Så blir sökmotoroptimering 2014

2014Här kommer mina spådomar för sökmotoroptimering 2014, men först en sammanfattning av mina förutsägelser för 2013. Saker som jag påstår i den här artikeln, både inför detta år och föregående år kan inte anses vara bevis för något utan är just åsikter och hur jag upplever att saker fungerar (efter åtta års heltidsjobbande med nätet).

Det här sade jag om 2013

 • “Länkar förblir viktiga men det är kvalitet och trovärdighet som är riktigt viktigt”. Stämmer bra. Jag står till 100% bakom detta.  “SEO 2013 är som lerduveskytte” sammanfattar rätt bra hur jag tycker att SEO ska göras. Jag tycker att mitt arbete med Smslånonline.se är ett litet bevis på att det fungerar. Den sajten har ju trots allt blivit utsatt för massiv negativ SEO men lever ändå. Läs vilka smslånsajter som överlevde Penguin 2.1 bäst.
 • “Teknisk SEO kickar arsel (men kan även bli Googles nästa mål)”.
  Om du läser min blogg regelbundet så har du inte missat mina skriverier om tekniska fulheter (läs: spaaaaaaam) som tar över sökmotorpositioner. Sant är att spam fungerar (oftast kortsiktigt men ibland längre perioder) och att det går att skapa en process som gör den lönsam. Att stanna i toppen på de stora sökningarna är en helt annan femma.  Google är mycket bättre på att städa nu. Frågan är hur Google står emot när spammarna skalar till en ännu “effektivare nivå” och automatiserar till  absurdum, för egentligen är det än så länge bara en kamp mellan att skräpa ner och att städa upp. Att något blir snabbt uppstädat innebär ju egentligen bara att du måste skräpa ner snabbare…. Än så länge. Men jag tror att Google lyckas valla sina får i fållan till slut.
  Läs om det fulaste spammet inom smslån som jag sett i år och som varit överaggressiv samt lyckats! Personen bakom drar in massor av pengar på detta eftersom han tar position på riktigt stora sökningar om än bara en vecka. Det är definitivt lönsamt för honom och sajterna är verkligen skräp.
 • “Effektivitet blir viktigare än någonsin.”
  Sitter du och “analyserar” h1:or? Sitter ni i möten och planerar hur ni ska jobba eller hur ni ska göra med den där “förbättringen” som ingen är riktigt intresserad av och som i slutändan tog ett år att få implementerad efter att den skjutits fram och tillbaka mellan avdelningarna i ett halvår? Grattis – du sinkar er något fruktansvärt… Se till att få en effektiv process och få saker gjorda. Jobba med webbplatsen och med saker som leder till länkar och bättre kvalitet på webbplatsen. Mer än tidigare år är det viktigt att välja vad ni ska fokusera på – och göra det fullt ut utan att dra ut på tiden.
 • “Lär dig bygga sociala relationer, dunka rygg och vara en duktig teamplayer“.
  Det här visar mest min inställning till sociala signaler i början av året. Jag började ju inte med att jobba på nätet för att vara social – tvärtom – för att slippa vara social! Jag hade inte ens en blogg värdig namnet i början av  året, men att den blivit ganska aktiv undgår nog ingen. Nu sitter jag här och säger hur trevligt det är med sociala signaler och folk vill bara kräkas. Förut tyckte jag att det bara var trams. Och visst finns det gränser.
 • “Affiliate? Se över din säkerhet!
  Den som följt med i affiliatesvängen har sett sajter slaktas hela året. Som affiliate måste du tänka på annat än att optimera din plånbok, du ska vara ärlig mot dina besökare och leverera ett värdigt sökresultat. Att leva under radarn och aldrig våga skylta med vem du är och vad du gör kommer att göra att du har mycket att ta igen den dagen som Google baserar en större portion av algoritmen på vem som sajten hör ihop med. Alla affiliates kan få pisk vilken dag som helst. Google är din bästa vän och slutgiltiga fiende för Google vill själv tjäna pengar på din inkomstkälla. Så fort Google kan göra det bättre än du själv inom din nisch så är du rökt. Så var bättre och be till Google-guden att det hjälper även 2014! Läs min guide “Affiliate – the Gathering” som förklarar rätt och fel i sättet att bedriva affiliatemarknadsföring. ;)
 • Bli bättre!
  Ganska otydligt här. Men vad jag anser om ämnet SEO är att det inte är speciellt svårt egentligen. En duktig webbutvecklare som förstår att “Hey – SEO är ju enkelt!” kan nå fina resultat i Google och dessutom göra en hel del nytta inom existerande företag på andra områden. Om jag skulle välja att kombinera SEO med något annat att vara en riktig fena på så skulle mitt självklara val vara webbutveckling eftersom det hör ihop enligt mig. Små team som kompletterar varandra vad gäller färdigheter och som verkligen brinner för vad de gör kan verkligen få utdelning av Google när det gäller synlighet. Jag tycker på sätt och viss att Googles uppdateringar ger personer som är intresserade av webben och som inte hann med i starten nya chanser.

Men nu var det inte 2013 vi skulle prata om så nu över till ett helt annat år: 2014.

Sökmotoroptimering 2014

Det har hänt nog med saker 2013 så under 2014 kommer det inte att hända någonting alls. Kul att du ville läsa den här bloggposten – sprid gärna!

Skämt åsido, men liiiite så känner jag.  Det är mycket svårare att säga något om 2014, men här kommer iallafall några saker. Jag listade dem i trovärdighetsordning 1 till 5, där 1 är mest troligt:

 •  En fortsättning av 2013. Jag tror att det handlar mycket om finlir av det vi redan sett år 2013 samt givetvis mer Goooooogle. Google shopping har redan rullats ut så det får vi förmodligen se en hel del av.
 • Bråken i SEO-branschen fortsätter. Oförmåga att anpassa sig till Googles förändringar skapar mer bråk . SEO-företag skapar tillräcklig effekt för att få webbplatser att ranka och för att skicka en faktura. Sen rasar det och webbplatsägaren blir inte så glad.  Det kanske inte syns så mycket  mer i sociala medier än det gör nu eftersom smutskastning trots allt inte är ett vinnande koncept men det ligger och pyr där i bakgrunden. Företag byter SEO-leverantör och SEO inhouse blir vanligare. Överlag ökar dock behovet av SEO, det är bara det att det finns gamla processer som inte håller måttet längre hos vissa företag och det skapar bråk och missnöje.
 • Content marketing Fler och fler får upp ögonen för content marketing. Det snackas något mindre om länkar i sig utan mer om sätten att få dessa genom engagemang. Det är inte samma sak som att säga att länkar inte är viktiga, utan mer ett sätt att få länkar med mindre risk.)
 • Att inte ha en mobilanpassad webbutik är sååå 2013. Tyvärr kommer du att ranka sämre om du inte enkelt kan klicka och köpa via mobilen. Off you go! (men det handlar bara om några positioner).
 • Google slår ut snappade domäner och 301 redirects. Google kommer att ta tag i 301-redirect spammet och göra att det inte fungerar lika bra för att ranka i topp. Google kommer även att få bättre koll på att inte ge snappade domäner värde om inte föregående innehåll överensstämmer med nuvarande. Snappning kommer fortfarande att fungera, men inte vad som helst. Många affiliates ger upp och flyttar från Malta hem till mamma (det var ett SKÄMT spamma mig inte!!! :-D).
  Edit 2014-03-06: Det här sättet har blivit betydligt mer ineffektivt för länkbygge redan nu, även om luftslottet kanske håller en stund.
 • Välkommen Author Rank! Det kommer att pratas mer om Author Rank och det kommer att påverka dina resultat även om du gärna vill förneka det. Den här punkten kan jag få äta upp, men listan vore ju lite tråkig om man inte vågar sig på något radikalt! Jag vet bara att minst en jättehändelse måste komma år 2014, frågan är vad. Debatten om Author Rank kommer i slutet av året, närmare bestämt den 31:a december, så se till att bli en författare inom just ditt favoritområde tills dess  ;)

Förutom det kommer jag nog att fortsätta att försöka spotta ur mig en del lustigheter i den här bloggen under 2014. Du missade väl inte detta från året som gick – ta en kik!

Jag tycker nog att jag höll mitt löfte om att 2013 skulle bli mitt övningsår vad gäller sociala medier. Nu är jag varm i kläderna!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ALLIHOPA!

God jul gott nytt år!

 

6 thoughts on “Så blir sökmotoroptimering 2014

 1. Håller med på en hel del punkter, bl.a om att vara transparent med vem som ligger bakom sajten. Jag är också övertygad om att fulknep med 301:or kommer bli meningslöst framöver och att snappade sajter kommer att tappa rejält i värde. “Många affiliates ger upp och flyttar från Malta hem till mamma” fick mig att garva och jag kan bekräfta att det ligger en sanning i det :)

 2. Det är ju oerhört förvirrande att TVÅ Anders Karlsson är och härjar i bloggen. Men hellre två än ingen. Det här automatiserandet verkar gälla duplicering av SEO-folk också! ;).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *