SEO är som poker

PokerhandIbland slår det mig hur likt det är att jobba som affiliate som det är att spela poker. Känslan av att det påminner om varandra dyker upp då och då. Dags att få det ur sig alltså.

 • Alla som sysslar med SEO vinner – alltid. Ingen erkänner sina förluster. Som i poker.
 • Vad som är rätt inom SEO är ibland svårt att definiera. Det beror helt på utgångsläget. Strategier går ofta att försvara genom att ge mer information om situationen.
 • Det går att skriva hur mycket som helst om poker och SEO. Det betyder inte att du har det minsta rätt.
 • SEO är inget turspel, inte ens som affiliate. Upprepade satsningar ger statistiskt sett ett utfall som ger vinst.
 • Att psyka sina motståndare är väldigt populärt inom både SEO och poker.
 • SEO utan kapital att satsa är som att spela poker short stacked. Har du inte tillräckligt att satsa så minskar dina möjligheter att vinna större summor.
 • Det lönar sig att grinda till sig större kapital. Att bara spela en hand/sajt gör att det tar längre tid att nå målet än om du spelar på en eller flera pokersidor där du har fler händer igång samtidigt.
 • Det är enklare att bara spela en hand, men inte lika givande.
 • Dina motståndare spelar på ett sätt. Din strategi för att vinna kan vara att göra precis tvärtom.
 • Magkänslan som du får med erfarenhet är viktig. Att läsa spelet och förutse (Googles) nästa drag i tid.
 • Ta en break istället för att spela bort ditt liv. Bättre beslut tas när du är utvilad och du blir mer effektiv.

SEO kan även liknas vid en pokerturnering

10 spelare kvar vid bordet – 10 spelare i serpen
Du  har vunnit lite respekt men det är lång bit kvar till vinst. Det krävs observation av de andra spelarna för att se vad du har emot dig och välja din strategi. Att spela fel är katastrofalt.

5 spelare kvar vid bordet – 5 spelare i serpen
Att ge sig in i leken är en risk. En felaktig satsning är dyr. Är det värt att gå all in för att vinna? Du kan åka ut om du misslyckas och om det mesta av  prispengarna finns i position 1-3.

Psykologi
Om du kommer över en riktigt stark hand: Vågar du gå all-in? Tiltar du ur om det går åt pipan?  Glöm inte att SEO ska ses långsiktigt. Du lärde dig iallafall något. Erfarenhet inom SEO är guld.

5 thoughts on “SEO är som poker

 1. Det var många klockrena liknelser!

  Men, för att hitta en skillnad, i poker kan man klara sig bra på egen hand, köra sitt eget race och uppträda arrogant osv, men ändå vara en vinnande spelare. Den inställningen fungerar sämre inom SEO som ju ändå kräver ett visst mått av samarbete med andra.

  Sen är väl kanske turfaktorn, kortsiktigt sett, något större i poker än inom SEO. Man kan vinna en pokerturnering genom att ha haft mycket tur, men knappast ranka #1 på “poker” genom att ha tur :)

  1. Tur, tajming och viljaär det som fick mig att börja jobba med SEO. Tjurighet och vilja snarare än SEO-kunskap. Turen, vilja och tajming lät mig gå vidare till nästa steg, att lära mig lite mer om hur saker faktiskt fungerar. :)

   Som affiliate vettefasiken om ens skicklighet fungerar i framtiden om man inte vill spamma sönder nätet…

 2. Man blir onekligen lite nostalgisk när man ser tillbaka på sin pokerkarriär och visst har du rätt i likheterna. Tycker pokertänket kan appliceras på nästan allting här i världen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *