Så blir sökmotoroptimering 2015

Update: Resultatet av dessa förslag går att se i posten om “Sökmotoroptimering 2016“.

Sökmotoroptimering 2015Varje år försöker jag förutsäga kommande år inom sökmotoroptimering och därför är det nu dags för “sökmotoroptimering år 2015” nu när vi närmar oss slutet av 2014.

Men först: Hur överensstämde 2014 med mina gissningar? Svar i denna ruta.

1. Google slår ut snappade domäner och 301 redirects
“Google kommer att ta tag i 301-redirect spammet och göra att det inte fungerar lika bra för att ranka i topp.Många affiliates ger upp och flyttar från Malta hem till mamma (det var ett SKÄMT spamma mig inte!!! :-D).

Facit: Google har agerat kraftfullt och har lyckats väldigt bra med att slå ut det allra enklaste länkbygget. Visst fungerar det fortfarande, men inte alls på samma nivå som tidigare. Jag vet inte om någon flyttat hem till mamma.

Mitt eget åsiktsbetyg: 5/5 i överensstämmelse.

2. Att inte ha en mobilanpassad webbutik är sååå 2013
100% korrekt. Att inte ha en responsiv webbplats är nästan lite pinsamt. Det ger bevisligen utdelning både vad gäller ranking och den lilla extra pushen man får när Google säger “mobilvänlig webbplats” i sökresultaten för mobila enheter. Det här har gett mer effekt än jag trodde t.o.m. Om man inte har en responsiv webbplats i slutet av 2014 och framåt så hoppas jag att orsaken till detta är att man har så många kunder att det helt enkelt inte hinns med att fixa alternativt att man ändå dominerar så stort och att konverteringen inte förbättras med responsivt.

Mitt eget åsiktsbetyg: 5/5 i överensstämmelse.

3. Bråken i SEO-branschen fortsätter
“Oförmåga att anpassa sig till Googles förändringar skapar mer bråk”.

“Det kanske inte syns så mycket mer i sociala medier än det gör nu eftersom smutskastning trots allt inte är ett vinnande koncept men det ligger och pyr där i bakgrunden”

“Det finns gamla processer som inte håller måttet längre hos vissa företag och det skapar bråk och missnöje.”

Om man ser till hur diskussionerna ser ut så tycker jag att detta är ganska sant. Det kändes gladare där förut. Påhoppen kanske inte blivit fler, men ganska mycket mer osakliga och ibland brakar det bara loss helt utan anledning. Taskiga rankings eller? Ibland känns det som att alla är tysta för att alla hatar varandra :) Ska det va så? Vavava? Det här är för övrigt en ganska intetsägande punkt som mest visar att jag hade svårt att komma på något vettigt att skriva men nog har SEO:are blivit lite surare sista året rent allmänt och jag tror på att det sker pga en en viss rotation bland sökresultaten.

Mitt eget åsiktsbetyg: 4/5 i överensstämmelse.

4. Content marketing
“Fler och fler får upp ögonen för content marketing. Det snackas något mindre om länkar i sig utan mer om sätten att få dessa genom engagemang. Det är inte samma sak som att säga att länkar inte är viktiga, utan mer ett sätt att få länkar med mindre risk.”

Nja. Det är inte fler som promotar content marketing inom SEO, det är snarare så att man säger att det är helt värdelöst medan man gör jävligt mycket content marketing(!), vilket ju ändå visar att content marketing på något sätt ändå anses vara viktigt! Jag upplever det som att det är bättre än vad folk vill medge av den simpla anledningen att det nästan är tabu att tala om annat om länkar inom SEO. Vad säger man: makt korrumperar? ;) Det dumma med att säga blankt nej till content marketing är att man samtidigt blockerar positiva effekter och möjligheter att jobba lite annorlunda över tid. Det betyder inte att content marketing alltid är rätt.

Mitt eget åsiktsbetyg: 3.5/5 i överensstämmelse.

5. En fortsättning av 2013
Ja, så är det väl alltid. Ointressant punkt egentligen. Bakläxa på den och självspäkning med betyg 1/1 för det men samtidigt en 5/5-sanning.

6. Välkommen Author Rank!
“Det kommer att pratas mer om Author Rank och det kommer att påverka dina resultat även om du gärna vill förneka det. Den här punkten kan jag få äta upp, men listan vore ju lite tråkig om man inte vågar sig på något radikalt!”

Fail. Google har lagt ner author rank. Det förändrar inte mitt synsätt på hur viktigt det är att knyta aktiviteter till sin webbplats till verkliga personer. Jag tror helt enkelt att author rank är överflödig och att de istället löser det på andra sätt i sin algoritm.

Rätt ska vara rätt: 0/5. Men ta hänsyn till kommentaren ovan för den är förmodligen viktig.

Jag tror inte att 2015 kommer att skilja sig nämnvärt från 2014. Det har hänt massor och folk har nog inte greppat alla förändringar än. Jag tror även Google behöver lite tid att greppa sig själva… Det mesta kommer att handla om tweaking av redan fungerande saker. Pingviner och pandor är inga nyheter och de som grinar över att deras sunkiga webbplatser inte syns kommer att fortsätta grina. Det gäller verkligen att ta åt sig av vissa saker som Google säger istället för att skrika “lyssna inte på Google – de har sin agenda”.

Här är några punkter som redan är standard (enligt mig) och som kommer att fortsätta ge värde:

 • Kvalitet istället för kvantitet. Gäller både länkar och innehåll.
 • Kombinera länkar med engagemang.
 • Knyt dina aktiviteter till verkliga personer.
 • Jobba transparent och visa att du finns. Det ska inte gå att ifrågasätta dina intentioner.
 • Bra on page som uppfyller god användarvänlighet belönas. Lyssna på Google i de här frågorna.
 • God balans mellan länkar och “övriga aktiviteter”.
 • Hellre en satsning för mycket än en satsning för lite. Tänk “holistisk SEO”.

Det är svårt att mäta resultatet för de flesta punkterna var för sig, men $$$ lär inte vara omätbart i slutändan. Att mäta är ditt problem att lösa.

Jag säger så här om 2015:

 • Inga större förändringar i Google. Det handlar mest om tweaks av saker som redan börjat. Visst kommer Google kommer att fortsätta leverera fler av sina egna resultat men det kommer inte att vara lika viktigt som det som hänt på senare år och det är snarare något som man alltid har i beaktande mer än att det är en “wow”-faktor.
 • Fortsatt förnekelse om de uppenbara förändringar som sker. Surt.
 • Fortsatt käbbel. Företag som tidigare dominerat kommer att utmanas och detta skapar “bråk”. Detta pga tidigare punkt.
 • Sist men kanske mest intressant: aktörer som säljer SEO och tar debatten om en mer holistisk syn på SEO kommer att äga toppen inom sökresultatet för “sökmotoroptimering”. Du behöver inte vara “bäst i test sju dagar i veckan”, du måste inte lyssna på Google helt och fullt eller följa alla riktlinjer, men du måste vara öppen för möjligheterna och det som alltid gäller: förändring. En av de sökmotoroptimerare som jag har full respekt för och som uppfyller mina egna krav på hur bra sökmotoroptimering ser ut heter Håkan Persson. Håkan använder en större arsenal än mig i sin SEO, men han är samtidigt öppen för förändring och mixar gammal kunskap med nytt och tar dessutom debatten på ett respektfullt sätt. Hans webbplats blir därför ett perfekt resultat för sökmotoroptimering – en webbplats som sprider bra information om hur riktig sökmotoroptimering fungerar och levererar samtidigt åsikter kring olika synsätt kring SEO. Det är inte världens snyggaste webbplats, men den är utan tvekan tillräckligt snygg och inte på något sätt ful och framförallt är den välstrukturerad, något som är så mycket viktigare. Om det räcker för att ligga i toppen även 2015 kan jag såklart inte säga säkert, men jag tror faktiskt det. Det handlar inte om storlek utan om helhet och även lite om budskapet. Håkan Persson är en av mina vinnarhästar för 2015 års sökresultat inom “sökmotoroptimering” om han inte blir alltför lekfull.

Det är om möjligt ännu lösare punkter än förra året, men det finns en anledning och det är att det kan inte hända så mycket mer om inte allt det nya hunnit ikapp sig självt.

Åsiktskonflikterna inom svensk sökmotoroptimering

Det finns en pågående åsiktskonflikt bland de som säljer SEO och den kommer att fortsätta. Är det länkar som räknas eller är det en mer holistisk syn som måste tillämpas för att göra bra sökmotoroptimering? Jag är helt klart av den åsikten att man bör fokusera på mycket mer än bara länkar för att försäkra sig om det bästa resultatet men egentligen är det viktigaste att välja rätt strategi vid rätt tillfälle. Kristoffer Wedholm skrev nyligen en post “Kanske är hyrlänkar precis vad du vill ha?” som mynnade ut i en diskussion som visar ungefär vad den debatten handlar om. Jag tycker själv att hyrlänkar är en ganska dålig idé om man strävar efter långsiktighet, speciellt för stora företag som redan kommit igång, men jag skulle aldrig förneka att det förmodligen är det bästa valet sett till effekt för ett litet företag i en nisch som inte har så tuff konkurrens. Speciellt om ägaren har noll intresse, förmåga eller vilja att sätta sig in i hur sökmotoroptimering fungerar. Då är enkel SEO tveklöst bättre än ingen SEO alls och förmodligen även ett bättre alternativ än för avancerad SEO. Allt handlar i detta fall om priset och om att kunden får en ordentlig genomgång om eventuella risker och förväntningar.

Vad baserar jag alla mina åsikter på egentligen?

Jag baserar såklart mycket av mina åsikter på arbetet med SmslånOnline.se (och snart 10 års jobb online förutom det), men istället för att babbla på om smslån här hänvisar jag till vidareläsning för att du ska själv kunna läsa om hur jag jobbat. Det kan även vara bra att mycket av det jag skriver riktar sig till små team som vill öka sin synlighet på ett effektivt sätt. Du kommer att märka att följande bloggposter överensstämmer väl med de åsikter jag redan uttryckt:

Resultatet är svårt att förneka. Här är utvecklingen för “smslån” under två år:

SmslånOnline.se utvecklingJämför med en konkurrent som körde churn and burn och “dominerade” ( den här bilden täcker bara 1 år):

Position för konkurrent över tidDet kan vara intressant att få en överblick i SEOlytics också:

SEOlyticsVärt att veta om den här bilden:

 • SmslånOnline.se ligger 229 av 1000 på “SVR Rank”.
  Detta värde förklaras så här:
  SVR
 • Utvecklingen efter den röda linjen är enbart efter att jag gjorde webbplatsen responsiv. Inga länkar har tillförts överhuvudtaget. Det kom någon nofollow-länk på slutet. Longtails ökade med 16% enligt SEOlytics. Well, jag lade även till https men det nämner jag mest för att retas. ;)
 • 2014 var ett dåligt länkår i jämförelse med 2013. Nyheten om mitt projekt är död inom SEO (men snappas upp på andra ställen) och många önskar nog att jag slutar babbla om smslån, men det går dåligt om man anser att om man ska dominera på riktigt så måste man bli sin produkt ;) *tas med en nypa salt*.

Där har ni den fulla anledningen till att jag gärna ser bra SEO som mer holistisk. Jag vänder mig inte emot sökmotoroptimeringsföretagen även om det låter så, många har min fulla respekt, jag tycker det bara är tråkigt att förändringar som är så uppenbara tonas ned så kraftigt och att förnekandet och länkpratet ibland blir smått komiskt. Vi är väl inga politiker heller? Genom en stor del av 2014 har jag sett en allt större motvilja mot att leverera sanningen istället för sin egen länkagenda och det är lite trist.

Försök inte att sälja detta…

Sökmotoroptimering skulle förmodligen inte kunna säljas utan en enorm prislapp (utan egentlig garanti) om man försökte efterlikna mitt projekt som jag visade här ovanför. Jag skulle heller inte rekommendera mitt sätt att jobba bara sådär om någon frågade mig hur jag skulle lösa deras problem. Men så säljer jag inte heller SEO, jag har bara en väldigt stark åsikt om vad som ger bäst resultat i långa loppet. Vad jag vill sätta fingret på är att man inte ska förneka att rejäla förändringar skett de senaste åren.

Se istället mitt projekt som en liten uppmuntran/inspiration till dig som bestämmer dig för att ta kommandot över din egen SEO eller jobba med in house SEO i ditt företag, där sökmotoroptimering jobbar ihop med övrig marknadsföring. In house lär gå framåt… Finn dina egna vägar och gör dig synlig genom att stå ut.

Sökmotorfolket har alltid min respekt

De trevligaste människorna och bästa kontakterna jag har jobbar inom sökmotoroptimering och de har alltid min fulla respekt. Det råder ingen tvekan om att det finns många kompetenta företag som kan lösa ett mindre företags synlighetsproblem utan att blanda in så mycket mer än det gamla länktänket och lite onpage. Den här posten är på intet sätt ämnad att säga att alla sökmotoroptimeringsföretag är överflödiga. Vad det handlar om är ansvar, vilja att leverera det som blir bäst för kunden för en rimlig slant och att agendor inte ska styra debatterna.

God jul, gott nytt år 2015 allihopa!

P.S. Läs även mina julrim för de som rankar på ordet sökmotoroptimering D.S

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *