SEO 2013 är som lerduveskytte

VARNING! Innehåller 100% hypoteser, funderingar och påståenden – hanteras varsamt!

I den här bloggposten ska jag göra mitt bästa för att förklara hur jag jobbat med Smslånonline.se (resultat här) och hur du skapar länkar som ger riktigt bra tryck. Ett slags modernt länkbygge som helt fokuserar på äkta engagemang och där du belönas genom att vara “på riktigt”. Mitt försök till förklaring av hur jag tror att allting fungerar och en liten uppmuntran till att inte sluta upp med länkandet bloggare emellan utan istället bli bättre och mer intressant.

Jag tänkte börja med att ge min syn på vad som är en perfekt länk

 • En perfekt länk har perfekt tajming till en diskussion eller är en aktuell referens till diskussionen. Ett nytt inlägg kan ses som en lerduva. Det ska vara riktigt bra och slungas iväg riktigt rejält i alla sociala kanaler som du är aktiv i. Den perfekta länken är den från en lerduveskytt som plockar upp bössan och placerar ett skott mitt i prick och i en relevant bloggpost. Tidsmässigt perfekt och en snabb respons.
 • En perfekt länk fås genom verkliga personers bloggar. Den kommer från en person med vilja att antingen sätta sig in i ett ämne och komplettera innehållet på din blogg med sin egen berättelse eller från en person som tycker om ditt projekt, produkt eller tjänst så mycket att han eller hon vill berätta om det.
 • Perfekta länkar fungerar ungefär som korsreferenser. Länka till både egna inlägg och andra bloggare för att skapa en röd tråd som håller diskussionen igång och bidrar till mer kunskap när du skriver ett kvalitetsinlägg. Genom att själ skriva kvalitetsartiklar och genom att hänvisa till andra intressanta inlägg bidrar du till att skapa ett mönster av äkthet – som blir väldigt svårt att kopiera. Utöver det så förbättrar du din relation till mottagaren när du länkar, vilket i slutändan förmodligen hjälper dig att nå ditt mål: hög trovärdighet och höga rankings. Visst är det så att folk har slutat länka, men jag tror samtidigt att den perfekta länken ger mer kraft när den kombineras med andra signaler som uppkommer genom att jobba som jag beskriver. Var tydlig med var kompletterande läsning som lyfter inlägget finns när du länkar ut.

Du måste vara “på riktigt”

 • Använd Google+ och Webmaster Tools och verifiera dina webbplatser Jag hatar att säga det eftersom jag tycker att de håller på att växa sig alltför stora egentligen och egentligen vill säga “Ge fan i Google!”, men vad gör man när man är beroende av Google för att få mat på bordet? Kanske jag borde rekommendera Analytics också, men det gör lite ont i hjärtat att ge Google tillgång till all den informationen och faktum är att jag inte använder det i min “success story”.
 • Använd rel=”author” och rel=”publisher” på din blogg och dina inlägg.  Google+ fungerar som hub för allt du skapar på nätet. Tillsammans med länkar och de signaler som skapas genom att ditt innehåll sprids är det högst troligt att du kommer att gynnas av detta. Om inte redan nu (jag tror att det redan har kickat in), så ganska snart. Google vill veta allt om dig, ganska obehagligt, men i slutändan blir det förmodligen även så att kvalitet blir svårare att fejka. Google håller på att pusha ut en helt ny spelplan. Du kan blunda för detta en stund till, men tänk på att äkta närvaro tar lång stund att bygga upp och när det kickar in vill du inte vara långt efter. Det var därför som jag i december 2012 sade att 2013 kommer att bli mitt övningsår med sociala medier och bloggande. Mer om authorship.

Påståenden om delningar i sociala medier

 • Google+ har inte direkt någon rankingpåverkande effekt, det har Matt Cutts själv sagt så det går inte ifrågasätta och det är heller inget som jag har problem med. Men indirekt skapas givetvis en massa signaler som Google kommer att tolka på något sätt och som du omöjligt kan överblicka. Det borde ingen säga emot? Signaler plus din personliga stämpel på innehållet = något som går att tolka för Google, det gäller bara att komma på hur. Jag ser det mer som en massa grejor som måste ligga i fas med varandra för att få mesta möjliga tryck på din sajt och dit hör inte Google+ ensamt på något sätt. Dit hör allt som ger spridning.
 • Massivt antal delningar + nya inkommande länkar från verkliga personer = anledning för Google att tro att du och ditt innehåll är något att ta på allvar. För att ta lerduveliknelesen igen. Lerduvekastaren (du) slungar iväg, publiken (social spridning) säger “AAAAAAAAAAaaaaaaaaaaawwww” och skytten (bloggaren) sätter skottet mitt i prick: En länk till ditt inlägg. Tajmad kvalitet – svårt att kopiera.
 • Om Google lyckas kartlägga dig “perfekt” via deras gratistjänster och om du dessutom blir belönad för att spela deras spel perfekt så kommer du i framtiden inte att vara beredd att slarva bort den trust som du bygger upp genom att jobba med innehåll och kvalitet. Till skillnad från en nätverkssajt som du kan slarva med hur som helst vill du inte slarva bort hur Google ser på dig som person. När nätverkssajterna slutar ge värde,  eftersom de verkar döda i jämförelse med äkta närvaro, och du istället försöker att skapa konstgjorda profiler får du förmodligen problem. Det är nämligen svårt att fejka en äkta  person som skrivit mycket som blivit uppskattad (under flera år). Och väljer man det ändå eller om man köper länkar från en äkta person – ja då kommer det nog att göras på ett sådant sätt att det blir så snyggt att det inte går att säga att det är köpt. Kontentan blir att kvaliteten höjs oavsett.
 • Verkliga företag är mycket bättre på att skapa de signaler som skvallrar om en äkta närvaro. Jag tror inte att det nödvändigtvis har att göra med att du är ett brand, utan snarare att du jobbar på ett sätt som skickar signaler om att du är ett brand.
 • Möjligen gör allt ovanstående att du blir väldigt mycket mer skyddad om du blir attackerad med spamlänkar eftersom du förmodligen borde stå ut så pass mycket att du klarar dig mot skräpet. Vi får se. Det har ju nyligen drabbat mig inte bara en gång utan två gånger.
Viktigt! Jag säger inte att Facebook likes eller G+ likes i sig är något som genererar cash i din plånbok överhuvudtaget. Själva klicket betyder verkligen ingenting för din ranking. Jag pratar om indirekta effekter.

Jag har och har haft stor respekt för vad Aaron Wall skrivit genom åren (sakligt, detaljerat, kritiskt)  och även om det inte är Aaron som skrivit just “Pandas and Loyalty” på SEObook.com så tycker jag att det är en mycket intressant post att läsa som komplement till detta.

Jag citerar även Googles Matt Cutts, taget från intervju (vanligtvis mycket att sålla från den mannen, men jag tror att detta är värt att ta på allvar):

“A lot of people think about “how do I build more links” and they don’t think about the grander global picture like how do I make something compelling and then how do I make sure that I market well. You get too focused on search engines and then totally miss social media and for example social media marketing.”

Min allergi

SverkerDen typiska kommentaren av den som är affiliate och jobbar med SEO är: “länkar is the shit”.  Jag förnekar det inte. I nästa mening kommer dock ofta  “det är bara att mata, med de flesta sajterna händer ingenting men var tionde når till riktigt höga positioner”. För mig är det inte “the shit”, för mig är det skit, bokstavligen. Det är förvånansvärt få personer som förstår hur man kombinerar det bästa ur två världar. Men jag tänker heller inte förneka att det går att tjäna enorma summor på detta fortfarande, för det gör det.

För att citera Sverker: “Ska det vara så här, va, va va….?”

Men det gäller bara tills  någon kliver in och vill göra något bättre och lägger ner sin själ i det. Och det är det jag gillar med hur Google utvecklas, för det skapar möjligheter om du verkligen vill och är beredd att kämpa och skapa nya grejor. Lyckas du att skapa något utan att förlita dig till ett eget stort nätverk av sajter så får du dessutom tid över att ha roligt och utvecklas i slutändan. Istället för att underhålla dina hundratals eller tusentals nätverkssajter. Knappast ett roligt och givande jobb.

Summa summarum

Länkar fortsätter att vara viktiga men Google kommer att  bli ännu bättre på att sortera bort innehåll som inte är trovärdigt. Länkar från döda sajter som exempelvis snappade domäner ger i dagsläget ren länkstyrka och får sajter att ranka, visst, så är det. Men förmodligen börjar det bli stora problem ganska snart.

Rent moraliskt struntar jag i om du jobbar med nätverk, men jag tror att Google redan nu premierar sajter som visar sig ha en äkta person vid rodret som dessutom för en aktiv diskussion. Med äkta menar jag mer än det enkla som att bara ha korrekta kontaktuppgifter, något som de flesta redan nu inte klarar av att leverera inom de mer tveksamma segmenten.
Om någon bestämmer sig för att kombinera en verkligt aktiv tillvaro inom ett tveksamt segment som jag gjort inom smslån med SmslånOnline.se så tror jag att du har extremt mycket att vinna. Mitt projekt går att kopiera. Jag skulle verkligen vilja se en eller flera personer som går all-in på casino och jobbar fett bra med artiklar, internetnärvaro och länkar och slår sig framåt i SERP:en. Hårt.

Jag har nyligen attackerats rätt hårt med spamattacker mot min sajt. Vet inte riktigt hur jag ska tolka detta: jävulskap eller en tro på att det jag skriver är sant,  dvs att jag cementerar mig fast i toppen med det här sättet att jobba och behöver skjutas ner från toppen med fula metoder? Jag har ett enormt försprång om mitt sätt att jobba gynnas av Googles “nya sätt att fungera”. Konkurrenter som attackerar mig kommer att få svårt med förtroende och popularitet hos massan eftersom de själva bajsar i byxan genom att attackera mitt projekt. Så länge det inte lyckas förstås. De murar in sig i ett hörn med negativ SEO och gör det svårare för dem själva i framtiden. Ingen kommer att vilja ta i dem på samma sätt.

Men framtiden är trots det mörk

Ingen god nyhet som inte för något dåligt med sig. Googles utveckling tyder nämligen på att det trots allt är deras annonser som har prioritet, inte vad vi användare skapar. SEO är trots allt bara SEO och egentligen är allas vår gemensamma fiende Googles plan att Googlifiera precis allting. Google är den ultimata giriga affiliaten som tänker mest av alla på sin plånbok och sina annonsintäkter. På Googles spelplan gäller bara Googles spelregler.

Läs även: Därför är SEO:are rädda för sociala signaler

5 thoughts on “SEO 2013 är som lerduveskytte

 1. Måste bara tack för riktigt bra information på den här siten! Har lärt mig väldigt mycket genom att läsa dina texter.

  Driver en hemsida inom resor där jag kämpar med att skapa riktigt bra content för mina besökare och det verkar gillas om man ser till likes på Facebook och email om att jag driver en fantastisk hemsida osv. MEN.. det är i stort sett ingen som länkar till sidan. Min målgrupp är personer mellan 25-60 år så de flesta har inte några egna hemsidor att länka ifrån och de som länkar gör det oftast i sidebar från bloggnätverk som blogg.se och wordpress. Vilket gör att min sida får många länkar från ganska svaga sidor eftersom de inte aktivt arbetar för att stärka sina bloggar.

  För att ranka idag så krävs det ju länkar från starka relevanta sidor och de som driver de sidorna ser oftast en som en konkurrent vilket gör att om man inte kan erbjuda något i gengälld (antingen pengar eller en länk så brukar det vara stängda dörrar när det kommer till att länka till andras sidor. Så trots att jag skapar bra content så blir jag fortfarande frånåkt av personer med stora länknätverk.

 2. Tack själv Erik!

  Det blir helt klart lite tuffare att komma in och göra sig hörd i resesegmentet. Orsak: Det är en populär och ett helt rumsrent segment. Ingen är blyg för att länka till resesajter, men länkarna kommer ändå inte naturligt och de andra sajterna har förmodligen år av försprång. Givetvis köper folk länkar som galningar även där för att konkurrera, och använder nätverk. Då blir det oavsett hur du jobbar väldigt svårt att sticka ut – du måste helt enkelt få in länkarna annars är det omöjligt även om du skriver som en gud. Du måste kombinera med annat.

  Man ska aldrig säga aldrig men utan länkar är det tyvärr kört och att enbart rekommendera sättet jag jobbar på i ett sådant segment vore en björntjänst. (Kan fungera om du inriktar dig på sökord med färre sökningar dock…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *