Smslån i Google

”Smslån i Google” handlar handlade om mitt projekt om sms-lån som jag bedrivit med min jämförarsajt Smslånonline.se (I projektstarten hette den Billigtsmslan.se). Projektet startade den 28:e januari 2013 och undersöker om det går att synas i toppen inom ett spammigt segment som sms-lån utan att bryta mot Googles riktlinjer. I artikelserien får du följa min resa från att ta en i Google straffad jämförelsesajt inom sms lån tillbaka till toppen utan att köpa länkar och genom att följa Googles guidelines så långt det går. Serien har blivit uppskattad och jag hoppas att även du hittar rolig och intressant läsning här.
Det blir mycket spottande och fräsande och beklagande. Hur det slutar? Läs själva!

Ett test av trovärdighet

Vad skulle du välja att lita på? 1. En sajt där person och företag bakom är tydligt angivet och som skapar diskussion eller 2. Den anonyma sajten med bristfällig och många gånger medvetet felaktig info där rekommendationerna är baserade på vad webbsidesägaren själv får i fickan för kundhänvisningen? En sajt utan ”omkringaktivitet” och som enbart lever på manipulerade länkar för att ge sajten ”styrka”?

Jag trodde på det förstnämnda och därför gjorde jag detta ”transparens”-test. Jag trodde nämligen att Google var på god väg att omvärdera länkar totalt och bättre kunna skilja på vilka länkar som uppkommer genom engagemang och länkar som är ”döda” dvs enbart är upplagda för att länka in målsajten. Det här är ingen moralhistoria och jag har förståelse för varför folk köper länkar, däremot tror jag stenhårt på att man har mycket att vinna om man klarar av att vara finurligare än så. Jag har tidigare jobbat inom poker och casino i åtta år och om du tror att jag inte vet hur det fungerar och har förståelse – tänk om.

Update 1:Projektet (som test) är mer eller mindre avslutat även om sporadiska bloggposter säkert kommer att dyka upp. Läs en summering av hur det gick och få min syn på effektiv marknadsföring. Sist men inte minst: SmslånOnline.se (Språksam AB) är numera ett Guldvänföretag till Barncancerfonden.

Uppdatering 2019-12-24: Allt som står skrivet här och alla mina åsikter är för perioden mellan 2013 och 2019. I juni 2019 gjorde Google en ”core update” vilket förändrade spelet radikalt inom lånebranschen. Det finns mycket att säga om detta men kortfattat så började mycket handla om länkar igen. Googles regler för ”YMYL”-sajter (Your Money Your Life) slog inte så bra på svenska marknaden. Alls. Google påstår sig tillämpa hårdare kvalitetsregler inom bl.a lån för att skapa bättre resultat och dit hör exempelvis vikten av auktoritet – att veta vad man skriver om.

Det visade sig däremot vara enbart fina ord och i praktiken blev det mest en återgång till att den som köper länkar rankar också bäst. Autkoritet = länkar, enkelt översatt.

Den som hade mest att vinna på detta var en anonym utländsk aktör som köper länkar i mängder, stjäl idéer av andra, skriver bristfälligt och felaktigt innehåll med dålig svenska. Plötsligt var 6 års heltidsarbete och kunskap om branschen inget värt i jämförelse! Detta betyder inte att allt som finns att läsa om projektet är fel. Oftast har man mycket att vinna med kvalitet, men just nu (2019-12-23) är förutsättningarna att lyckas med ett projekt liknande detta i princip omöjligt att genomföra eftersom spelreglerna ändrats markant.

Värt att poängtera är att det även kan behövas en teknisk uppdatering av SmslånOnline.se. Gamla sajter hamnar till slut på efterkälken och finns det något att jobba på så är det design och teknisk implementation.

Kanske orkar jag ta tag i detta men det är ett sjujäkla arbete som man inte vet om man får utdelning för med tanke på hur Google beter sig.

Här nedanför hittar du alla bloggposter som ingår i smslånprojektet: