Kategorier
Smslån i Google

Vad en sajt om smslån kan lära dig om konvertering

I den här bloggposten får du några tips på hur du kan jobba med konvertering på din webbplats för att försöka omvandla dina besökare till pengar. För ska vi hålla oss ärliga igen – det finns ingen som helst anledning att slösa bort tid och livskvalitet på ett projekt som inte ens går plus. Speciellt inte inom smslån.

Kan du sälja till en apa?

Många resonerar som så att så länge du har en  välskriven titel i Google så ökar ditt CTR (click through rate = antalet som klickar sig till din webbsida). Många, inklusive jag själv, tror sig också ha en förträffligt god smak för hur saker ska göras. Faktum är att du bör se det precis så här när det gäller konvertering: Du vet inte ett skit förrän du provat.
Du måste göra tester, för det spelar ingen roll om du har en alldeles förträffligt god smak om alla andra utom dig har en apas smak. De kommer inte att göra som du vill för de tycker helt enkelt att du suger. Aporna tycker att du är en märklig figur. You weirdo!

Därför tänkte jag lära dig lite om hur du kan öka samhörigheten med aptänkande förutsatt att du har lite slantar att avvara. Förhoppningsvis pengar som redan genereras via din redan konverterande sajt. Jag rekommenderar inte det här till dig som är oerfaren eftersom det fort blir ganska dyrt, men det är ändå ett bra tips.

Den första lösningen heter Google Adwords

adwordsOm du satsar seriöst bör du använda Adwords för att köpa information. ”Adwords är ju till för reklam?” kanske du tänker – och visst är det sant. Men i jakten på CTR är Adwords ypperligt för att skräddarsy de perfekta titlarna på din sajt och öka klicken från själva sökresultaten. Om du kan få mer trafik utan att stiga i rankings – visst skulle du ta den?

Genom att prova olika annonser och titlar för olika sidor så får du:

1. Information om sidans kvalitetsresultat för sökningen. Har din sida/sajt ett lågt resultat måste du betala mer för att synas ordentligt och om den är riktigt sunkig så får du inte annonsera alls. För smslån har den här sajten 10/10 av det mesta och det är en fördel med att jobba med kvalitet. Du kommer åt data billigare.

2. Du får bra data på hur många gånger dina annoser, med titlar och beskrivningar,  visats och hur många gånger besökarna klickat på den.

När du har bra data så ändrar du din sidas HTML-title till den bästa eftersom du tydligt kommer att märka vilken som ger flest klick. Fan, det här är nästan ett så bra tips att jag inte ens borde berätta om det, men om du redan är lite insatt så har du säkert också hört det förut, kanske även struntat i det. Jag tycker dock att det är ett riktigt bra tips.

En annan lösning heter Optimizely

optimizelyDet är jättetråkigt att köpa reklam om din sajt inte gör pengar av trafiken på något sätt. Optimizely.com är ett bra verktyg för att mäta resultat av förändringar som du gör på din sajt. Automatiskt – as we like it! Personligen använder jag programmet för att mäta utklick på listningssidor för smslån och recensionssidor.

Optimizely fungerar på så sätt att du kopierar in en kort javascript kod på de sidor som du vill optimera och sedan kan du via drag and drop göra de förändringar du önskar på sidan. Du kan sedan spåra klick och engagemang på sidan och göra A/B-tester för olika sidutföranden. Förstår du hur bra det är? Du får ett resultat som inte baseras på en gissning utan att du behöver skriva en rad kod själv! Snacka om tidssparande och effektiviserande program!

Om du kollar in min listningssida för smslån så är det det bra exempel på en sida där jag använder mig av Optimizely för att förbättra utklicken. Intressanta resultat som jag fått via det här programmet är:

  • Om du vill ha utklick så ”keep it simple”. Skippa klick-knappar, använd vanliga länkar.
  • Använd mycket luft.
  • …more to come.

Hmm, få se nu. Ja – det är ju ungefär Google-annonser ser ut, eller hur? Det finns en anledning!

Andra sidor som jag gör förändringar på är på varje enskild recensionssida som ser ut så här. Som du ser är det inte vidare snyggt och det går definitivt förbättra designen. Vad jag däremot redan gjort är att skapa luft för länken som leder till Vivus och låta länken vara grön. Grön färg ger bättre resultat än blå för stora ”agressiva” länkar medan länken i botten som fångar upp besökarna som nästan slipper i väg ger ett bättre resultat när den är liten, blå och traditionell. Intressant! 🙂 Jag gör ett försök med gröna länkar även på listningssidan för smslån och resultatet tycks bli detsamma.

Screenshot från Optimizely (klicka för större bild).

Optimizely exempel

Tänk på att du behöver mycket trafik för att få tillförlitlig data och den trafiken kan du få från Adwords om du inte redan rankar. Nackdelen: Du stödjer fienden Google som snyltar in på allt fler och fler områden och du slussar dina surt förvärvade affiliatepengar till Google istället – direkt. Fy fan!

Var inte girig

Av SEO-mässiga skäl försöker jag begränsa sidorna som länkar ut till smslånesajterna till ett fåtal. Jag försöker slussa trafiken i några steg inom sajten innan besökaren skickas iväg. På det sättet triggar jag inte Google Panda som är ett filter som angriper sajter med tunt innehåll. Jämförelsesajter kan lätt angripas av panda-filtret även om innehållet som sådant är bra och informationen är korrekt. Det finns alldeles för många sajter som jag sett fått stryk på grund av girigt tänkande.

Genom att fokusera på innehåll och inte bara eftersträva utklick förenklar det möjligheterna för mig att ranka på smslån. För tänk själv: Varför ska Google ranka min sajt och inte någon annan sajt på sökordet smslån om mitt enda mål är att skicka besökaren vidare så snabbt som möjligt? Google belönar svenskens ”lagom är bäst”.

Sammanfattning/procedur

  • Jag slussar ALL trafik till ett fåtal sidor där det går att göra mätningar och börjar där.
  • Jag skapar en sida som är perfekt optimerad (iallafall över tid)  för sökordet som jag vill synas på. I mina fall ordet ”smslån” för listningssidan och ”[brand name] + smslån” för varje recensionssida.
  • Jag köper Adwordsreklam för konverterande smslåneord från Google Adwords till de olika sidorna och får data på hur många visningar och klick som olika titlar ger. Jag uppdaterar sedan sajten med den bästa titeln och får därigenom ganska så säkert bättre genomklick även via den organiska trafiken på smslån.
  • Eftersom Adwords ger mig möjlighet att driva mycket mer trafik så kan jag använda Optimizely mycket mer effektivt och få data på hur riktiga besökare agerar beroende på utformningen av sidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *