Webbplatsstruktur

När du skapar en webbplats för att marknadsföra dina produkter, tjänster eller varumärke på Internet är det avgörande att välja och använda en lämplig webbplatsstruktur. Webbplatsstruktur är ett viktigt aspekt av användarupplevelse och är avgörande för hur väl dina besökare navigerar och hittar informationen de söker på din webbplats. Det är därför viktigt att du väljer en webbplatsstruktur som är lättnavigerad, logisk och användarvänlig.

Vad är webbplatsstruktur?

Webbplatsstruktur är hur du organiserar sidorna på din webbplats för att förbättra användarupplevelsen. Det handlar om att skapa ett logiskt och intuitivt system som besökarna kan navigera genom utan problem. Det vanligaste formatet för webbplatsstruktur är en hierarkisk struktur där sidor visas i nivåer.

Varför är det viktigt med en bra webbplatsstruktur?

En bra webbplatsstruktur är avgörande för att hjälpa besökare att hitta rätt information snabbare, vilket gör det lättare att få dem att stanna kvar på din webbplats längre. Det hjälper dem också att komma till de sidor de letar efter utan problem. Det kan också hjälpa till att förbättra SEO-resultaten genom att göra det lättare för sökmotorer som Google att indexera sidorna på din webbplats.

Hur skapar man en bra webbplatsstruktur?

Det finns några grundläggande principer som du bör beakta när du skapar en webbplatsstruktur:

  • Gör det tydligt: Se till att din struktur är tydlig och användarvänlig så att besökarna kan navigera smidigt.
  • Gör det logiskt: Se till att sidorna är organiserade på ett logiskt sätt så att besökarna inte behöver undra var de ska gå för att hitta den information de letar efter.
  • Gör det simpelt: Försök undvika onödiga nivåer och sub-sidor som gör det svårt för besökarna att navigera.

Viktiga element i webbplatsstruktur

Förutom hierarkisk struktur finns det andra element som du bör beakta när du skapar din webbplatsstruktur. Dessa inkluderar:

  • Navigationsmeny: Navigationsmenyn är den viktigaste delen av din webbplatsstruktur, så se till att den är tydlig och intuitiv. Försök undvika onödiga menyalternativ och se till att alla alternativ pekar till relevanta sidor.
  • Footer: Footern är ett bra ställe att lägga till extra navigationsalternativ som länkar till andra sidor eller information som inte passade in i navigationsmenyn.
  • Breadcrumbs: Breadcrumbs visas vanligen under navigationsmenyn och visar vilken sida besökaren befinner sig på samt vilka sidor som ledde till den aktuella sidan.

När du har skapat din webbplatsstruktur är det viktigt att du testar den med verkliga användare för att se om den fungerar som planerat. Genom att testa din struktur med verkliga användare kan du upptäcka eventuella problem innan de blir ett stort problem för dina besökare.

En bra webbplatsstruktur är avgörande för att skapa en positiv användarupplevelse och bidra till SEO-resultat. Genom att ta hjälp av de tips som ges i den här artikeln kan du skapa en lättnavigerad, användarvänlig och logisk struktur som kommer hjälpa dina besökare nå sina mål snabbare.

Back to top