Google straffar webbplatser som använder för lockande rubriker

[Haha, jag måste ju vara tydlig med att jag mycket väl visste att detta var ett skämt eftersom jag själv äger sajten jag länkar till… Jag lånade designen på Search engine Land och köpte en domän som innehöll 2 ”land”, alltså SearchEngineLandLand.com (ögat vill inte gärna lägga märke till det extra ”land”-et. Om ni kollar whois så ser ni dock att jag äger SearchEngineLandLand.com. Läs kommentaren här nedanför så ser ni att det blev lite roligt och att jag i princip april:ade bort mig själv… :D]

Google-analytikern John Mueller blir intervjuad om uppdateringen som riskerar din sajts framtid i senaste bloggposten hos Search engine Land: Google penalizes sites using too appealing titles (and admits social media signals).

Intervjun är utförlig och bör läsas. John berättar att  den här uppdateringen är en del av slutmålet att ranka sajter baserat på fakta, inte länkar.

Citat ur artikeln:

SEO companies, E-shops, most bloggers and most affiliates all have a reason to worry as this update has these actors as primary targets. If these sites use spammy title practises they have a reason to worry. Bigger newspapers will not be affected as it is very natural to write appealing titles as a journalist. In fact even very appealing titles.

Sociala signaler tas i beaktande

Matt Cutts  har sedan tidigare poängterat att varken +1 eller likes ger någon rankingboost. I samband med den här uppdateringen medger dock John att de används på annat sätt:

Social Signals have great value, but not the way you think. We use them for tracing the origin of typically spammy headers and titles. We take different actions depending on your involvement. There is a difference between posting and sharing and they will affect the outcome differently. If you are among the first people to post a title we consider spammy, then we have a reason to believe that you are also closer to the source. This behaviour will affect the online profile we have on you and of course we try to use it to create better results. Users will like the outcome.”

Uppdateringen sker den 15:e april och väntas påverka 50% av alla webbplatser. Datumet är  alltså innan den 21:a april som är ett annat viktigt datum för den som ännu inte fixat mobilanpassning.

Källa: Search Engine Land

Dela socialt!

Maler du fortfarande på med ditt länkprat fastän det är 2015?

Sant är att länkar ger tryck. De behövs. De är absolut nödvändiga. Men vad folk samtidigt vägrar inse är att länkfokuset är på tok för överdrivet nuförtiden. Fortfarande. Du kommer långt med att göra allt tekniskt korrekt, informativt och helt enkelt göra saker lite annorlunda. Och bra som fan. Faktiskt. SEN mer fokus på länkar.

Sanningen är att du förmodligen kommer att blunda för det eftersom de som säljer länkar har mest behov att få fram sitt budskap att länkar är viktigast, viktigast, viktigast.

Men om vi ska vara SEO- demokrater: ja, länkar ger kraft. De är en nödvändighet, men de är längre från allt än någonsin. Gör saker bra och gärna lite annorlunda. Ge dig själv en anledning att synas. Om alla gör saker lika så räknas bara länkar. Ungefär.

Jag  är (nästan)  bäst på SEO med en konstig approach

Jag tänkte visa ett exempel. Först och främst vill jag påpeka att den här rankingen självklart beror ganska mycket på domännamnet, men jag kan nästan lova att det finns folk som satsat mycket energi på det här sökordet. Även om det är ett litet ord så är det ju faktiskt lite prestigefyllt (och kaxigt) bland alla sökmotoroptimerare. Säljer man sökmotoroptimering så vill man såklart vara ”bäst på SEO”:

Därför gjorde jag den något annorlunda plojtjänsten BästpåSEO.se som Kurbanov skriver lite om här. Den är t.o.m tillfälligt nere, men jag kan lova att den blev mer intressant nu.

Vad tycks?

Bäst på SEO - resultat

Och det kan ju vara skoj att kaxa ut sitt tryne också:

Bäst på SEO - resultat bildsök

Looki, looki. No links. No links! (men domänen har stor betydelse, självklart).

Inte för den skull sagt att jag verkligen är bäst på SEO eller påstår mig veta exakt hur saker ska göras. Jag vet bara en sak: länkar är långtifrån allt och SEO är inte så himla självklar. Den är inte heller på något sätt som helst död. Snarare är det viktigare än aldrig förr att vara lite duktig.

Edit: Jag skrev detta hastigt då jag nyligen gjort en ögonlaseroperation och varit borta från jobbet i en vecka. Ett sug efter att kaxa lite och ett krav på snabbhet, eftersom jag inte ville att mina stackars ögon skulle torka till russin, fick mig att kräkas på ungefär halva SEO-Sverige (iallafall kanske det lät så, men det var inte min mening).  En person som jobbar hos ett företag jag respekterar hörde av sig till mig och undrade om jag startat ett länkkorståg och gått med i anti-länk-maffian. Svaret är att nej, det har jag absolut inget intresse i. Men det är viktigt att vända sig till rätt personer när du behöver hjälp med SEO. Det finns anledningar att överdriva länkars värde för den som säljer länkar.  Länkars värde ÄR överdrivet även om de fortfarande är viktiga.
Ex: Varför skulle ett företag inte kunna tänkas ha ett intresse i att en sajt växer långsamt i takt med att länkar adderas istället för att den först rankar med hjälp av bra onpage och övrigt arbete och maximerar sin förmåga att lyfta sin egen vikt först och främst (och betalar mindre för länkar samtidigt som risken minskas)?
Bra webbutveckling, onpage, information och övrig marknadsföring ger mycket tryck och när länkar alltid handlar i centrum är det  enkelt för webbplatsägaren att tro att han gjort 100% av det som krävts rent innehållsmässigt fastän han kanske bara nått 15% och hade fått ”gratis rankings” om han satsat mer på det. Ett seriöst SEO-företag har koll på det här och blåser inte kunden. Min åsikt är mest för att ge balans åt diskussionerna. för alla sanningar som cirkulerar är nämligen inte sanningar (enligt mig). Däremot, för att vara objektiv, är det i mitt fall med mitt huvudprojekt faktiskt  just bristen på länkar som är problemet. Man måste veta när länkar är rätt väg eller fel väg och vara åtminstone lite misstänksam mot länksäljaragendan. Vilka som klarar att leverera den kvalitet på länkar som krävs är en ännu intressantare fråga. Tro bara inte att  min bloggpost handlar om att länkar inte behövs. Det vore att göra dig en otjänst. en bra länk är en bra länk, vare sig den är köpt eller ”naturlig”.
Det är fortfarande min åsikt att SEO har blivit mer holistisk.
Dela socialt!

Klart att smslån-spam lurar Google om det t.o.m tillåts annonsera i toppen av Adwords

Senaste månaden har jag plöjt ner en ganska stor summa pengar i Adwords, då jag lyckats få ett tillräckligt bra värde på trafiken för att motivera detta. Döm om min förvåning när det visar sig att jag budar mot en spammare som jag skrivit om förut (tror jag) och vars sida består enbart av text som JAG skrivit och publicerat på SmslånOnline.se.

Det känns minst sagt värdelöst att se den här liraren tillåts slinka igenom så enkelt och att han överhuvudtaget tillåts annonsera. Med tanke på designen så verkar det vara en välkänd spammare som jag skrivit mycket om förut.

Det här är vad som möter mig när jag Googlar i mobilen:

Smslån i Adwords

Ett förstaresultat alltså. Smslan[punkt].ml.

Ska vi först och främst se hur sidan ser ut? Den består av lite random blaj som påminner om en typ av sajter som jag känner igen från förra året.

Här är desktop-versionen:

Smslån desktop

Visst liknar den ganska mycket:

Sverige

…som jag skrivit om tidigare i bloggposten ”Spammet är helt vansinnigt – dags för Google att agera?”.

Och det är väl inget, eller? Jo, det är det. Kolla texten som sidan består av. Den är vidrigt formaterad, men det är min text:

Stulet från SmslånOnline.se

Det är stulet från en sida som jag lagt enormt mycket tid på att tillverka eftersom den hör till en sida som presenterar alla effektiva räntor för alla smslån på hela webbplatsen. Det är en grym sida med en massa programmering och funktionalitet bakom och jag skriver om funktionaliteten här. Jag skapade den för att leverera komplett information för något som ingen annan orkar leverera. Spammaren pissar inte bara på detta – han tillåts även tjäna pengar på det genom att använda min text för att slinka igenom annonseringsgranskningen för smslån i Google Adwords. Man måste enligt annonseringsriktlinjerna presentera representativa exempel för räntor och han presenterar  representativa  exempel tagna av mig som gäller smslån som han inte ens erbjuderwtf!?

Och han pressar upp den högst upp i mobilresultaten? Wow – den har verkligen hög kvalitet den sidan… Själv tvingades jag komplettera och förbättra innan jag själv blev godkänd för annonsering. Jag lade ner flera veckor på det jobbet och jag har lagt ner mer än två år på webbplatsen. Jag menar: vaffan?

Så här ser den ”responsiva” versionen ut. inte så lattjo. Kolla knapparna…

Smslån kass responsiv design 1

Och med texten som är stulen från mig:

Smsån kass responsiv design 2

Knappast användarvänligt heller. Den. Har. Liksom. INGET!

Om sådant här slinker igenom i Adwords blir det väl ändå ganska svårt att propagera för att Google skulle vara svår att lura algoritmiskt i? Är det så svårt att se om en webbplats satts upp på en timme eller om det tagit 2 år att jobba upp den!?

Till sist: är det verkligen ”same old tokspammare” som tillåts annonsera i Google?

Jag har inte gått in i detalj i detta. Jag hatar att lägga tid på det. Hoppades slippa skriva om mer skit. Men iallafall. Jag kollar domänen som jag skriver om i ”Spammet är helt vansinnigt – dags för Google att agera?” (jag går egentligen bara på minnet av hur det brukade se ut för att kolla upp den posten). Jag gör en WHOIS-sökning på båda domänerna och får upp detta:

DNS 1 (Smslan[punkt]ml)

DNS 1

DNS 2 (Lana247[punkt]com)

DNS 2

Nog verkar det så.

Dela socialt!

6 förbannelser som följer med en toppranking

Alla som gör sökmotoroptimering strävar efter att ranka i topp. Men vad händer när man väl hamnat där? Jo, du drabbas av inte mindre än sex stycken förbannelser, listade här nedanför.

1. Paranoia

Meddelanden från Webmaster Tools blir mycket läskigare. Det är ungefär som att rygga tillbaka när någon hälsar på gatan.

2. Jorden anropar…

Plötsliga rankingförändringar mer än tre positioner gör att du blir disträ och får svårt att uppfatta omvärlden. Addera en glasartad stirrig blick.

3. ”Jag ska bara….”

”…fixa en sak jag glömde innan jag tar helg på riktigt. Förresten, jag ska bara fixa en grej nu på lördag kväll också. Bara. Lite. Fix. Rankingen kan tappas annars. Vänta – en liten till grej bara…NEEEEJ- nu gick sajten ner! MÅSTE FIIIIXAAAAA!!!” :-B :-O :-y

4. Men kan ni sluta sno mina idéer?!

Låna ideer från andra och addera något som gör dig ännu bättre. Det tipset kan dra åt h-e när det är du själv som ligger etta. Det du lade mycket tid på att fnula ut snor någon rakt av.

5. Det kan alltid bli sämre!

Just det: det kan alltid bli sämre! Bäst att kolla rankingen klockan 04.10! Kanske lite fix på det…

6. Negativ SEO

Åh, men kan ni sluta skjuta era fjantiga länkar på mig någon gång? Det kommer inte att lyckas! Aja, bäst att disavowa skiten då, era härken!

Har du något att tillägga?

Dela socialt!

Så blir sökmotoroptimering 2015

Sökmotoroptimering 2015Varje år försöker jag förutsäga kommande år inom sökmotoroptimering och därför är det nu dags för ”sökmotoroptimering  år 2015″ nu när vi närmar oss slutet av 2014.

Hur överensstämde 2014 med mina gissningar? Svar i denna ruta.

Jag tror inte att 2015 kommer att skilja sig nämnvärt från 2014. Det har hänt massor och folk har nog inte greppat alla förändringar än. Jag tror även Google behöver lite tid att greppa sig själva… Det mesta kommer att handla om tweaking av redan fungerande saker. Pingviner och pandor är inga nyheter och de som grinar över att deras sunkiga webbplatser inte syns kommer att fortsätta grina. Det gäller verkligen att ta åt sig av vissa saker som Google säger istället för att skrika ”lyssna inte på Google – de har sin agenda”.

Här är några punkter som redan är standard (enligt mig) och som kommer att fortsätta ge värde:

 • Kvalitet istället för kvantitet. Gäller både länkar och innehåll.
 • Kombinera länkar med engagemang.
 • Knyt dina aktiviteter till verkliga personer.
 • Jobba transparent och visa att du finns. Det ska inte gå att ifrågasätta dina intentioner.
 • Bra on page som uppfyller god användarvänlighet belönas. Lyssna på Google i de här frågorna.
 • God balans mellan länkar och ”övriga aktiviteter”.
 • Hellre en satsning för mycket än en satsning för lite. Tänk ”holistisk SEO”.

Det är svårt att mäta resultatet för de flesta punkterna var för sig, men $$$ lär inte vara omätbart i slutändan. Att mäta är ditt problem att lösa.

Jag säger så här om 2015:

 • Inga större förändringar i Google.  Det handlar mest om tweaks av saker som redan börjat. Visst kommer Google kommer att fortsätta leverera fler av sina egna resultat men det kommer inte att vara lika viktigt som det som hänt på senare år och det är snarare något som man alltid har i beaktande mer än att det är en ”wow”-faktor.
 • Fortsatt förnekelse om de uppenbara förändringar som sker. Surt.
 • Fortsatt käbbel. Företag som tidigare dominerat kommer att utmanas och detta skapar ”bråk”. Detta pga tidigare punkt.
 • Sist men kanske mest intressant: aktörer som säljer SEO och tar debatten om en mer holistisk syn på SEO kommer att äga toppen inom sökresultatet för ”sökmotoroptimering”. Du behöver inte vara ”bäst i test sju dagar i veckan”, du måste inte lyssna på Google helt och fullt eller följa alla riktlinjer, men du måste vara öppen för möjligheterna och det som alltid gäller: förändring. En av de sökmotoroptimerare som jag har full respekt för och som uppfyller mina egna krav på hur bra sökmotoroptimering ser ut heter Håkan Persson. Håkan använder en större arsenal än mig i sin SEO, men han är samtidigt öppen för förändring och mixar gammal kunskap med nytt och tar dessutom debatten på ett respektfullt sätt. Hans webbplats blir därför ett perfekt resultat för sökmotoroptimering – en webbplats som sprider bra information om hur riktig sökmotoroptimering fungerar och levererar samtidigt åsikter kring olika synsätt kring SEO. Det är inte världens snyggaste webbplats, men den är utan tvekan tillräckligt snygg och inte på något sätt ful och framförallt är den välstrukturerad, något som är så mycket viktigare. Om det räcker för att ligga i toppen även 2015 kan jag såklart inte säga säkert, men jag tror faktiskt det. Det handlar inte om storlek utan om helhet och även lite om budskapet. Håkan Persson är en av mina vinnarhästar för 2015 års sökresultat inom ”sökmotoroptimering” om han inte blir alltför lekfull. Vem vet, han kanske lägger upp en bild på en pung redan i morgon, enbart,  och låter den vara så? Isåfall tar jag tillbaka…;)

Det är om möjligt ännu lösare punkter än förra året, men det finns en anledning och det är att det kan inte hända så mycket mer om inte allt det nya hunnit ikapp sig självt.

Åsiktskonflikterna inom svensk sökmotoroptimering

Det finns en pågående åsiktskonflikt bland de som säljer SEO och den kommer att fortsätta. Är det länkar som räknas eller är det en mer holistisk syn som måste tillämpas för att göra bra sökmotoroptimering? Jag är helt klart av den åsikten att man bör fokusera på mycket mer än bara länkar för att försäkra sig om det bästa resultatet men egentligen är det viktigaste att välja rätt strategi vid rätt tillfälle.  Kristoffer Wedholm skrev nyligen en post ”Kanske är hyrlänkar precis vad du vill ha?” som mynnade ut i en diskussion som visar ungefär vad den debatten handlar om. Jag tycker själv att hyrlänkar är en ganska dålig idé om man strävar efter långsiktighet, speciellt för stora företag som redan kommit igång, men jag skulle aldrig förneka att det förmodligen är det bästa valet sett till effekt för ett litet företag  i en nisch som inte har så tuff konkurrens. Speciellt om ägaren har noll intresse, förmåga eller vilja att sätta sig in i hur sökmotoroptimering fungerar. Då är enkel SEO tveklöst bättre än ingen SEO alls och förmodligen även ett bättre alternativ än för avancerad SEO. Allt handlar i detta fall om priset och om att kunden får en ordentlig genomgång om eventuella risker och förväntningar.

Vad baserar jag alla mina åsikter på egentligen?

Jag baserar såklart mycket av mina åsikter på arbetet med SmslånOnline.se (och snart 10 års jobb online förutom det), men istället för att babbla på om smslån här hänvisar jag till vidareläsning för att du ska själv kunna läsa om hur jag jobbat. Det kan även vara bra att mycket av det jag skriver riktar sig till små team som vill öka sin synlighet på ett effektivt sätt. Du kommer att märka att följande bloggposter överensstämmer väl med de åsikter jag redan uttryckt:

Resultatet är svårt att förneka. Här är utvecklingen för ”smslån” under två år:

SmslånOnline.se utvecklingJämför med en konkurrent som körde churn and burn och ”dominerade” ( den här bilden täcker bara 1 år):

Position för konkurrent över tidDet kan vara intressant att få en överblick i SEOlytics också:

SEOlyticsVärt att veta om den här bilden:

 • SmslånOnline.se ligger 229 av 1000 på ”SVR Rank”.
  Detta värde förklaras så här:
  SVR
 • Utvecklingen efter den röda linjen är enbart efter att jag gjorde webbplatsen responsiv. Inga länkar har tillförts överhuvudtaget. Det kom någon nofollow-länk på slutet. Longtails ökade med 16% enligt SEOlytics. Well, jag lade även till https men det nämner jag mest för att retas. ;)
 • 2014 var ett dåligt länkår i jämförelse med 2013. Nyheten om mitt projekt är död inom SEO (men snappas upp på andra ställen)  och många önskar nog att jag slutar babbla om smslån, men det går dåligt om man anser att om man ska dominera på riktigt så måste man bli sin produkt ;) *tas med en nypa salt*.

Där har ni den fulla anledningen till att jag gärna ser bra SEO som mer holistisk. Jag vänder mig inte emot sökmotoroptimeringsföretagen även om det låter så, många har min fulla respekt, jag tycker det bara är tråkigt att förändringar som är så uppenbara tonas ned så kraftigt och att förnekandet och länkpratet ibland blir smått komiskt. Vi är väl inga politiker heller? Genom en stor del av 2014 har jag sett en allt större motvilja mot att leverera sanningen istället för sin egen länkagenda och det är lite trist.

Försök inte att sälja detta…

Sökmotoroptimering skulle förmodligen inte kunna säljas utan en enorm prislapp (utan egentlig garanti) om man försökte efterlikna mitt projekt som jag visade här ovanför. Jag skulle heller inte rekommendera mitt sätt att jobba bara sådär om någon frågade mig hur jag skulle lösa deras problem. Men så  säljer jag  inte heller SEO, jag har bara en väldigt stark åsikt om vad som ger bäst resultat i långa loppet. Vad jag vill sätta fingret på är att man inte ska förneka att rejäla förändringar skett de senaste åren.

Se istället mitt projekt som en liten uppmuntran/inspiration till dig som bestämmer dig för att ta kommandot över din egen SEO eller jobba med in house SEO i ditt företag, där sökmotoroptimering jobbar ihop med övrig marknadsföring. In house lär gå framåt… Finn dina egna vägar och gör dig synlig genom att stå ut.

Sökmotorfolket har alltid min respekt

De trevligaste människorna och bästa kontakterna jag har jobbar inom sökmotoroptimering och de har alltid min fulla respekt. Det råder ingen tvekan om att det finns många kompetenta företag som kan lösa ett mindre företags synlighetsproblem utan att blanda in så mycket mer än det gamla länktänket och lite onpage. Den här posten är på intet sätt ämnad att säga att alla sökmotoroptimeringsföretag är överflödiga. Vad det handlar om är ansvar, vilja att leverera det som blir bäst för kunden för en rimlig slant och att agendor inte ska styra debatterna.

God jul, gott nytt år 2015 allihopa!

P.S. Läs även mina julrim för de som rankar på ordet sökmotoroptimering D.S

 

Dela socialt!

10 julrimmade sökresultat för sökmotoroptimering

Nu är det jul igen och maskineriet börjar bryta ihop (i en halv dag iallafall). Därför tid för lite skoj, nämligen: 10 sökresultat för sökmotoroptimering i julrim, sorterat från sökresultat 1 till 10.

Med gammal HTML, enkla ord
Wiki syns regera
Total dominans, rena SEO-mord
Som ett troll kan redigera

5 knop ”med kontroll”
”Sitta still i båten”
Det är @cyberworker’s paroll
På nummer 2 är han nog belåten

Gammal i gamet, 50 bast?
Från 2 till 3 syns vandra
Har han månntro tagit SEO-rast?
Han mest syns SD klandra

På fjärde plats, rosa sajt
Med slogan ”fokus på toppen”
Backar inte för social fight
”Footerlänkar – det var droppen!?”

En sökgigant borde ju ha koll
Men det liknar mest ett skämt
En jättes styrka, fattar noll
Tappar bort sitt eget dokument

Dubbelträff, ”fuck you Jante”
Exponering a’ la 2010
SEO utan silkesvante
Rensar länkar med en lie

Fina ord på #8 ska det va’
”Media, analys” – inte lätt!
Vem är de? ”In’t vet’ ja’!”
Men rimmet blev komplett

Snabb tillväxt på företag och länk
Responsivt får vänta
Med en del politiskt tänk
Kom tjat på min effektiva ränta

På tio syns de dingla
Är logon något slags bär?
Får kollegorna att vingla
Inom SEO, helt klart pionjär

God jul!

————————–

Och vilka är de då?

1. Wikipedia (har varit stygg länge och får ingen länk)
2. Soekmotoroptimering.se
3. Lindqvist.com
4. NOGA.se
5. Google (Bäst att inte länka hit för länken blir ju ändå bara bruten…)
6,7. Modifinder.se
8. Mediaanalys
9. Brath.se
10. Pineberry.com

Dela socialt!

TEST för att se om Google behandlar dolt innehåll olika.

Det spred sig ett rykte om att Google har slutat crawla expanderbart innehåll på webbplatser. Det fick ganska stor uppmärksamhet och spreds dessutom av några större namn. Personligen tycker jag att det låter väldigt märkligt. Det är enkelt att ta fram exempel som visar att Google visst crawlar ”expandable content” men jag tänkte ändå ta fram ett test där målet är att se om Google på något sätt behandlar dolt innehåll olika. Matt Cutts sa nämligen tidigare så här: det är lugnt.


Det ryktas även om att påståendet är bekräftat. Jag hittade dock ingen länk som verifierar detta.
Update: Jo, här verifieras det av John Mueller, 11min in i videon: https://www.youtube.com/watch?v=tFSI4cpJX-I#t=660. Jag tycker dock inte att han helt avfärdar crawlability utan snarare pratar lite svepande om hur dolt innehåll värderas.

Test 1:

Hemlig text finns dold i den här rutan. Den går går ej att aktivera via klick.
Åsikt: Det borde vara rätt OK att inte indexera den isåfall?

Och eftersom du inte kan läsa texten ovan utan att klicka ctrl+u och läsa källkoden så visar jag texten här nedanför med snirklig stil för att vi ska utesluta att Google läser texten i bilden (lite overkill, men ändå):

nonsens

Test 2

Hemlig text finns dold i den här rutan,  den går att visa  genom att klicka på  läs mer. Den borde rimligtvis indexeras eftersom den här typen av lösningar används på massor av webbplatser helt enkelt för att skapa bättre användarvänlighet.

Resultat:

Allt indexeras. Enda skillnaden är att om innehåll inte är synligt så dyker det inte upp som text under titeln (ni vet det som ibland ersätter meta description vid en sökning). Så här ser det ut.
Resultat testord 1 – dolt, ej klickbart:
nonsens

Resultat testord 2 – dolt, klickbart:
nonsens

Samma grej alltså.

Söker jag istället på en fras på sidan, som är helt öppen så ser det ut så här:
nonsens

Och söker jag på en fras som är dold så blir det såhär:
nonsens

Slutsats

Jag tror att det är någon som har blandat in AJAX och jQuery som påstått att expandable content ”inte visas”. Då ska man vara medveten om att det är en helt annan grej och att vi snarare ska vara tacksamma för att sådant inte indexeras. Orsaken är att det bland annat används till sorteringsfunktioner och att dessa inte skapar unika URL:er. Kolla exempelvis hur jag använder det på SmslånOnline.se (valbara checkboxar). Säg att du har en topplista med 10 listningar som du kan sortera eller filtrera på 10 olika sätt. Du är knappast intresserad av att sådant ska indexeras, eller hur? Om du gör saker mer avancerade än de behöver vara så kanske du har dig själv att skylla? :) Regel nummer ett: keep it simple.

Sensmoralen här är det finns en fördel i att kunna lite webbutveckling även om du kallar dig för SEO-snubbe. Sen om det här resultatet står sig över tid eller om saker ändras i framtiden är en helt annan femma. Just nu verkar det inte påverka på annat sätt än att texten inte dyker upp under titeln i sökresultatet.

Jag vilja påstå att folk gjort en höna av en fjäder. Sen tycker jag nog att de som är mest kritiska mot Google ofta är de som själva börjat sprida vilseledande information när konkurrensen hårdnat och spelplanen förändrats.

Dela socialt!

Jag ändrade till https – så här blev resultatet

I den här bloggposten kan du läsa om  resultatet för det https-test som jag gjorde med min viktigaste webbplats SmslånOnline.se i senaste bloggposten.

Jag tänkte göra det enkelt för mig och intervjuar därför mig själv med följande frågor:

”Vad hände efter redirecten?”

Jag upplevde inte minsta lilla darr i rankings när https tog över sökpositionerna för tidigare http-urls. Smidigt värre.

”Blev slutresultatet negativt eller positivt?”

Det går inte att dra några som helst slutsatser annat än att ”det är iallafall riskfritt” och att det inte blev några försämringar. Jag rankade redan etta på de viktigaste sökorden och det viktigaste för mig var att inte förlora något på ändringen.

”Säkert? Inte ens pyttelite bättre?”

Well. Det har skett små positiva förändringar. Dock omöjligt att säga att det beror på https.

Kolla graferna här. Den första grafen visar total synlighet för alla sökorden som jag har i Advanced Web Rankings. Den andra grafen visar de allra viktigaste sökorden. Det är inga större skillnader. Sajten ligger pall på de sökord jag mäter

https-resultat

Eventuellt blir det lite mer intressant i SEOlytics. SEOlytics har tagit  med sökord som jag själv inte mäter i Advanced Web Rankings och jag skulle nog vilja påstå att deras uppsättning är (ganska mycket) bättre.

Så här ser det ut:

Universal search distribution

Jag har alltså fått en något större tail. Faktum är att den ökat ganska mycket,  11,4% för att vara exakt.Men som sagt – inget går att bevisa. Jag kan bara bevisa att inget blivit sämre och det var egentligen det enda som var viktigt för mig.  Jag ville åt säkerheten och ev. positiva bieffekter såg jag mest som en bonus. Om det på något sätt har blivit bättre så handlar det om longtails på mindre viktiga sökningar.

SmslånOnline.se har för övrigt fått en liten skjuts i SERP:en och ligger bra till på topp 1000-listan i SEOlytics, nämligen bestämt på position 281. Det kom en skjuts efter att jag bytte till https men som du ser i grafen har det hänt förr. Inget nytt och mätbart alltså.

SeolyticsNu går detta givetvis att tolka som att byte till https visst ledde till bra saker. Jag har dock gjort en del förbättringar på sajten och det är ganska troligt att de kickat in lite också. Du som följt mitt smslånprojekt vet att länkar till SmslånOnline.se inte är det vanligaste så vi kan faktiskt bortse från den biten helt. Jag jobbar väldigt mycket med webbplatsen helt enkelt.

Lika fel är det att säga att förändringarna inte berodde på https. Skulle man vara överdrivet positiv så kunde jag ha använt en rubrik som ”Byte till https leder till 11,4% fler longtails enligt SEOlytics”. Det blir dock lite löjligt.

”Så du tror inte att https är värt att byta till då?”

Jag tycker definitivt att det är värt att byta till https förutsatt att vi pratar om en seriös sajt, men det uttalandet kräver också en förklaring. Kritikerna säger att det handlar om prioriteringar.  Ordet ”prioritering”  får det att låta som ett stort och bökigt projekt när det faktiskt är precis tvärtom. Just detta faktum att det är så pass enkelt, att det medför bättre säkerhet och att du som bonus får en eventuellt positiv påverkan i sökresultatet  framöver gör att det är värt att byta.

Eftersom vi aldrig kan veta exakt vad Google prioriterar så är det för mig en självklarhet att  göra vad man kan när det är så enkelt som detta. Det gör skillnad att göra allt rätt. Kanske prickar du in onödiga saker om du tillämpar det tänket men en positiv effekt är att du nästan garanterat kommer att pricka in saker som dina konkurrenter missar. Jag har full förståelse till dem som håller sig neutrala i frågan, men glöm inte att SEO är som poker. Att inte agera som alla andra kan vara positivt.

Vad finns det att förlora egentligen?

For now it’s only a very lightweight signal — affecting fewer than 1% of global queries, and carrying less weight than other signals such as high-quality content — while we give webmasters time to switch to HTTPS.

”Talar Google sanning om att det blir mer värt framöver”

Jag tror faktiskt det. Det blir inte mycket men det blir tillräckligt mycket för att det jag redan sagt ska gälla ännu mer. Håkan är också positiv även om ingen av oss tror på några underverk.

Summa summarum: Jag säger inte att du ska byt till https. Jag säger bara att det är konstigt att lägga energi på att vara emot https. Det om något är en konstig prioritering. Min åsikt hade varit annorlunda om https hade var något komplicerat och som dessutom inte tillfört nytta.

https <3 SmslånOnline.seP.S. Det finns andra orsaker till att inte använda https och som berör Google Adsense. Googla det om du är Adsense-beroende, jag är det inte. D.S.

Dela socialt!

Ett fulbygges livslängd

Många konkurrenter har kommit och gått under tiden som jag arbetat med SmslånOnline.se som nu varit bland toppsajterna i mer än ett år. Jag tänkte därför vissa några av de tuffaste konkurrenterna och deras livslängd.

Varför? Jo, för att jag ser så många människor som verkligen tror att det går att kombinera helt galna länkbyggen med seriös SEO. Det går inte. Du kan tjäna massor av pengar, men kranen kommer att strypas förr eller senare. Den enda lösningen för att kapitalisera på detta är därför att lära dig att spamma bättre men kom inte och säg att du gör sökmotoroptimering för det gör du inte. Iallafall inte den sorten som ett seriöst företag med ett varumärke vill ha.

Långsiktig sökmotoroptimering är att alltid vilja leverera det bästa och försvara sina toppresultat med utveckling och information. Jag bryr mig inte ens att nämna länkarna för vi vet ALLA att de behövs vid det här laget. Kanske borde det talas mer om att INTE skaffa de värdelösa länkarna? Länkdiskussioner är ytterst tråkiga eftersom 1. Alla vet att länkar behövs. 2. ALLA (med erfarenhet) vet ungefär hur en bra länk ser ut. 3. INGEN redovisar hur man sätter upp ett fusklänkbygge som faktiskt fungerar. Därför blir diskussionen så sjukt tråkig i långa loppet. Självklart dreglar även jag över en bra länk, det är inte det det handlar om.

En jämförelse av levnadstider

Gemensamt för de webbplatser som jag listar här nedanför är att de dominerat totalt när de haft synlighet. Det är en blandning av spammiga sajter (men inte det värsta) och ganska okej sajter (bild 4). Gemensamt för dessa är att de har högt länkfokus men att dessa skapas via mestadels snappade webbplatser och att det inte finns några aktiva personer vid rodret eller aktiva webbplatser som det länkas från. Det är många SEO-röster som verkligen tycker att det är så här man bör jobba.  Det visar  hur viktigt det är att vända sig till rätt person om du vill göra seriös sökmotoroptimering för ditt företag.

Alla kan skrika av glädje vid topprankings, pengarna rullar in och företaget betalar gladeligen den feta fakturan. Men som du ser finns det en gemensam nämnare för dig som har för bråttom – Googles piskar skiten ur dig. Och nuförtiden viner piskan under betydligt längre tid. Välj därför dina samarbetspartners noggrant.

Smslån konkurrenter”Men man tjänar pengar på det”

Yes box. Ovanstående webbplatser syntes på fler sökningar än mig. I jämförelsen ovanför har jag bara mätt smslån och sms lån. De som jag listar här uppe hade även synlighet på lukrativa sökningar som ”låna pengar” och annat vilket gör det till något som genererat betydligt mer pengar än mitt projekt under de perioder de synts. Även det har sitt pris och att gapa efter mycket under kort tid är bland det sämsta du kan göra om du strävar efter synlighet i långa loppet. Syns du mycket får du ögonen på dig helt enkelt.

Så här ser det ut för SmslånOnline.se

SmslånOnline.seGissa var SmslånOnline.se fick en manual action för thin content? Det är inget som ska mörkas, men förmodligen är det lättare att ta sig ur ett straff om du har en historia att hänvisa till och dessutom kan förklara att du inte medvetet och aktivt  jobbat för att sätta dig själv i skiten. SmslånOnline.se kom tillbaka efter tio dagar. Det är något riktigt speciellt eftersom smslån är en såpass spammig nisch. Någon på Google brydde sig faktiskt. Google är hårda, men även förlåtande för dem som kan motivera sin anledning att finnas. Till dessa räknas inte du som aktivt jobbat för att sätta dig själv i klistret, för dig är Google väldigt trött på.

Något som är intressant med SmslånOnline.se är att webbplatsen alltid kommer tillbaka starkare efter en motgång.

 

 

Dela socialt!

Dear Mr Cutts – is this the way to get your attention?

gospam[ Update: This has been noticed and responded to by Mr Cutts which means there is no reason to ping him. But please share anyway! Two days after I wrote this, Google took action against the network.There is also a followup on this post which is an answer to the person that got hit and I have the whole project explained here.]

Dear Mr Cutts,

I did as you told me. I chose to play fair. You tell me content is king. To use social media.To be viral. That the best service will win. That you look at all this stuff. That this is the only way that counts and that people shouldn’t focus on links.

 • I have worked full time for more than a year now. Since January 28th 2013 to be correct. I am always striving for site improvents. To be the best alternative.
 • I built the best price comparison site. The functionality is good and most important of all: it is correct. I know everybody say that their site is ”the best”. In this case I hope I am not blinded by bias. I doubt.
 • I work in the ”hated” payday loan business. This doesn’t mean that you can’t create something better of something that is considered morally wrong by most people. One way, as I saw it, was to be totally transparent with what I work with. To create something new. I flash my name Simon Nyström and company Språksam AB with everything I do. Where people would blush just by admitting that they work with payday loans I actually is quite proud of what I accomplished. I am not proud that people maybe get in trouble sometimes, like they do for many other things in the society, but I am proud of the fact that I at least try to make things better and that my work paid off.
 • I am in contact with most companies. As I am transperent with how the ratings are set, most companies realize that if they communicate with me they can affect ratings – but only if they find things that are in error on the site. I.e, they can only make the site more fair by communicating with me. If they offer me more money, well, that’s nice, but it will never affect the ratings more than 10%.
 • Only 1/10 of the rating is based on the commisson I get for listing the sites. 3% of all revenue (without any substraction for costs) is given to the Child Cancer Foundation in Sweden. I think that is a good reason to rank companies that pay well a little bit better. And of course I tell my visitors about this. Again, transparency.
 • By the way I actually attracted those impossible natural links by being open with what I do through my project blog. Funny is, my choice of doing so was in the beginning news enough to create natural links. That was pretty cool by the way. Nice feeling. What was also cool is that it kind of worked.
 • Did I mention that my site is the only one that has actually created real social shares in the Swedish payday loan business? Once again – because I stand for what I do. It is easy to see that all other comparison sites are dead. They are anonymous. They don’t blog. They don’t get shares. They don’t exist and aren’t for real. They are not what I would describe as ”honest”.
 • This means I create both natural links and social shares. Let me put it this way: there are no single affiliate out there getting natural links than me in the payday loan business. I guess even the brands have a hard enogh time getting any natural links. Because: They usually don’t exist. Actually I think my site has more natural links than any single brand or affiliate. I guess I am some kind of brand then? Or?
 • I have written about 50 000 words, then counting the project blog only. It has been shared. It is quite popular. By the way, my 733 followers on Twitter are actually mostly generated through my site SmslånOnline.se. (<– By the way does this link have to be nofollowed? I think it is 100% relevant and should not be nofollowed. Ah, what the heck, lets give it a nofollow in this case just to make 100% sure you don’t think I  wrote this post only to put a link.) Twitter(!) got my followed link. That kinda sucks! *Doh!*
 • I regularly check my site and competition to stay ahead. The functionality has to be better than my competitors. I make things happen.
 • I got attacked with some thousands domains link from negative SEO because a spammy competitor realized that my comparison site would probably stay in the top as it started to rank well. That was a blow for me. However, I have to say – your link disavow tool rocks and Bings disavow tool suxx! (I don’t find the possibility to add one domain at a time in Bing very appealing which made my site COMPLETELY DISAPPEAR IN BING. I have 4000 domain links in the Google Link Disavow Tool and I managed to survive thanks to this I guess.
 • But If you aren’t yet sure I try to do my best I have to tell you… I got quite angry at those people trying to sabotage my hard earned rankings so I put up my own spam finding service Lånesnoken.se, just to spot spam networks and find  mass produced sites in the business. Some sort of revenge without doing negative SEO myself. I found loads of them!!!
 • Did I mention that I don’t use any kind of template? Everything is programmed from scratch. The control you get when building things from scratch is an advantage. This site does exactly what I want.

In fact. I am quite happy that I chose this ”fair way” of working. Because I rank and it made me a little bit known in the industry. For not saying: very well known in the payday loan business. In that way I guess has branded myself quite well. Problem is that the people breaking every rule you have in the webmaster guidelines always rank the best in Google Sweden. Always! When you penalize one spammer in top position it is almost immediately replaced by another almost exact copy of the previous one with the same owner and stay there for several weeks. Anonoymous sites with bought links,  false recommendations or sites that lives only through snapped domains transformed into bogus blogs only used to link to the money site. I mean this: the bogus posts are so bad you actually want to punch someone in the face when you are finished reading. You succeed in penalizing sites spamming after a while, but it most often takes several weeks and then you just pick the next site from their network of sites and push it to the top. It is almost a little bit embarassing. What you are telling people in Sweden right now is: ”It is good to work with quality but spam will always be our number one priority”. I know you have different quality for different niches but anyway: this is bad.

Lately, the Swedish payday loan business has been like a zoo, dominated by a spammer using animal names for many sites. Like this:

Welcome to the zoo

Dear Mr Cutts, do I have to tell you that the person behind these results are the same? There are also,  monkeys, elephants, foxes, sows, piglets, hogs (he is really a fan of those pig names!) jumping around the index, more or less making Google look stupid. Here is the full spam report. I found 65 sites but I’m quite sure they are more.

I made you a ”Hitler reacts” video for this.

More

Before showing you the following picture I want to add: I really like Google. But sometimes it gets really, really frustrating when you tell that honest work pays off and you really give the cash to the spammers. Can’t you just please kill of some networks in Sweden soon? Like this guy. Because as I see it you are right now breaking the spirit of the wrong guys. At least in Sweden.

Dear Mr Cutts, don’t be angry because of the following picture I am about to post or this blogpost you are already reading. It is mostly meant as a joke and as an attempt to fix things to the better. I guess they are people more than me that  are pretty tired of this guy ranking. Below you’ll find the 65 sites with same owner I found in Google for the 5 payday loan queries I have examined. With comments. This guy ranks #1 in Google.se. Some sites are used as main sites and some are just in the link network. Comments will tell.  You can also check things yourself by following this link.

Dear Mr Cutts – happy hunting! I’m sure that you will find more networks sites that I found myself with my own spam finder service. 

Best regards,
Simon Nyström
Owner of SmslånOnline.se A.K.A Doing-Everyting-Correct-But-Is-Getting-Beaten-By-Sites-Put-Up-In-Some-Hours-Spamming-Like-Crazy.

P.S. Mr Cutts. The person below switched his theme to pink now. I think he just sh*t his pants. D.S

Dear Mr Cutts

Update to the readers: If I and the person behind the sites above can agree to put an end to our ”fights” I don’t see the reason why you wouldn’t. With that said,  anonymous hate will be flamed in the same way as in the below comments, made by ”Mr Wanker”. It was not my intention to attack this guy personally but to attack the methods used. It still is. So if you want to put an anonymous comment below, make it short, because it is a big possibility it will not be published. And if it is hate – get ready to ble flamed in a hopefully funny way.

Dela socialt!