmaster Tools” dock. Nu är det inte på något sätt ett exakt verktyg men jag tycker att kurvorna där överensstämmer med det som hamnar i plånboken och hur bra det går för sajten + att man får meddelanden om något knas händer.

Svara

Jag tycker mest du framstår som en självgod lipsill i dina analyser. Rädd för att andra sajter ska ranka förbi dig och i tron att om du bara ”bloggar öppet” om din egen smslånesajt så kommer den ranka bättre och aldrig kunna straffas. Kom igen, inga andra affiliates lipar och beklagar sig över andras ranking och framgång/motgång, de jobbar på och försöker tjäna pengar precis som du gör. Prata istället om hur mkt pengar du tjänar på din sajt så blir det genast lite intressantare. Dessutom kanske du kan bjuda på en länk till dina konkurrenter när du ändå nämner dem istället för att bara prata skit om dem? Kom igen nu Simon, du kan bättre än att bara skryta om dig själv och prata skit om andra affiliates.

VEM pratar jag skit om? Det finns ingen att prata skit om eftersom alla är anonyma.

Straffas kan alla – jag har sagt att jag håller tummarna för att jag fortsätter att ranka. Och om det inte är intressant det jag skriver, vad gör du här? Och vem är du?

Berätta gärna hur jag ska jobba om du vill att jag ska jobba bättre. På vilket sätt hör cashredovisning till SEO? Du har inte ens redovisat ditt namn så det är en bit kvar innan du kräver det.

Varför ska jag länka till konkurrenter som jag inte vill ska synas och som inte gör ett ärligt försök att leverera kvalitet? Konkurrenter är konkurrenter. Vill man inte att de ska synas så struntar man i att länka till dem helt enkelt.

Svara

Tillägg:
Så här är det. Mitt syfte är inte att smutskasta. Fler poster av liknande kommer inte att publiceras (tror jag). Egentligen var projektet avslutat men jag tog upp det pga de kraftiga förbättringarna av min sajt. Du kan inte förneka att det är en intressant analys som faktiskt visar på hur olika Google rankar saker i jämförelse med förut.

Dessutom: Jag förstår inte riktigt varför du är så förbannad. Detta eftersom om du känner dig utpekad (jag har inte ens kollat vilka som ligger bakom sajterna) och använder någon spammig metod så borde du inte ens bry dig? Du borde ha kapaciteten och vanan att sätta upp fler sajter och RÄKNA med att de försvinner. Eller? Din sajt faller inte med den här bloggen. Jag tycker tvärtemot att du fått dig en gratisanalys om förändringar som jag tror är vettiga att göra.

Det är min ärliga åsikt.

Svara

Och: (kan inte släppa ämnet)
Det intressanta är ju att Google kopplar ihop aktiviteten i min blogg med min sajt och att det är detta sammantaget som får den att ranka tror jag.

Don’t you think? Jag menar att massor av affiliates kommer att sparkas ut av Google inom några år om standardförfarandet att utöva affiliatebusinessen inte ändras.

Jag tror på att sättet jag jobbar är intressant för alla affiliates, även om t.o.m jag så här i efterhand kanske kunde ha varit ”snällare”.
[EDIT: Jag har faktiskt insett att jag kunde formulerat mig bättre på vissa ställen och har vidtagit åtgärder för att det ska vara mindre skitsnackskänsla i inlägget.]
Var faktiskt inte meningen att hänga ut folk i första hand.

Det är grejen: Hade jag sett personen bakom sajten så hade hänsyn och extra eftertanke skett automatiskt. Varför inte bara addera ett ansikte till sajten och stå för din business om du är en seriös affiliate med en SERIÖS sajt? Finns inte en chans i världen att jag skulle snacka skit om en PERSON på nätet.

Sorry borry, men du förstår säkert på något sätt vad jag menar.

Svara

Jag vill tyvärr inte vara en offentlig person som du men blir provocerad av ditt snack om ”fulbyggen” utan att se några konkreta tankar kring det du skriver. Din sajt smslånonline.se rankar enkom (enligt min bedömning) pga att den har ålder inom nischen, det är en grym domän med ”age trust”. Men den saknar starka inlänkar och i takt med att dina konkurrenter skapar starkare sajter så kommer du snarare förr än senare få börja bygga länkar till din egen sajt om du inte vill tappa inkomstkällan.

I det läget kommer du alltså få välja om du vill lägga ner projektet eller börja använda samma (eller ännu bättre) metoder som dina konkurrenter för att inte tappa inkomstkällan. Att ”hålla tummarna” kommer inte att räcka då. Därför menar jag att du bör vara försiktig i hur du uttrycker dig gentemot dina konkurrenter så att du i nästa skede inte behöver gå emot dina ”egna principer” här på bloggen och därmed tappa all trovärdighet.

Försiktig ska man ALLTID vara när man skriver på nätet. Jag lovar dig – jag försöker vara det! (När man är glad och upprymd är det lätt att låta just kaxig och självgod även om man försöker att hålla sig ifrån sådant.)

Tro mig, jag är sugen på att komma med ”konkreta tankar” kring fulbyggena, men skippade det j u s t pga att det är för mycket onödig uthängning.

Sen, även om du är anonym, så uppskattar jag din senaste kommentar eftersom den är mer konkret.

Saker förändras och visst, jag kan försvinna, utan tvekan. Affiliates är aldrig säkra. Jag bloggar öppet om vad jag TROR, på det sättet tycker jag inte att jag spårar ur. Det finns ju saker att diskutera och jag och du har olika åsikter om det.

Jag tror inte att det har med age trust att göra, faktum är att jag tycker att det är lite skrattretande att det skulle vara för att ”domänen har ålder”. Det är så man pratar när man köper en domän med massor av länkar sedan tidigare, men det har ju inte min sajt. Jag tror att sajten rankar bättre av andra orsaker. Bland annat bidrar du själv till diskussion och värde. Inte minst har fokus på innehåll fått mig att ranka länge förut. Om du tror på ”age trust” kanske du även kan svara på varför jag just gått om Folkia som har 514 domänlänkar som har funnits sedan 2006-05-22, två år innan mig. Som dessutom är ett etablerat företag. Jag har 19 domänlänkar, samt ungefär lika många sedan tidigare redirect. Det är inga magiska länkar på något sätt. Dessutom är ju själva grejen, när vi ändå är inne på ”trust” att jag faktiskt omvandlade en sajt som Google hade gjort en manuell åtgärd mot, dvs det fanns ju ingen trust förut – sajten var t.o.m straffad! http://simonnystrom.com/manuell-penalisering-och-aterhamtning-exempel-inom-smslanebranschen/

Länkar har betydelse, alltid, men i långa loppet… Jag vet inte längre. Jag tror att Google bättre börjar förstå vilka av sajterna som bara är till för länkar ligger.

Till sist vill jag säga att jag själv kommer att påbörja nya projekt som inte fokuserar på att vara affiliate utan att helt enkelt sälja produkter själv. Obekvämt, visst, men jag tror att affiliatebranschen kommer att jagas bort ur Google med blåslampa de närmaste åren om man inte har just kvalitetsfokus och något ”annorlunda” att komma med. Det jag här är just ”annorlunda”. Kanske lyfts det fram i fortsättningen också.

Tack för både irriterande och bra feedback iallafall.

”Uthängningarna” är något jag kommer att sluta med. Det är inte direkt så att jag njuter av dem. Däremot tyckte jag att det var superintressant för dem som vill lära sig eller få min syn på saken.

Svara

Intressant post Simon.

Smslånkungen.se har nog en 301-redirect från smsalåna.nu så det kanske förklarar deras framfart.

Ett tag oroade jag mig mig över att länkarnas betydelse tappade inverkan. Men det enda som förändrats är egentligen att andra signaler måste vara överens och i fas med länkarna. Om innehållet är ”tunt”, dåligt med sociala signaler och länkprofilen ser till viss del manipulerad ut så blir det mycket svårt att stanna i sökresultatet.

Age-trust är enligt min erfarenhet en av de mest kraftfulla ingredienser man kan blanda in i ett SEO-projekt. Det behöver inte vara en enda länk mot sajten, men har den legat online länge och tidigt (helst först) mutat in sitt ”keyword” så krävs det väldigt mycket mer av tvåan, trean osv för att ranka förbi. Får du dessutom in keywordet eller en böjning/synonym i domännamnet så är det guld.

Dessa domäner ”tål” SEO på ett helt annat sätt. Jag har sett flera exempel på detta inom gamblingsegementet. Problemet är att dessa domäner ofta är väldigt dyra att förvärva för de flesta affiliates. Din sajt Simon tål starka länkar, jag hade inte varit rädd för att köpa/byta några relevanta länkar till den. Kom inte med snacket om ”naturliga länkar”, att be om dem via bloggande och sociala medier är lika onaturligt som allt annat. Väldigt få webmasters eller bloggare länkar naturligt till en lånesajt, spelsajt osv. Väldigt få. Punkt.

Ang. framtiden för affiliates så vet vi bara en sak: Googles affärside är att leverera relevanta sökresultat som gör att vi blir nöjda, återkommer och kan konsumera fler annonser. Det är allt. De har ingen verklig avsikt att ”be good” och se till att det minsann bara är 100% hederliga webmasters som inte på något vis vill tjäna pengar på sina sajter. Så länge affiliates kan skapa intressanta och för Googles besökare meningsfulla sajter så kommer de att finnas kvar. Var som affiliate därför inte rädd för att köra analytics för att bevisa för Google att ni bör vara där. För alla som tror att inte deras algo tar hänsyn till bounce osv när datan finns där så tror jag man är naiv.

Sen blir jag så trött på att många fortfarande tror att det är bra att länka till en ”auktoritetssajt” typ Wikipedia för att ranka bättre med sin sida. Det enda man gör är att bjuda på en länk till Wikipedias sida om t.ex. SMS-lån och därmed skapar man automatiskt en konkurrent som rankar på sidan ett eftersom Wikipedia har grym trust. Den behöver inte många länkar för att ranka. Kolla in Majestic och häpna över dessa dumheter:

https://www.majesticseo.com/reports/site-explorer/top-backlinks?folder=&q=sv.wikipedia.org%2Fwiki%2FSMS-lån&oq=sv.wikipedia.org%2Fwiki%2FSMS-lån&IndexDataSource=F

Så alla affiliates, gör mig, Simon och inte minst dig själv en tjänst och ta genast bort alla länkar till Wikipedia från era sajter, tack.

Ok, jag köper största biten av ”Age Trust” rakt av på det du skriver, men jag tror att den extra styrkan ligger i domännamnet självt och inte så mycket på att åldern i det här fallet . Går ju nästan alltid få en massa gratis positioner med ett bra domännamn även om jag köper ett idag. Konkurrensen är ju inte jätteblodig ändå – alla affiliates körde ju i princip ut sig i sista uppdateringen. Vet att den domän jag har skulle tåla en massa länkar, men som sagt. Jag kommer att försöka på annat sätt. Vet inte om jag lovat att ALLTID göra det men just nu har jag ingen vilja för annat än att vara kreativ och försöka skapa något som jag tror folk tycker om. Smslån är ju i sig inte direkt stekhett…

Ang. framtiden för affiliates. Det är grejen: Affiliates skapar oftast inte meningsfulla sajter. Jag menar att standarden måste höjas. Tycker verkligen att det är konstigt att man är så rädd för att stå för sina projekt man är stolt över. Är man stolt över något är det ju troligare att man skapat något med trovärdighet? Jag tycker själv att det är rätt dumt att satsa för mycket på innehåll innan man börjar ranka (dock, i första hand onödigt med snygg design) men däremot tycker jag att man i långa loppet bör förtjäna sitt resultat. Det som INTE imponerar på mig är att ranka i topp, skita i sajten, och bygga tre till, istället för att göra en bra grej.
För även jag har sajter som jag inte är stolt över och inte skulle vilja visa upp… 😉 Skulle inte bli sur över om dessa blev nedskrivna heller. Att hänga ut en p e r s o n tycker jag däremot är över gränsen, rejält. Med det sagt, och även om jag inte hängde ut en person, kan jag erkänna att jag tagit i onödigt mycket i artikeln ovan och jag har faktiskt gjort justeringar nu i efterhand för att det ska vara mer fokus på saklighet istället för ”onödiga” kommentarer som jag kan erkänna lät lite mycket ”du är så dålig och jag är så braaaaaa”. Mer data, mindre snack. Tänkte knappt på det förut, men då har jag jobbat som en galning dag och natt senaste tiden också.

Nej, att be om länkar är inte naturligt, men länkar jag har bett om fungerar på samma sätt som en röst. Ingen skulle länka om de inte gillade läsningen och det vet jag ju att folk gör. Därför är det en ”naturlig länk” och så ”OK” som en länk kan bli. Just naturlig är ett kasst ord och lita uttjatat som ”black hat” och ”white hat”. De länkade och fick inget för besväret. Men sajten fick en kvalitetsstämpel. Pengar ger ingen kvalitetsstämpel, pengar får folk att göra saker de inte vill göra egentligen. Du måste ju erkänna att de som söker efter sms-lån och kommer in på min huvudsajt där de länkas vidare direkt till den här bloggen i första stycket finner en betydligt mer aktiv tillvaro än hos någon annan sajt? Tror att det är lite kombinationen av detta + att Google förstår att sajten hör till det här projektet är det som skapar rankings också. (Vilket skulle vara nytt isåfall och är det jag egentligen tycker är mest intressant).

Wikipedia-naiv har jag aldrig varit tror jag… 🙂 Länkar enbart om jag tycker att en länk verkligen behövs, om det tillför debatten något och om jag inte orkar skriva en förklaring själv. Finns säkert undantag på någon skrotsajt jag äger eller i någon gammal artikel jag glömt bort. Jag är sjukt restriktiv med utlänkar, tycker det ämnet om att länka utåt är extremt överskattad, men brukar slänga iväg länkar till folk jag känner som skrivit något bra jag kan hänvisa till där det känns rätt.

Svara

Håller med Lipsillen ang naturliga länkar. En affiliate som tror att han ska klara sig med ”naturliga länkar” kommer antingen att ligga kvar och skvalpa på sidan 7-8 eller så har inte personen förstått vad naturliga länkar är för något. Om man dessutom pratar om smslån-branschen så är risken enormt liten att man får en länk utan att be om den (om ens då), speciellt eftersom majoriteten av Svenska folket hatar allt vad smslån heter och tycker i stort sett att det är lika illa som våldsbrott och porr. Det är trots allt skillnad på en naturlig länk och en länk som upplevs naturlig av en sökmotor. Det är imponerande resultat du visar Simon. I slutändan så är det trots allt resultatet som visar arbetet men jag är lite förvånad över dina resultat med tanke på den tunna profilen du har. Ganska intressant faktiskt! 🙂

Det är ju det som är grejen. Jag är inte emot att köpa länkar, det här projektet är ett TEST för att se om det GÅR att ranka utan att köpa länkar. Och då menar jag ett riktigt test. Ett blod, svett och tårar-test. Inte ett, ”jag skrev 300 ord fastän jag tyckte att texten var bra ville ingen länka till mig buhu buhu”-test.
Det intressanta är som sagt att jag lyckades – utan att köpa länkar. Det krävdes dock att jag TIGGDE länkar lite men det är ju helt OK. Länkar fungerar som en röst. Även en demokrati har lobbyister.

Så här inledde jag i projektets början:
”Idag börjar steg två i mitt projekt: att skapa äkta engagemang utan köpa länkar. Hur lätt är det då i en nisch som smslån? Inte lätt! Överbevisa mig gärna!”

Så redde vi ut det 🙂

Svara

Hehe. Som du sade här ovanför, sms lån är i folks ögon som vapenbrott och porr. Men det innebär även att en tiggd länk hamnar på en sajt som ser väldigt annorlunda ut än en snappad domän.
Egentligen ser jag snappningen som min största ”fiende”. Tror dock att Google kommer att angripa detta hårdare framöver. Inom ett år?

Jo intressant blir det. Å andra sidan – hade det här varit för ett år sedan så hade det inte kunnat gå överhuvudtaget. Ett sådant här projekt har aldrig haft bättre chanser att lyckas än just nu.

Man ska vara positiv 🙂

Svara

En kollega i branschen gav en förklaring till bra ranking på smslånonline.se och det är att du har 301:at din gamla domän http://www.billigtsmslan.se till den. Det ger ju lite juice eftersom den i sin tur har en hel del inlänkar. Så det där med 100% ”naturliga länkar” får vi nog ta med en nypa salt. Eller?

Men du.

Om du har LÄST vad jag skrivit, hela projektet, istället för att bara haka upp dig på att jag skrivit om andra sajter i senaste bloggposten så hade du ju SETT att jag redan redovisat det tydligt. Hela projektstarten börjar ju liksom med Billigtsmslan.se 🙂

Billgtsmslan.se är ju en tidigare straffad sajt som jag lyckades få bort ”manuell åtgärd” på. Jag lade in nästan alla länkar i disavow tool + rensade länkar. Sedan dess, och sedan den blev reinkluderad i Google igen har jag kört efter det jag redovisat i stort sett. Förutom någon gästpost och lite tiggerier men det är ju som det ska vara. Redirecten är gjort EFTER att Google återinkluderat sajten.

Billigtsmslan.se fick många bra ”naturliga” *kräks lite* länkar i samband med projektstarten. T.o.m Nikke Lindkvist länkade ju in den. Han vore det ganska svårt att få en smslån-länk från annars, eller hur? 🙂

Börjar snart tro att det är du som är lipsillen. 😉

Svara

Du får faktiskt ganska bra med krut av att redirecta en relevant domän med ålder och länkar. Jag har själv arbetat med att redirecta gamla domäner till nya sajter och det kan ge grym effekt som den nya domänen annars inte skulle få. Utan din redirect tror inte jag att du hade legat topp 10 om jag ska vara ärlig, det är min åsikt och bedömning. billigtsmslan.se har trots allt en hel del länkar som smslånonline.se automatiskt suger åt sig av och jag kan tycka att projektet inte är någonstans ”naturligt” med tanke på den sortens länkar du får från t.ex kreditkortonline.se och spelzonen.com. Jag kan köpa att projektet handlar om att arbeta med kvalitativt content snarare än naturliga länkar, för din länkprofil är inte mer naturlig än någon annan affiliate sajt i branschen. Med det sagt så vill jag inte påstå att det är något fel med länkarna och jag är fortfarande imponerad av dina resultat. Det är trots allt resultaten som visar om man gör ett bra SEO-arbete eller inte. Men om vi ska prata ”naturligt” resultat så ska vi i så fall prata om en helt ny domän utan historik som det byggs kvalitativt content på, utan att man över huvud taget lägger 1 minuts energi på att skaffa länkar. DEN sajten hade inte ens kommit top 50, i alla fall i den aktuella branschen.

Jamen du. Igen. Jag har ju skrivit hela historien.

Hela projektet började med Billigtsmslan.se. Jag började blogga, fick länkar, fick engagemang (som sagt, du är ju här och diskuterar just nu, vilken annan sajt skapar diskussioner?)

Iallafall. Billigtsmslan.se har visst ”naturliga länkar” som uppstod ur bloggandet och öppenheten. Jag kan visa många exempel.
[EDIT: Lade upp en nu bloggpost ”Vad mitt sms-lånprojekt är och vad det inte är” som förklarar allt.]

Och redirecten är ju ingen som helst hemlighet. Jag gjorde den ju för att sajten skulle ranka bättre. Se bara bloggposten ”Om Google inte är ont varför äter den då din själ?”. Jag skriver ju att jag gör det? 🙂

Tillägg: jag har ju redovisat allt. Jag nämner ju i början att jag jobbar med en aktiv sajt som varit straffad. Och jag sa att jag ska jobba enligt Googles riktlinjer sedan den kom tillbaka – och det har jag ju gjort. Jag sa aldrig att sajten är ny. Däremot har folk väldigt många åsikter om hur mitt projekt ska tolkas. Tycker verkligen att jag jobbat på så gott det bara går!
EGENTLIGEN sa jag ju bara: ”jag ska inte köpa länkar och jag ska hålla mig till Googles riktlinjer”. Sen finns det gråzoner som folk kan ha åsikter om. Det kan bli lite ”mamma, så får man inte göra”-känsla över saker och ting. Exempelvis kan man ha åsikter om gästbloggposter och att prata om sina proejkt i intervjuer. Jag tycker att dessa sätt att få länkar är så bra det bara går om man gör det i liten skala. Jag tycker att det är fair och att det är helt naturligt att pusha de grejor man jobbar med om man blir utfrågad eller i övrigt levererar bra information.

Håller INTE med om att backlinksen är samma. Och då talar jag om länkarna som lagts efter projektstarten. Hur kan du säga att 19 domänlänkar är samma som flera hundra domänlänkar, exempelvis.Jag kommer att lägga upp exempel här senare.

Kan ju säga som så att länken på Kreditkortonline.se är en bannerlänk på en straffad domän. Vill du ha den så kan jag styra om den till dig 😉

Håller såklart med om att man inte rankar utan länkar. Såklart. Jag jobbar ju STENHÅRT just för att få länkarna, men på ett sätt som samtidigt tillför innehåll och diskussion. (Engagemang i en bransch utan engagemang). Jag tror helt enkelt att diskussionen och länkarna som uppkommer av den plus en väloptimerad sajt är det som ger bästa trycket. (Eller: Det är en hypotes jag provar med det här projektet).

Billigtsmslan.se var en sajt jag fulade mig ordentligt med. Jag fick den återinkluderad. Smslånonline.se fortsatte bara på det projekt som Billigtsmslan.se startade. För det är väl inget som helst konstigt att redirecta ett dåligt domännamn till ett bra domännamn om man kommer över det? Det är nästan en synd att INTE göra det. Det om något är väl renodlad SEO så det sjunger om det? Båda sajterna var ju mina och redan ihoplänkade vid projektstarten.

Poäng: Jag har aldrig påstått att jag började med en helt färsk sajt.

Tjopp!

Svara

Grattis till 1:a platsen Simon, smslånonline.se är en bra sajt! Tyvärr kommer den att åka på en örfil så fort storkoncernen plockar bort de kanske inte helt avsiktliga och naturliga? länkarna till den snappade/utgångna jordklotsdomänen:) … OSE

[…] Jag är en av flera som har följt Simons blogg. En bra blogg om både sökoptimerimg, sms-lån och mycket annat, som gör att man ser framemot att läsa bloggen när det kommer ett nytt inlägg. Under flera månader har Simon arbetat hårt och transparent med sitt projekt om sms-lån och kunde med lite tur och sk rätt SEO återhämta sig från googles straff. (pingvin uppdatering) De flesta talar ut om sina lyckade projekt men fan i mig inte om sina mindre lyckade projekt som Simon har gjort. Läs mer om hans återhämtning här. […]

Sådär. Då har jag legat bland topplaceringarna i ett års tid med SmslånOnline.se och jag har inte frångått mina principer.

Apropå ”Tyvärr kommer den att åka på en örfil så fort storkoncernen plockar bort de kanske inte helt avsiktliga och naturliga? länkarna till den snappade/utgångna jordklotsdomänen:)”

Well, den är också borta sedan en tid tillbaka (det var ju negativ SEO mot mig) och jag får färre länkar än aldrig förr. Ändå rankar den. Länkarna från Spelzonen.com och Kreditkortonline.se (som om sistnämnda var något bra överhuvudtaget…) är borta sedan lääänge. Mer information om MyTellus här: http://simonnystrom.com/google-tries-to-seduce-me-with-negative-seo/. Där går det även läsa att Google gjorde manual action mot SmslånOnline.se för tunt innehåll. Mindre kul, men det löste sig efter top dagar och nu är sajten ännu bättre.

Mvh,
Lipsillen / Retstickan / Topprankar’n

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *