Så gick SEO-året 2015

Nej. Jag tänker faktiskt inte skriva en sömnig “Så blir sökmotoroptimering 2016”-post den här gången. Istället ska jag skriva någon slags “därför borde du ha lyssnat tidigare”-post. 

Det finns mycket att säga om sökmotoroptimering och ändå är det viktigaste som jag har att säga om  sökmotoroptimering 2016 redan sagt i posten “Så blir sökmotoroptimering 2015“. Den förklarar min ståndpunkt tydligt och det lär den göra ett bra tag. I korthet: Sökmotoroptimering har sedan några år tillbaka gått från att vara strikt länkfokuserad till att bli mycket mer holistisk. Jag tror inte folk varit speciellt bra på att lyssna i tid… Varför? Jag tror helt enkelt att vissa SEO-bolags och enskilda konsulters affärsmodell för att tjäna pengar varit viktigare än att en helt ärlig debatt i ämnet tillåtits under en ganska lång period. Alla kan inte ranka, men alla vill sälja.  Kanske uppstod därför någon slags  “Det är så här det fungerar även om det inte fungerar så. Deal?”-klubb (grovt överdrivet). Jag förstår själv inte hur man kan ha missat den uppenbara förändringen. Lika dumt blir det att förneka den, speciellt när verkligheten kommer ikapp.

I förra årets nyårspost skrev jag så här:

Lookback

Resultat: Det är skoj att Håkan Persson fått ligga kvar i toppen under hela 2015. Ett tag låg han etta före Wikipedia, men oftast stadig tvåa. Jag önskar Håkan lycka till med nystartade Oxit.

En annan intressant och trevlig person som stämmer in på “det gröna” här ovanför heter Philip Blomsterberg som seglat upp från position 15 till #3 på sökmotoroptimering det senaste året. Så här skrev jag den 23:e maj när han rankade #9:

Philip

Bättre vore dock om jag kunde tillämpa detta på travet istället…

Roliga händelser 2015

Jag baserar fortfarande mycket av mina åsikter om sökmotoroptimering på mitt projekt om smslån även om nya projekt påbörjats. Här är några saker som hänt i år:

  • Språksam AB är numera ett guldvänföretag till Barncancerfonden och en av deras största givare.
    Barncancerfonden
  • Företaget ökade sin vinst med 400%.
    Bra sprutt på företaget
    Min syn på SEO fungerar inte eller vad sa du vavavava?
  • Socialdemokraterna skrev en motion om att förbjuda sms-lån. Författaren av största delen av texten var visst: jag?! Snacka om o-blygt copy-pastande :) Förhoppningsvis tyder det på att inte allt som skrivits är dynga.
  • En stor smslånaktör skröt vitt och brett om sin toppranking “utan att ha gjort någon sökmotoroptimering” som det påstods i en bloggpost. Det blir bara så himla lustigt när personen som gjort deras SEO är en tidigare arbetskamrat till mig och jag var hans chef på den tiden :D. (Muahahaha-fniss-kuriosa på den!)

Statusen vid slutet av året

Trots stort fokus på att förbättra SmslånOnline.se med funktioner som får webbplatsen att stå ut vill det sig inte bättre än att webbplatsen rasar till en #4-5-plats på “sms lån” så här i slutet av 2015 från att ha legat runt 2-3 en stor del av tiden och tidigare stabil 1:a under väldigt lång tid.

Det har varit mycket meckande med beräkningsfunktioner för ren data för prissöket. Det i sin tur resulterade i en del hjälpverktyg och olika kalkylatorer för att räkna på lån.  En del skruvade och till viss del provocerande artiklar ämnade för att både underhålla och ge ny kunskap  har skrivits och en mer eller mindre komplett låneskola har skapats. Alla ska ha en chans att förstå hur man lånar smartare genom att lära sig hur olika låneupplägg fungerar. Mycket av tiden har gått till saker som enbart syftar till att leverera bra info till besökaren men som Google förmodligen inte klarar av att värdera på ett vettigt sätt ännu. Struktur blir man visst aldrig klar med.

Vi glömde visst marknadsföringsbiten i år…

Eftersom nyhetetsvärdet för projektet är stendött sedan länge finns det inget nytt jag kan blogga om och förvänta mig något egentligt värde. Allt är redan sagt och allt är redan bevisat. Mer än så blir bara tjatigt.  Det är jäkligt synd för jag tror fortfarande att bloggandet gav bra med tryck. Men: enough is enough. Att enbart blogga om smslån har den svåra konsekvensen att det är helsikes svårt att få läsare och ännu svårare att få något som liknar en länk. Det duger inte med 707 delningar på Facebook för artikeln “Effektiv ränta på 49 kvadriljarder procent okej för staten” om det aldrig blir mer än en Facebook-reaktion.

Några rankingchecks

Det är lätt att minnas tidsperioden med #1-position och tänka att “nu går det utför“. Det känns som att SmslånOnline.se legat där alltsom oftast under de snart 3 åren som jag jobbat med sajten men faktum är att den haft sina darriga perioder och i år har den faktiskt mest legat 2 och 3. Då kan det vara bra att kolla statistik för att inse att saker är långt ifrån hopplösa:

Smslån snart 3 år
Det finns även glädjeämnen. Lite on page och pillrande med innehåll gav plötsligt detta resultat för snabblån och överlag så träffar webbplatsen mycket bredare än vad den gjorde förut:

Snabblån

Så visst finns det hopp trots att oktober och månaderna därefter visat (betydligt) sämre resultat än samma period förra året. Det är faktiskt första gången som webbplatsen backar (kraftigt) i jämförelse med samma period ett tidigare år. Som vanligt har jag gjort mycket pillrande på webbplatsen och ändrat en del grejor fram och tillbaka så jag är helt lugn med att Google är lite arg på mig just nu. Det skulle jag också vara. I slutändan brukar vi försonas och vi får hoppas att slitet för att skapa en bra tjänst lönar sig i slutändan.

Summa summarum

För år 2016 säger jag: gör ungefär som år 2015 och mal inte på med ditt länkprat allt för mycket.

Gott Nytt År!

 

One thought on “Så gick SEO-året 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *