6 förbannelser som följer med en toppranking

Alla som gör sökmotoroptimering strävar efter att ranka i topp. Men vad händer när man väl hamnat där? Jo, du drabbas av inte mindre än sex stycken förbannelser, listade här nedanför.

1. Paranoia

Meddelanden från Webmaster Tools blir mycket läskigare. Det är ungefär som att rygga tillbaka när någon hälsar på gatan.

2. Jorden anropar…

Plötsliga rankingförändringar mer än tre positioner gör att du blir disträ och får svårt att uppfatta omvärlden. Addera en glasartad stirrig blick.

3. ”Jag ska bara….”

”…fixa en sak jag glömde innan jag tar helg på riktigt. Förresten, jag ska bara fixa en grej nu på lördag kväll också. Bara. Lite. Fix. Rankingen kan tappas annars. Vänta – en liten till grej bara…NEEEEJ- nu gick sajten ner! MÅSTE FIIIIXAAAAA!!!” :-B :-O :-y

4. Men kan ni sluta sno mina idéer?!

Låna ideer från andra och addera något som gör dig ännu bättre. Det tipset kan dra åt h-e när det är du själv som ligger etta. Det du lade mycket tid på att fnula ut snor någon rakt av.

5. Det kan alltid bli sämre!

Just det: det kan alltid bli sämre! Bäst att kolla rankingen klockan 04.10! Kanske lite fix på det…

6. Negativ SEO

Åh, men kan ni sluta skjuta era fjantiga länkar på mig någon gång? Det kommer inte att lyckas! Aja, bäst att disavowa skiten då, era härken!

Har du något att tillägga?

Dela socialt!

Så blir sökmotoroptimering 2015

Sökmotoroptimering 2015Varje år försöker jag förutsäga kommande år inom sökmotoroptimering och därför är det nu dags för ”sökmotoroptimering  år 2015″ nu när vi närmar oss slutet av 2014.

Hur överensstämde 2014 med mina gissningar? Svar i denna ruta.

Jag tror inte att 2015 kommer att skilja sig nämnvärt från 2014. Det har hänt massor och folk har nog inte greppat alla förändringar än. Jag tror även Google behöver lite tid att greppa sig själva… Det mesta kommer att handla om tweaking av redan fungerande saker. Pingviner och pandor är inga nyheter och de som grinar över att deras sunkiga webbplatser inte syns kommer att fortsätta grina. Det gäller verkligen att ta åt sig av vissa saker som Google säger istället för att skrika ”lyssna inte på Google – de har sin agenda”.

Här är några punkter som redan är standard (enligt mig) och som kommer att fortsätta ge värde:

 • Kvalitet istället för kvantitet. Gäller både länkar och innehåll.
 • Kombinera länkar med engagemang.
 • Knyt dina aktiviteter till verkliga personer.
 • Jobba transparent och visa att du finns. Det ska inte gå att ifrågasätta dina intentioner.
 • Bra on page som uppfyller god användarvänlighet belönas. Lyssna på Google i de här frågorna.
 • God balans mellan länkar och ”övriga aktiviteter”.
 • Hellre en satsning för mycket än en satsning för lite. Tänk ”holistisk SEO”.

Det är svårt att mäta resultatet för de flesta punkterna var för sig, men $$$ lär inte vara omätbart i slutändan. Att mäta är ditt problem att lösa.

Jag säger så här om 2015:

 • Inga större förändringar i Google.  Det handlar mest om tweaks av saker som redan börjat. Visst kommer Google kommer att fortsätta leverera fler av sina egna resultat men det kommer inte att vara lika viktigt som det som hänt på senare år och det är snarare något som man alltid har i beaktande mer än att det är en ”wow”-faktor.
 • Fortsatt förnekelse om de uppenbara förändringar som sker. Surt.
 • Fortsatt käbbel. Företag som tidigare dominerat kommer att utmanas och detta skapar ”bråk”. Detta pga tidigare punkt.
 • Sist men kanske mest intressant: aktörer som säljer SEO och tar debatten om en mer holistisk syn på SEO kommer att äga toppen inom sökresultatet för ”sökmotoroptimering”. Du behöver inte vara ”bäst i test sju dagar i veckan”, du måste inte lyssna på Google helt och fullt eller följa alla riktlinjer, men du måste vara öppen för möjligheterna och det som alltid gäller: förändring. En av de sökmotoroptimerare som jag har full respekt för och som uppfyller mina egna krav på hur bra sökmotoroptimering ser ut heter Håkan Persson. Håkan använder en större arsenal än mig i sin SEO, men han är samtidigt öppen för förändring och mixar gammal kunskap med nytt och tar dessutom debatten på ett respektfullt sätt. Hans webbplats blir därför ett perfekt resultat för sökmotoroptimering – en webbplats som sprider bra information om hur riktig sökmotoroptimering fungerar och levererar samtidigt åsikter kring olika synsätt kring SEO. Det är inte världens snyggaste webbplats, men den är utan tvekan tillräckligt snygg och inte på något sätt ful och framförallt är den välstrukturerad, något som är så mycket viktigare. Om det räcker för att ligga i toppen även 2015 kan jag såklart inte säga säkert, men jag tror faktiskt det. Det handlar inte om storlek utan om helhet och även lite om budskapet. Håkan Persson är en av mina vinnarhästar för 2015 års sökresultat inom ”sökmotoroptimering” om han inte blir alltför lekfull. Vem vet, han kanske lägger upp en bild på en pung redan i morgon, enbart,  och låter den vara så? Isåfall tar jag tillbaka…;)

Det är om möjligt ännu lösare punkter än förra året, men det finns en anledning och det är att det kan inte hända så mycket mer om inte allt det nya hunnit ikapp sig självt.

Åsiktskonflikterna inom svensk sökmotoroptimering

Det finns en pågående åsiktskonflikt bland de som säljer SEO och den kommer att fortsätta. Är det länkar som räknas eller är det en mer holistisk syn som måste tillämpas för att göra bra sökmotoroptimering? Jag är helt klart av den åsikten att man bör fokusera på mycket mer än bara länkar för att försäkra sig om det bästa resultatet men egentligen är det viktigaste att välja rätt strategi vid rätt tillfälle.  Kristoffer Wedholm skrev nyligen en post ”Kanske är hyrlänkar precis vad du vill ha?” som mynnade ut i en diskussion som visar ungefär vad den debatten handlar om. Jag tycker själv att hyrlänkar är en ganska dålig idé om man strävar efter långsiktighet, speciellt för stora företag som redan kommit igång, men jag skulle aldrig förneka att det förmodligen är det bästa valet sett till effekt för ett litet företag  i en nisch som inte har så tuff konkurrens. Speciellt om ägaren har noll intresse, förmåga eller vilja att sätta sig in i hur sökmotoroptimering fungerar. Då är enkel SEO tveklöst bättre än ingen SEO alls och förmodligen även ett bättre alternativ än för avancerad SEO. Allt handlar i detta fall om priset och om att kunden får en ordentlig genomgång om eventuella risker och förväntningar.

Vad baserar jag alla mina åsikter på egentligen?

Jag baserar såklart mycket av mina åsikter på arbetet med SmslånOnline.se (och snart 10 års jobb online förutom det), men istället för att babbla på om smslån här hänvisar jag till vidareläsning för att du ska själv kunna läsa om hur jag jobbat. Det kan även vara bra att mycket av det jag skriver riktar sig till små team som vill öka sin synlighet på ett effektivt sätt. Du kommer att märka att följande bloggposter överensstämmer väl med de åsikter jag redan uttryckt:

Resultatet är svårt att förneka. Här är utvecklingen för ”smslån” under två år:

SmslånOnline.se utvecklingJämför med en konkurrent som körde churn and burn och ”dominerade” ( den här bilden täcker bara 1 år):

Position för konkurrent över tidDet kan vara intressant att få en överblick i SEOlytics också:

SEOlyticsVärt att veta om den här bilden:

 • SmslånOnline.se ligger 229 av 1000 på ”SVR Rank”.
  Detta värde förklaras så här:
  SVR
 • Utvecklingen efter den röda linjen är enbart efter att jag gjorde webbplatsen responsiv. Inga länkar har tillförts överhuvudtaget. Det kom någon nofollow-länk på slutet. Longtails ökade med 16% enligt SEOlytics. Well, jag lade även till https men det nämner jag mest för att retas. ;)
 • 2014 var ett dåligt länkår i jämförelse med 2013. Nyheten om mitt projekt är död inom SEO (men snappas upp på andra ställen)  och många önskar nog att jag slutar babbla om smslån, men det går dåligt om man anser att om man ska dominera på riktigt så måste man bli sin produkt ;) *tas med en nypa salt*.

Där har ni den fulla anledningen till att jag gärna ser bra SEO som mer holistisk. Jag vänder mig inte emot sökmotoroptimeringsföretagen även om det låter så, många har min fulla respekt, jag tycker det bara är tråkigt att förändringar som är så uppenbara tonas ned så kraftigt och att förnekandet och länkpratet ibland blir smått komiskt. Vi är väl inga politiker heller? Genom en stor del av 2014 har jag sett en allt större motvilja mot att leverera sanningen istället för sin egen länkagenda och det är lite trist.

Försök inte att sälja detta…

Sökmotoroptimering skulle förmodligen inte kunna säljas utan en enorm prislapp (utan egentlig garanti) om man försökte efterlikna mitt projekt som jag visade här ovanför. Jag skulle heller inte rekommendera mitt sätt att jobba bara sådär om någon frågade mig hur jag skulle lösa deras problem. Men så  säljer jag  inte heller SEO, jag har bara en väldigt stark åsikt om vad som ger bäst resultat i långa loppet. Vad jag vill sätta fingret på är att man inte ska förneka att rejäla förändringar skett de senaste åren.

Se istället mitt projekt som en liten uppmuntran/inspiration till dig som bestämmer dig för att ta kommandot över din egen SEO eller jobba med in house SEO i ditt företag, där sökmotoroptimering jobbar ihop med övrig marknadsföring. In house lär gå framåt… Finn dina egna vägar och gör dig synlig genom att stå ut.

Sökmotorfolket har alltid min respekt

De trevligaste människorna och bästa kontakterna jag har jobbar inom sökmotoroptimering och de har alltid min fulla respekt. Det råder ingen tvekan om att det finns många kompetenta företag som kan lösa ett mindre företags synlighetsproblem utan att blanda in så mycket mer än det gamla länktänket och lite onpage. Den här posten är på intet sätt ämnad att säga att alla sökmotoroptimeringsföretag är överflödiga. Vad det handlar om är ansvar, vilja att leverera det som blir bäst för kunden för en rimlig slant och att agendor inte ska styra debatterna.

God jul, gott nytt år 2015 allihopa!

P.S. Läs även mina julrim för de som rankar på ordet sökmotoroptimering D.S

 

Dela socialt!

10 julrimmade sökresultat för sökmotoroptimering

Nu är det jul igen och maskineriet börjar bryta ihop (i en halv dag iallafall). Därför tid för lite skoj, nämligen: 10 sökresultat för sökmotoroptimering i julrim, sorterat från sökresultat 1 till 10.

Med gammal HTML, enkla ord
Wiki syns regera
Total dominans, rena SEO-mord
Som ett troll kan redigera

5 knop ”med kontroll”
”Sitta still i båten”
Det är @cyberworker’s paroll
På nummer 2 är han nog belåten

Gammal i gamet, 50 bast?
Från 2 till 3 syns vandra
Har han månntro tagit SEO-rast?
Han mest syns SD klandra

På fjärde plats, rosa sajt
Med slogan ”fokus på toppen”
Backar inte för social fight
”Footerlänkar – det var droppen!?”

En sökgigant borde ju ha koll
Men det liknar mest ett skämt
En jättes styrka, fattar noll
Tappar bort sitt eget dokument

Dubbelträff, ”fuck you Jante”
Exponering a’ la 2010
SEO utan silkesvante
Rensar länkar med en lie

Fina ord på #8 ska det va’
”Media, analys” – inte lätt!
Vem är de? ”In’t vet’ ja’!”
Men rimmet blev komplett

Snabb tillväxt på företag och länk
Responsivt får vänta
Med en del politiskt tänk
Kom tjat på min effektiva ränta

På tio syns de dingla
Är logon något slags bär?
Får kollegorna att vingla
Inom SEO, helt klart pionjär

God jul!

————————–

Och vilka är de då?

1. Wikipedia (har varit stygg länge och får ingen länk)
2. Soekmotoroptimering.se
3. Lindqvist.com
4. NOGA.se
5. Google (Bäst att inte länka hit för länken blir ju ändå bara bruten…)
6,7. Modifinder.se
8. Mediaanalys
9. Brath.se
10. Pineberry.com

Dela socialt!

TEST för att se om Google behandlar dolt innehåll olika.

Det spred sig ett rykte om att Google har slutat crawla expanderbart innehåll på webbplatser. Det fick ganska stor uppmärksamhet och spreds dessutom av några större namn. Personligen tycker jag att det låter väldigt märkligt. Det är enkelt att ta fram exempel som visar att Google visst crawlar ”expandable content” men jag tänkte ändå ta fram ett test där målet är att se om Google på något sätt behandlar dolt innehåll olika. Matt Cutts sa nämligen tidigare så här: det är lugnt.


Det ryktas även om att påståendet är bekräftat. Jag hittade dock ingen länk som verifierar detta.
Update: Jo, här verifieras det av John Mueller, 11min in i videon: https://www.youtube.com/watch?v=tFSI4cpJX-I#t=660. Jag tycker dock inte att han helt avfärdar crawlability utan snarare pratar lite svepande om hur dolt innehåll värderas.

Test 1:

Hemlig text finns dold i den här rutan. Den går går ej att aktivera via klick.
Åsikt: Det borde vara rätt OK att inte indexera den isåfall?

Och eftersom du inte kan läsa texten ovan utan att klicka ctrl+u och läsa källkoden så visar jag texten här nedanför med snirklig stil för att vi ska utesluta att Google läser texten i bilden (lite overkill, men ändå):

nonsens

Test 2

Hemlig text finns dold i den här rutan,  den går att visa  genom att klicka på  läs mer. Den borde rimligtvis indexeras eftersom den här typen av lösningar används på massor av webbplatser helt enkelt för att skapa bättre användarvänlighet.

Resultat:

Allt indexeras. Enda skillnaden är att om innehåll inte är synligt så dyker det inte upp som text under titeln (ni vet det som ibland ersätter meta description vid en sökning). Så här ser det ut.
Resultat testord 1 – dolt, ej klickbart:
nonsens

Resultat testord 2 – dolt, klickbart:
nonsens

Samma grej alltså.

Söker jag istället på en fras på sidan, som är helt öppen så ser det ut så här:
nonsens

Och söker jag på en fras som är dold så blir det såhär:
nonsens

Slutsats

Jag tror att det är någon som har blandat in AJAX och jQuery som påstått att expandable content ”inte visas”. Då ska man vara medveten om att det är en helt annan grej och att vi snarare ska vara tacksamma för att sådant inte indexeras. Orsaken är att det bland annat används till sorteringsfunktioner och att dessa inte skapar unika URL:er. Kolla exempelvis hur jag använder det på SmslånOnline.se (valbara checkboxar). Säg att du har en topplista med 10 listningar som du kan sortera eller filtrera på 10 olika sätt. Du är knappast intresserad av att sådant ska indexeras, eller hur? Om du gör saker mer avancerade än de behöver vara så kanske du har dig själv att skylla? :) Regel nummer ett: keep it simple.

Sensmoralen här är det finns en fördel i att kunna lite webbutveckling även om du kallar dig för SEO-snubbe. Sen om det här resultatet står sig över tid eller om saker ändras i framtiden är en helt annan femma. Just nu verkar det inte påverka på annat sätt än att texten inte dyker upp under titeln i sökresultatet.

Jag vilja påstå att folk gjort en höna av en fjäder. Sen tycker jag nog att de som är mest kritiska mot Google ofta är de som själva börjat sprida vilseledande information när konkurrensen hårdnat och spelplanen förändrats.

Dela socialt!

Jag ändrade till https – så här blev resultatet

I den här bloggposten kan du läsa om  resultatet för det https-test som jag gjorde med min viktigaste webbplats SmslånOnline.se i senaste bloggposten.

Jag tänkte göra det enkelt för mig och intervjuar därför mig själv med följande frågor:

”Vad hände efter redirecten?”

Jag upplevde inte minsta lilla darr i rankings när https tog över sökpositionerna för tidigare http-urls. Smidigt värre.

”Blev slutresultatet negativt eller positivt?”

Det går inte att dra några som helst slutsatser annat än att ”det är iallafall riskfritt” och att det inte blev några försämringar. Jag rankade redan etta på de viktigaste sökorden och det viktigaste för mig var att inte förlora något på ändringen.

”Säkert? Inte ens pyttelite bättre?”

Well. Det har skett små positiva förändringar. Dock omöjligt att säga att det beror på https.

Kolla graferna här. Den första grafen visar total synlighet för alla sökorden som jag har i Advanced Web Rankings. Den andra grafen visar de allra viktigaste sökorden. Det är inga större skillnader. Sajten ligger pall på de sökord jag mäter

https-resultat

Eventuellt blir det lite mer intressant i SEOlytics. SEOlytics har tagit  med sökord som jag själv inte mäter i Advanced Web Rankings och jag skulle nog vilja påstå att deras uppsättning är (ganska mycket) bättre.

Så här ser det ut:

Universal search distribution

Jag har alltså fått en något större tail. Faktum är att den ökat ganska mycket,  11,4% för att vara exakt.Men som sagt – inget går att bevisa. Jag kan bara bevisa att inget blivit sämre och det var egentligen det enda som var viktigt för mig.  Jag ville åt säkerheten och ev. positiva bieffekter såg jag mest som en bonus. Om det på något sätt har blivit bättre så handlar det om longtails på mindre viktiga sökningar.

SmslånOnline.se har för övrigt fått en liten skjuts i SERP:en och ligger bra till på topp 1000-listan i SEOlytics, nämligen bestämt på position 281. Det kom en skjuts efter att jag bytte till https men som du ser i grafen har det hänt förr. Inget nytt och mätbart alltså.

SeolyticsNu går detta givetvis att tolka som att byte till https visst ledde till bra saker. Jag har dock gjort en del förbättringar på sajten och det är ganska troligt att de kickat in lite också. Du som följt mitt smslånprojekt vet att länkar till SmslånOnline.se inte är det vanligaste så vi kan faktiskt bortse från den biten helt. Jag jobbar väldigt mycket med webbplatsen helt enkelt.

Lika fel är det att säga att förändringarna inte berodde på https. Skulle man vara överdrivet positiv så kunde jag ha använt en rubrik som ”Byte till https leder till 11,4% fler longtails enligt SEOlytics”. Det blir dock lite löjligt.

”Så du tror inte att https är värt att byta till då?”

Jag tycker definitivt att det är värt att byta till https förutsatt att vi pratar om en seriös sajt, men det uttalandet kräver också en förklaring. Kritikerna säger att det handlar om prioriteringar.  Ordet ”prioritering”  får det att låta som ett stort och bökigt projekt när det faktiskt är precis tvärtom. Just detta faktum att det är så pass enkelt, att det medför bättre säkerhet och att du som bonus får en eventuellt positiv påverkan i sökresultatet  framöver gör att det är värt att byta.

Eftersom vi aldrig kan veta exakt vad Google prioriterar så är det för mig en självklarhet att  göra vad man kan när det är så enkelt som detta. Det gör skillnad att göra allt rätt. Kanske prickar du in onödiga saker om du tillämpar det tänket men en positiv effekt är att du nästan garanterat kommer att pricka in saker som dina konkurrenter missar. Jag har full förståelse till dem som håller sig neutrala i frågan, men glöm inte att SEO är som poker. Att inte agera som alla andra kan vara positivt.

Vad finns det att förlora egentligen?

For now it’s only a very lightweight signal — affecting fewer than 1% of global queries, and carrying less weight than other signals such as high-quality content — while we give webmasters time to switch to HTTPS.

”Talar Google sanning om att det blir mer värt framöver”

Jag tror faktiskt det. Det blir inte mycket men det blir tillräckligt mycket för att det jag redan sagt ska gälla ännu mer. Håkan är också positiv även om ingen av oss tror på några underverk.

Summa summarum: Jag säger inte att du ska byt till https. Jag säger bara att det är konstigt att lägga energi på att vara emot https. Det om något är en konstig prioritering. Min åsikt hade varit annorlunda om https hade var något komplicerat och som dessutom inte tillfört nytta.

https <3 SmslånOnline.seP.S. Det finns andra orsaker till att inte använda https och som berör Google Adsense. Googla det om du är Adsense-beroende, jag är det inte. D.S.

Dela socialt!

Ett fulbygges livslängd

Många konkurrenter har kommit och gått under tiden som jag arbetat med SmslånOnline.se som nu varit bland toppsajterna i mer än ett år. Jag tänkte därför vissa några av de tuffaste konkurrenterna och deras livslängd.

Varför? Jo, för att jag ser så många människor som verkligen tror att det går att kombinera helt galna länkbyggen med seriös SEO. Det går inte. Du kan tjäna massor av pengar, men kranen kommer att strypas förr eller senare. Den enda lösningen för att kapitalisera på detta är därför att lära dig att spamma bättre men kom inte och säg att du gör sökmotoroptimering för det gör du inte. Iallafall inte den sorten som ett seriöst företag med ett varumärke vill ha.

Långsiktig sökmotoroptimering är att alltid vilja leverera det bästa och försvara sina toppresultat med utveckling och information. Jag bryr mig inte ens att nämna länkarna för vi vet ALLA att de behövs vid det här laget. Kanske borde det talas mer om att INTE skaffa de värdelösa länkarna? Länkdiskussioner är ytterst tråkiga eftersom 1. Alla vet att länkar behövs. 2. ALLA (med erfarenhet) vet ungefär hur en bra länk ser ut. 3. INGEN redovisar hur man sätter upp ett fusklänkbygge som faktiskt fungerar. Därför blir diskussionen så sjukt tråkig i långa loppet. Självklart dreglar även jag över en bra länk, det är inte det det handlar om.

En jämförelse av levnadstider

Gemensamt för de webbplatser som jag listar här nedanför är att de dominerat totalt när de haft synlighet. Det är en blandning av spammiga sajter (men inte det värsta) och ganska okej sajter (bild 4). Gemensamt för dessa är att de har högt länkfokus men att dessa skapas via mestadels snappade webbplatser och att det inte finns några aktiva personer vid rodret eller aktiva webbplatser som det länkas från. Det är många SEO-röster som verkligen tycker att det är så här man bör jobba.  Det visar  hur viktigt det är att vända sig till rätt person om du vill göra seriös sökmotoroptimering för ditt företag.

Alla kan skrika av glädje vid topprankings, pengarna rullar in och företaget betalar gladeligen den feta fakturan. Men som du ser finns det en gemensam nämnare för dig som har för bråttom – Googles piskar skiten ur dig. Och nuförtiden viner piskan under betydligt längre tid. Välj därför dina samarbetspartners noggrant.

Smslån konkurrenter”Men man tjänar pengar på det”

Yes box. Ovanstående webbplatser syntes på fler sökningar än mig. I jämförelsen ovanför har jag bara mätt smslån och sms lån. De som jag listar här uppe hade även synlighet på lukrativa sökningar som ”låna pengar” och annat vilket gör det till något som genererat betydligt mer pengar än mitt projekt under de perioder de synts. Även det har sitt pris och att gapa efter mycket under kort tid är bland det sämsta du kan göra om du strävar efter synlighet i långa loppet. Syns du mycket får du ögonen på dig helt enkelt.

Så här ser det ut för SmslånOnline.se

SmslånOnline.seGissa var SmslånOnline.se fick en manual action för thin content? Det är inget som ska mörkas, men förmodligen är det lättare att ta sig ur ett straff om du har en historia att hänvisa till och dessutom kan förklara att du inte medvetet och aktivt  jobbat för att sätta dig själv i skiten. SmslånOnline.se kom tillbaka efter tio dagar. Det är något riktigt speciellt eftersom smslån är en såpass spammig nisch. Någon på Google brydde sig faktiskt. Google är hårda, men även förlåtande för dem som kan motivera sin anledning att finnas. Till dessa räknas inte du som aktivt jobbat för att sätta dig själv i klistret, för dig är Google väldigt trött på.

Något som är intressant med SmslånOnline.se är att webbplatsen alltid kommer tillbaka starkare efter en motgång.

 

 

Dela socialt!

Dear Mr Cutts – is this the way to get your attention?

gospam[ Update: This has been noticed and responded to by Mr Cutts which means there is no reason to ping him. But please share anyway! Two days after I wrote this, Google took action against the network.There is also a followup on this post which is an answer to the person that got hit and I have the whole project explained here.]

Dear Mr Cutts,

I did as you told me. I chose to play fair. You tell me content is king. To use social media.To be viral. That the best service will win. That you look at all this stuff. That this is the only way that counts and that people shouldn’t focus on links.

 • I have worked full time for more than a year now. Since January 28th 2013 to be correct. I am always striving for site improvents. To be the best alternative.
 • I built the best price comparison site. The functionality is good and most important of all: it is correct. I know everybody say that their site is ”the best”. In this case I hope I am not blinded by bias. I doubt.
 • I work in the ”hated” payday loan business. This doesn’t mean that you can’t create something better of something that is considered morally wrong by most people. One way, as I saw it, was to be totally transparent with what I work with. To create something new. I flash my name Simon Nyström and company Språksam AB with everything I do. Where people would blush just by admitting that they work with payday loans I actually is quite proud of what I accomplished. I am not proud that people maybe get in trouble sometimes, like they do for many other things in the society, but I am proud of the fact that I at least try to make things better and that my work paid off.
 • I am in contact with most companies. As I am transperent with how the ratings are set, most companies realize that if they communicate with me they can affect ratings – but only if they find things that are in error on the site. I.e, they can only make the site more fair by communicating with me. If they offer me more money, well, that’s nice, but it will never affect the ratings more than 10%.
 • Only 1/10 of the rating is based on the commisson I get for listing the sites. 3% of all revenue (without any substraction for costs) is given to the Child Cancer Foundation in Sweden. I think that is a good reason to rank companies that pay well a little bit better. And of course I tell my visitors about this. Again, transparency.
 • By the way I actually attracted those impossible natural links by being open with what I do through my project blog. Funny is, my choice of doing so was in the beginning news enough to create natural links. That was pretty cool by the way. Nice feeling. What was also cool is that it kind of worked.
 • Did I mention that my site is the only one that has actually created real social shares in the Swedish payday loan business? Once again – because I stand for what I do. It is easy to see that all other comparison sites are dead. They are anonymous. They don’t blog. They don’t get shares. They don’t exist and aren’t for real. They are not what I would describe as ”honest”.
 • This means I create both natural links and social shares. Let me put it this way: there are no single affiliate out there getting natural links than me in the payday loan business. I guess even the brands have a hard enogh time getting any natural links. Because: They usually don’t exist. Actually I think my site has more natural links than any single brand or affiliate. I guess I am some kind of brand then? Or?
 • I have written about 50 000 words, then counting the project blog only. It has been shared. It is quite popular. By the way, my 733 followers on Twitter are actually mostly generated through my site SmslånOnline.se. (<– By the way does this link have to be nofollowed? I think it is 100% relevant and should not be nofollowed. Ah, what the heck, lets give it a nofollow in this case just to make 100% sure you don’t think I  wrote this post only to put a link.) Twitter(!) got my followed link. That kinda sucks! *Doh!*
 • I regularly check my site and competition to stay ahead. The functionality has to be better than my competitors. I make things happen.
 • I got attacked with some thousands domains link from negative SEO because a spammy competitor realized that my comparison site would probably stay in the top as it started to rank well. That was a blow for me. However, I have to say – your link disavow tool rocks and Bings disavow tool suxx! (I don’t find the possibility to add one domain at a time in Bing very appealing which made my site COMPLETELY DISAPPEAR IN BING. I have 4000 domain links in the Google Link Disavow Tool and I managed to survive thanks to this I guess.
 • But If you aren’t yet sure I try to do my best I have to tell you… I got quite angry at those people trying to sabotage my hard earned rankings so I put up my own spam finding service Lånesnoken.se, just to spot spam networks and find  mass produced sites in the business. Some sort of revenge without doing negative SEO myself. I found loads of them!!!
 • Did I mention that I don’t use any kind of template? Everything is programmed from scratch. The control you get when building things from scratch is an advantage. This site does exactly what I want.

In fact. I am quite happy that I chose this ”fair way” of working. Because I rank and it made me a little bit known in the industry. For not saying: very well known in the payday loan business. In that way I guess has branded myself quite well. Problem is that the people breaking every rule you have in the webmaster guidelines always rank the best in Google Sweden. Always! When you penalize one spammer in top position it is almost immediately replaced by another almost exact copy of the previous one with the same owner and stay there for several weeks. Anonoymous sites with bought links,  false recommendations or sites that lives only through snapped domains transformed into bogus blogs only used to link to the money site. I mean this: the bogus posts are so bad you actually want to punch someone in the face when you are finished reading. You succeed in penalizing sites spamming after a while, but it most often takes several weeks and then you just pick the next site from their network of sites and push it to the top. It is almost a little bit embarassing. What you are telling people in Sweden right now is: ”It is good to work with quality but spam will always be our number one priority”. I know you have different quality for different niches but anyway: this is bad.

Lately, the Swedish payday loan business has been like a zoo, dominated by a spammer using animal names for many sites. Like this:

Welcome to the zoo

Dear Mr Cutts, do I have to tell you that the person behind these results are the same? There are also,  monkeys, elephants, foxes, sows, piglets, hogs (he is really a fan of those pig names!) jumping around the index, more or less making Google look stupid. Here is the full spam report. I found 65 sites but I’m quite sure they are more.

I made you a ”Hitler reacts” video for this.

More

Before showing you the following picture I want to add: I really like Google. But sometimes it gets really, really frustrating when you tell that honest work pays off and you really give the cash to the spammers. Can’t you just please kill of some networks in Sweden soon? Like this guy. Because as I see it you are right now breaking the spirit of the wrong guys. At least in Sweden.

Dear Mr Cutts, don’t be angry because of the following picture I am about to post or this blogpost you are already reading. It is mostly meant as a joke and as an attempt to fix things to the better. I guess they are people more than me that  are pretty tired of this guy ranking. Below you’ll find the 65 sites with same owner I found in Google for the 5 payday loan queries I have examined. With comments. This guy ranks #1 in Google.se. Some sites are used as main sites and some are just in the link network. Comments will tell.  You can also check things yourself by following this link.

Dear Mr Cutts – happy hunting! I’m sure that you will find more networks sites that I found myself with my own spam finder service. 

Best regards,
Simon Nyström
Owner of SmslånOnline.se A.K.A Doing-Everyting-Correct-But-Is-Getting-Beaten-By-Sites-Put-Up-In-Some-Hours-Spamming-Like-Crazy.

P.S. Mr Cutts. The person below switched his theme to pink now. I think he just sh*t his pants. D.S

Dear Mr Cutts

Update to the readers: If I and the person behind the sites above can agree to put an end to our ”fights” I don’t see the reason why you wouldn’t. With that said,  anonymous hate will be flamed in the same way as in the below comments, made by ”Mr Wanker”. It was not my intention to attack this guy personally but to attack the methods used. It still is. So if you want to put an anonymous comment below, make it short, because it is a big possibility it will not be published. And if it is hate – get ready to ble flamed in a hopefully funny way.

Dela socialt!

Snokfredag! Gratis insyn i klädbranschen (1574 domäner!)

Lånesnoken går framåt. Snabbt. Eftersom jag jobbar på att få fram ett någorlunda effektivt system för att kolla valfri nisch så kommer jag att köra en del gratistester på svenska marknaden.

snokfredag

Denna snokfredag kör jag ett gratistest på kläder. Jag kommer inte att bygga några spamrapporter osv utan det här är helt och hållet en söktjänst där du kan kolla upp din konkurrens inom klädbranschen. Och den är mycket bättre än du tror.

Lånesnoken plockar den här gången information från webbplatser som syns på:

 • Kläder
 • Kläder Online
 • Skor
 • Klänningar
 • Jeans

Ovanstående sökningar är de viktigaste. Rankingen och synligheten baseras på dessa sökord.

Men för att hitta spammiga aktörer kan det behövas lite bredd. Därför ”kryddar” jag med några typiska spammiga sökningar för att plocka in fler aktörer.

 • Nelly rabattkod
 • Ellos rabattkod
 • Zalando rabattkod
 • Rabattkod
 • Rabattkoder

Snoken plockar alla sajter som syns 400 resultat djupt och sorterar dessa efter IP, C-klasser och gräver fram all whoisinformation där det är möjligt. (Det som syns i whois, inget annat).

Med snoken kan du sedan kolla upp saker som:

 • Vem äger flest webbplatser i klädnischen? (Högt värde = tecken på spam)
 • När registrerades flest webbplatser  (Högt värde = tecken på spam)
 • Vilket IP innehåller flest sajter? (Högt värde = tecken på spam)
 • Vilken C-klass innehåller flest sajter (Högt värde = tecken på spam)
 • Vilka webbplatser som syns är de mest nyligen registrerade? (Om man jagar spam kan det vara intressant att se nya sajter ploppa in…)
 • Vilka sajter hittas av snoken senast? (Intressant om man jagar en enskild spammare).
 • m.m.

Jag jobbar på att bygga en version med adminrättigheter  där du kan skapa dina egna spamlistor att använda till dina Google Spam reports. På så sätt kan du generera en spamrapport liknande denna helt automatiskt samt bygga ihop andra ”profiler”. Rapporten jag länkar till tar faktiskt bara 10-15 min att sätta ihop och är ganska övertygande. Hur lång tid skulle det ta utan snoken?

SEO är inte samma sak som förut, men inte heller död

Förmodligen är företag mer intresserade av denna tjänst än svenska SEO-communityn men med snoken visar jag nog lite på hur jag själv följer mitt råd om att SEO behöver ändra taktik och bli mer avancerad.  Jag har sagt det länge och fortsätter att anpassa mig därefter. Jag tvingar mig att lära mig mer om programmering. Lånesnoken.se tvingar mig att lösa programmeringstekniska problem. Du måste antingen bli bättre på att skapa vettiga tjänster alternativt jobba för dem som redan har vettiga tjänster eller produkter för att ditt jobb ska bli som mest värdefullt. Spam via massproduktion – ja det kanske fungerar rent ekonomiskt – men det kommer inte att vara ett hot mot de som satsar seriöst och vet vad de pysslar med. Nackdelen är att när det går åt pipan så kan du inget och har dessutom byggt upp ett varumärke som säger: ”jag är en slarver”.
Inhouse SEO hos ett vettigt företag är det som jag tror kommer att krossa i långa loppet.
(Skjut inte på budbäraren!)

Lånesnoken har ett Twitterkonto nu: https://twitter.com/seo_snake och jag är glad att SEOsnake.com är ledigt. Där kommer den internationella snoken att ligga framöver.

Vill du att jag sätter ihop en rapport för just din nisch som du själv kan administrera? Det gör jag så gärna om vi kommer överens om pris.

Och eftersom jag nu gett dig information om 1574 domäner kanske du rentav vill berätta att ”Snoken, den är inget att leka med!” Faktum är att jag inte ens hunnit kolla resultatet än själv. Jag blev klar alldeles nyss. Så vad säger du? Är klädbranschen full med spam också? Jag är så jävla trött efter all programmering, men hoppas att jag bevisat att jag är en tjurig envis jävel iallafall.

P.S. Jag är även så trött att jag inte orkar korrekturläsa den här bloggposten. Inte alls faktiskt. Hoppas du har överseende för nu är jag trött. D.S.

Trevlig helg!

Dela socialt!

Jag byggde en bulk-konverterare för Punycode/IDN

De senaste veckorna har jag programmerat som en galning och kommer snart med en megastor update. På vägen behövde jag dock kunna omvandla punycode till IDN på ett smidigt sätt men upptäckte, ve och fasa, att ingen  SEO:are bemödat sig om att knappa ihop en bulk-konverterare ännu.

Så,  jag skapade helt enkelt en egen på Punycode to IDN-konverterare. Är du du sökmotoroptimerare och jobbar på andra marknader än den engelskspråkiga så är chansen stor att du behöver använda dig av just detta.

Vad är punycode?

Jag slopar den tekniska korrekta förklaringen och tar den man förstår istället:

Med punycode omvandlar du domäner med mysko tecken som exempelvis å ä ö till kod som går att länka med oavsett plattform. Punycode är också bra om du bearbetar ett stort antal sajter och har data i en databas sparat som IDN (Ex. Smslånonline.se)  men resultaten skrivs ut i Punycode (xn--smslnonline-08a.se). Då blir det smått jobbigt att importera dessa om du inte har något annat än domännamnet att gå efter.

Well, jag är iallafall nöjd över resultatet. Tillfredsställelsen är hög när något som är så icke-krävande designmässigt kan vara så användbart. Håll till godo!

Dela socialt!

Dra åt h-e ”Content is king”!

Lugn och sansatDansken och Kroaten härjar vidare. Det är bara sjukt. 5 av 10 av förstasidan resultat ägs av extremspam inom smslån. Jag börjar tro att 100% snart gör det för liknande webbplatser börjar finnas på sida två inom smslån också. Det skalas upp – enkelt!

Just nu kan man bara säga så här: DRA ÅT H-E ”CONTENT IS KING!!!” Det blir löjligt när man jobbat mer än ett år med sin webbplats (jo, jag jobbar ju med det här på heltid faktiskt!) när Google föredrar masskopierade 1-sides-webbplatser med duplicerat innehåll och vilseledande information samtidigt som de påstår sig premiera seriösa webbplatser. Inte en vecka. Utan en månad. Och före det var det andra spammiga webbplatser om än tanken på dem numera nästan gör en varm i hjärtat i jämförelse med detta. Och det blir fler, de masskopieras. De kör rakt igenom indexet och Google skänker pengarna till de värsta spammarna. Well, de och de som stödjer denna skit då.

Inte ens brandsen har en chans. 50% av resultaten är spam och toppen 1-3 är nu fylld med identiska webbplatser. Det är hundratusentals kronor som åker till utlandet det varje månad och som kan användas till att skala upp ännu mer. Fy *** så illa. Det är nämligen inte bara inom smslån, det gäller hela lånesegmentet.

”Jaja, det är smslån det struntar jag i” kanske du tänker. Men saken är ju att hela mitt projekt är gjort som ett blod, svett och tårar-test och jag har jobbat som en tok – det kan ingen förneka. Delvis för att syna Googles ”Content is King”-snack. Rakt igenom ärligt, transperent och jag gör sedan länge t.o.m en bra sak med min sajt Smslånonline.se, utöver att erbjuda korrekt information med en tydlig avsändare. Google klarar alltså inte att se skillnad på det och en helt katastrofalt dålig webbplats? Jag har t.o.m fått länkarna, saker har delats imponerande mycket med tanke på att det handlar om smslån men Google väljer iallafall spamskiten utan att tveka en sekund. Smart?

Just nu unnar jag mina största NORMALA konkurrenter förstaplatsen istället för det här (där det mesta ägs av en person):

Extremspam

Jag känner mig tvungen att göra en liten uppdatering på framsidan i och med detta:

Uppdatering

Det förändrar dock inget, jag fortsätter att jobba som jag gjort med Smslånonline.se Jag kategoriserar denna som en ”gnällpost” som ska tas med en nypa salt. Dvs, dra inga förhastastade slutsatser av att jag freakar ur. Vad vore världen utan freakiga utbrott?

Jag flyttar min schackpjäs senare idag om jag hinner. Det är mycket nu.

Dela socialt!