Kategorier
Sökmotoroptimering

Tankar om sökmotoroptimering år 2013

Så var det dags för lite SEO-spådomar inför 2013, ”alla andra gör ju det!”. Jag antar att det är fler än mig som känner att det är för tidigt att säga något om utvecklingen med säkerhet (den som säger att han vet ljuger…) men här kommer iallafall några egna punkter om vad jag tror om SEO år 2013 baserat på magkänsla & erfarenhet.

Innehåll:

Länkar förblir viktiga.
Teknisk SEO kickar ass (men kan också bli Googles nästa mål).
Effektivitet blir viktigare än någonsin.
Skapa relationer, dunka rygg och var en duktig teamplayer.
Bli bättre!
Affiliate? Se över din säkerhet!

Man som dyrkar länkar

– Länkar förblir viktiga. Straffen och filtren för att bygga fel sorts länkar kommer dock att göra att det är mycket bättre att bygga få, men bra, länkar istället för att lägga tid på länkar som kommer från tveksamma och dåliga sajter (ex. kassa länkbyten, kataloger eller länkar på sajter som tydligt är involverade i detsamma). Om du har en bra sajt så är det extra viktigt att du inte slarvar med länkarna. Det är inte så lätt att komma ur en manuell åtgärd mot din sajt om du är oaktsam och blir filtrerad – något som är mycket enklare att råka ut för nu. Företag med riktiga tjänster och produkter har en enorm fördel över affiliates eftersom de attraherar naturliga länkar mycket enklare. De har å andra sidan ofta mycket sämre sökmotoroptimering och du kommer fortfarande att kunna sno longtail-sökningar på ett enkelt sätt även år 2013.

Skiftnyckel

– Teknisk SEO kickar ass (men kan också bli Googles nästa mål). För att bygga vidare på tidigare punkt ”länkar förblir viktiga” så torde Google vara ytterst intresserad av att få bukt med exempelvis snappade domäner och länknätverk som baseras på dessa. Faktum är ju att kvalitet i Googles ögon inte är bättre än vad deras algoritm tycker är kvalitet. Algoritmer kan dessvärre vara väldigt förlåtande. Google vill INTE göra onödigt många manuella granskningar och så länge du bygger länknätverk där sajterna inte skapar mönster och kopplingar till varandra så har du i Googles ögon kvalitet.I princip det enda som stoppar dessa länknätverk från att ranka just nu är manuella granskningar på en rutten sajt och om du jobbar inom konkurrensutsatta branscher där mycket affiliatepengar finns att tjäna så har du säkerligen upptäckt att väldigt enkla sajter har dykt upp och rankar på senare tid efter Pingvinens intågande. För att inte nämna hackade sajter.

Graf

– Effektivitet blir viktigare än någonsin Ett företag utan fungerande kommunikation och förmåga att handla kommer att ha stora problem att hänga med i svängarna och riskerar att hamna på efterkälken. Rutiner behöver ses över och processer för exempelvis länkbygge inom tuffa nischer behöver definitivt ses över om du jobbar inom ett område som kräver köpta länkar för att konkurrera. Gör om – gör rätt. Gör ett ordentligt grundarbete och se till att saker händer.

Skapa relationer

– Skapa relationer, dunka rygg och var en duktig teamplayer.  Det sociala tramset blir viktigare, men mest för att det som bieffekt gör att du enklare att få bra länkarna som verkligen ger värde. En annan anledning att bli mer social är även för att förbereda sig för kommande år efter 2013, för det är förmodligen först då vi kan vänta oss direkta rankingpåverkande effekter av sociala signaler.  Det kan vara bra att ha byggt sitt fort i tid och 2013 blir isåfall ditt övningsår innan skarpt läge. Lär dig helt enkelt vara social – INGEN vet hur det blir men att något förmodligen händer kan nog de flesta enas om så var beredd och sug åt dig hur social media fungerar på riktigt.

Det sociala ger inte din ranking just nu men min magkänsla är att det på något sätt gör att värdet på  dina länkar så småningom kan skruvas upp om du är närvarande och din sajt visar att den lever. Så småningom.

– Bli bättre! SEO har blivit mycket svårare och mer oförutsägbart. Det kommer att vara otroligt viktigt att vara intresserad och motiverad att jobba med SEO för att göra nytta. Gamla kunskaper kan vara rena giftet. Förändringar sker och även om det viktigaste fortfarande handlar om att få högkvalitativa länkar (förutom att ha en bra sajt, vilket är något av en självklarhet) så kommer det att vara viktigt att kunna fatta viktiga beslut snabbt och pusha igenom dessa i organisationen. Baskunskaperna ska sitta som ett smäck och ditt nästa mål enbart ska vara att utvecklas och lära sig nya saker. Det finns inte tid för alltför mycket fnulande över hur man löser enkla saker,  isåfall är ditt värde snabbt förminskat. Bygg upp ditt värde och lär dig mer än aldrig förr! Lär dig inte bara sådant som Google enkelt kan strypa så att dina kunskaper blir värdelösa. Var JÄVLIGT intresserad av webben, marknadsföring och webbutveckling helt enkelt!

– Affiliate? Se över din säkerhet! Det här är den riktiga utmaningen för många av oss tror jag. Eftersom så mycket förändras, i synnerhet för affiliates, så gäller det att du har ryggen fri. Se till att få in en fot bland mer ”seriösa” företag med riktiga varor och tjänster om du eftersträvar säkerhet eller om du har låga intäkter på din verksamhet. Det är trots allt de riktiga företagen som Google prioriterar i SERPsen, inte affiliates, och genom att få in en fot bland riktiga företag där har du iallafall goda förutsättningar att ha ett säkert jobb länge (det råder inte brist på SEO-jobb om du är duktig så se till att utvecklas där!) Vill du i långa loppet kunna leva på din affiliateverksamhet enbart så tänk på att sprida riskerna och nöj dig inte med en fungerande sajt, du måste ha flera – gärna i olika nischer, för att kunna överleva en eventuell period då din sajt faller bort pga en Google-uppdatering. Att vara affiliate är svårare så se till att bygga några säkra och stabila affiliatesajter som verkligen levererar kvalitet och inte bara bygger på girighet. Krydda med lite ”longtailsajter” och bygg sajter för specifika sökord för att boosta dina intäkter och använd detta för att bygga upp ett ännu starkare imperium. Säkra upp – bygg kvalitet i långa loppet. Var INTE nöjd bara för att du drar in en månadskomst på dina sajter. När du tjänar 3-4 gånger det – spritt på några olika sajter kan det eventuellt vara läge att börja pusta ut och sänka pulsen, men var inte för trygg innan du känner att ”Herrejävlar Google – mina sajter är ju BRA!”. Affiliates är inte trygga på något sätt, så om du vill ha säkerhet över i långa loppet kan det vara klokt att inte lämna den riktiga världen.

Till sist: Gott nytt 2013! Vi ses i toppen, eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *