Smslån Online

Sveriges första transparenta affiliatewebbplats om smslån – en tillbakablick.

En resa i transparens och marknadsföring

Smslån Online

Projektet ”Smslån i Google” startade den 28 januari 2013 med ambitionen att utforska möjligheten att synas högt i Google för ett konkurrensintensivt segment som sms-lån, utan att överträda Googles riktlinjer. Detta experiment med min jämförelsesajt SmslånOnline.se blev ett intressant öppet projekt om att ta en affiliatesajt inom smslån till toppen inom smslån – helt utan att köpa länkar.

Idén bakom:  ett test av trovärdighet

Vilken sajt skulle du lita på: en transparent sajt med öppen dialog eller en anonym sajt med manipulerade länkar? Jag valde transparens och startade ett ”transparens”-test. Genom att skapa engagerande innehåll och undvika köpta länkar testade jag Googles förmåga att värdera länkar.

För de som är intresserade av att fördjupa sig i projektets ursprungliga omfattning och utveckling, finns tidigare information tillgänglig via Wayback Machine. Jag tycker väl  inte att det är världens grej att koppla ihop sitt namn med smslån i alltför hög grad längre eftersom min inställning till lånebranschen och liknande segment som sådana är: 👎 (Vilket ioförsig lägger en bra grund för kritisk granskning).

Resultat

Redan efter ett halvår efter projektstarten fanns SmslånOnline.se i den absoluta toppen för smslån, position 1-3″  i Sverige i 5-6 år för att sedan totalt försvinna (nåja, den rankar ju på sida 3) i samband med en uppdatering 2018. Det här projektet var mer än bara SEO; det var en utforskning av transparens och kreativitet i en utmanande digital värld och blev ett affiliateprojekt som drog in många miljoner. Det fungerade otroligt bra – tills det inte fungerade längre och svenska Google återgick till att bli en länktävling.

Övrigt värt att nämna om projektet

Eftersom spammet periodvis totaldominerade i svenska Google valde jag att bygga ett verktyg som summerade alla sajter som rankade baserade på typiskt kommersiella låneord. Detta verktyg hette ”Lånesnoken.se” och tog screenshot på sajterna, lagrade IP, registrar, domänägare så att man kunde skriva in en domän och få upp listor med identiska sajter med samma ägare – och sedan skriva en spamrapport. Som sagt – det var en del arbete i detta projekt! Mer information om verktyget hittas här.

Ett roligt inslag i projektet för att få uppmärksamhet av problemen gällande problemen var videon ”Hitler freakar ur när han missar en djurdomän inom smslån” (jag lovara att du skrattar!) i kombination med blogginlägget ”Dear Mr Cutts – is this the way to get your attention” som även lyckades med att fånga uppmärksamheten hos Googles spamchef Matt Cutts. Det enda sättet som kändes möjligt för att få Google att agera var helt enkelt att göra problemet övertydligt och få Google att se dåliga ut…

Matt Cutts (Googles dåvarande chef för deras spam-tem)  uppmärksammade summeringen och två dagar efter var svenska Google helt rensat inom lån. Ooops!

Posted in Projekt on november 18, 2023