Vinnarhästen knuffade ner Wikipedia på sökmotoroptimering

I slutet av 2014 året förutsåg jag att Håkan Persson skulle behålla sin ledande position på sökordet “sökmotoroptimering” med sin Soekmotoroptimering.se. Frågan är: väljer du att lyssna eller inte?

Ur bloggposten “Så blir sökmotoroptimering 2015“:

“Aktörer som säljer SEO och tar debatten om en mer holistisk syn på SEO kommer att äga toppen inom sökresultatet för ”sökmotoroptimering”. Du behöver inte vara ”bäst i test sju dagar i veckan”, du måste inte lyssna på Google helt och fullt eller följa alla riktlinjer, men du måste vara öppen för möjligheterna och det som alltid gäller: förändring. En av de sökmotoroptimerare som jag har full respekt för och som uppfyller mina egna krav på hur bra sökmotoroptimering ser ut heter Håkan Persson.”

sokresultat

Wikipedia har äntligen,  efter lång tid,  fått på käften. Det är stort.

Gör ett synlighetstest på Håkan Perssons sajt Soekmotoroptimering.se i SEOlytics.com. Sen jämför du hans synlighet med alla hans konkurrenter på sökningen “sökmotoroptimering”. Vem dominerar? Håkan Persson helt klart. Nedanstående skärmdump är förresten tagen innan SVR uppdaterats efter senaste rankingförändringen.

SEOlytics

Once upon a time…

Holistisk SEO“.  Det är det som går framåt och det är det som ger absolut mest tryck. Jag kan gå med på att det inte är skalbart, men samtidigt är det inte bara den sökmotoroptimering som går att sälja som ska kallas sökmotoroptimering. Bra sökmotoroptimering är inte bra för att den går att sälja, bra sökmotoroptimering är bra eftersom den fungerar. Faktum var att jag liksom Håkan* såg detta komma redan 2012, men det tystades liksom ner redan då. Följande citat ur sista stycket i Håkans text “Länkbygge är bara en del av SEO” förklarar allt: “Låt länkarna bli turbon som tar dig upp till bra sökresultat när du gjort allting annat rätt”.  Själv byggde jag en hel webbplats bara för att visa att det är så det fungerar. Problemet är att många som bara pratar länkar gör mycket annat som skulle ge resultat fel eller alldeles för lite. Trots att vissa kritiker inte själva rankar på sina viktigaste sökord verkar det finnas tid över till att klanka ner på den här typen av SEO…Fail?

* = Nej, jag och Håkan sitter inte ihop men han säger väldigt mycket saker som jag håller med om.

Om folk visste vad de kunde åstadkomma själva om de gick in för att lära sig mer webbutveckling och inte bara SEO.  Eller vaddå “bara”? SEO är enligt mig faktiskt att kunna en hel del webbutveckling för att få saker gjorda på ett bra sätt. Sökmotoroptimering med rent länkfokus är i bästa fall kortsiktig sökmotormanipulering. Det fungerar så länge det inte kommer rejält motstånd.

En annan person som ska bli intressant att följa är Philip Blomsterberg som driver sajten sökmotoroptimering.se. Han skriver enormt intressanta och djuplodande artiklar på ett sätt som inte många andra orkar göra och som fått mindre spridning än de borde ha fått. Men så har han också fram tills nyligen varit helt anonym inom SEO-Sverige. Jag hoppas få se mer av honom och det ska bli en intressant fight.

Jag vill avsluta med dessa ord:

På samma sätt som Google inte vill att affiliates belamrar sökresultaten utan att tillföra värde vill knappast Google att SEO-konsulter som pratar länkar och inget annat ska synas på ordet sökmotoroptimering. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *